Carrot cake met pepernoten is een heerlijke traktatie die perfect past als het kouder wordt en natuurlijk bij Sinterklaas! De cake combineert de zoete en kruidige smaak van de wortel, speculaaskruiden en kruidnoten.
De wortel zorgt ervoor dat de cake smeuïg is en de pepernoten geven een verrassende bite. Een feestelijk recept en het hele huis ruikt heerlijk tijdens het bakken. Dit is een cake, waar je na een plakje er nog wel een wilt!
Wortelcake met Kruidnoten
5 December, Sinterklaasavond en in de weken daarvoor, bak ik graag iets lekkers met kruidnoten. brownies met pepernoten, pepernoten cupcakes of Sinterklaas muffins met pepernoten, ze staan ieder jaar wel een keer op tafel.
De smaak van de wortelcake is zacht en licht zoet en heeft een warme, kruidige ondertoon door de speculaaskruiden. De wortel zorgt ervoor dat de cake niet te droog is en de pepernoten geven een heerlijke bite. Telkens weer kleine smaakbommetjes in elke hap.
Deze wortelcake is ideaal om te serveren tijdens Sinterklaas, bijvoorbeeld bij een kop warme chocolademelk of thee. Een eenvoudige en lekkere cake die iedereen lekker vindt!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 250 gram winterwortels
- 150 gram boter + extra om in te vetten
- 150 gram suiker
- 2 eieren maat L
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1½ theelepels speculaaskruiden
- ⅛ theelepel zout
- 100 gram pepernoten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Oven voorverwarmen op 190 °C of 170 °C.
- Vet het cakeblik van 15 cm in met boter.
- Rasp de winterpeen en doe hem in een grote kom.250 gram winterwortels
- Smelt de boter op laag vuur en zorg dat hij niet bruin wordt.150 gram boter
- Giet de boter bij de wortel en meng alles goed door.
- Schep de suiker en de eieren erbij en meng alles goed150 gram suiker, 2 eieren
- In een tweede kom meng je bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden met een vork goed door elkaar.200 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 1½ theelepels speculaaskruiden, ⅛ theelepel zout
- Doe het bloemmengsel bij het wortelmengsel en roer met een spatel door tot alle bloem nat is.
- Meng de pepernoten door het beslag en giet het beslag in de cakevorm.100 gram pepernoten
- Bak 45 minuten in de oven.
- Laat 5 minuten in het bakblik staan. Snijdt dan de randen los en haal de cake uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
Opmerkingen:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, dan is de cake gaar.
- Koelkast: Pak goed in plasticfolie en bewaar 2 dagen in de koeling.
- Diepvries: Verpak in twee lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie