Hoe maak je een zomerse vegetarische pastasalade extra lekker? Door smakelijke ingrediënten en een superlekkere dressing. En dan kan zelfs de echte vleeseter, geen genoeg krijgen van dit lekkere recept. Deze heerlijke romige pasta salade is rijkelijk gevuld, sappig, en de smaak is fantastisch!
Deze koude pastasalade is sappig, ziet er mooi uit op tafel, en de smaak is overheerlijk. De groenten zijn fris, de oude kaas ziltig en de mayonaise dressing zorgt ervoor dat de salade heel romig wordt. Zonder dat het een kleffe hap wordt.
Gebruik een romige dressing om deze pastasalade nog lekkerder te maken!
- Pasta - Heel belangrijk voor de salade. Het is lekker om een wat grotere pastasoort te gebruiken, zoals fusilli of penne. En vanwege hun vorm, kleeft de dressing om de pasta, waardoor deze nog meer smaak krijgt.
- Cherry tomaatjes, komkommer, uitjes - De vulling voor de pastasalade. Lekkere frisse groenten voor als het heerlijk warm is. Deze groenten worden ook niet slap en zijn daarom zo lekker in de salade. Ook lekker is om de tomaten te vervangen door zongedroogde tomaatjes. Of je gebruikt reepjes gegrilde paprika voor nog meer smaak.
- Olijfolie, mayonaise, zout en peper - Hiermee maak je een simpele dressing met veel smaak. Omdat de dressing veel smaak geeft, moet je niet te weinig gebruiken. Anders krijg je een kleverige salade. TIP Voeg één eetlepel groene pesto toe aan de dressing. Dat is echt lekker.
- Basilicum - Met zijn heerlijke geur, mooie kleur en zachte smaak (en omdat hij perfect combineert met de tomaatjes), is dit het kruid wat je extra toevoegt aan de salade.
- Oude kaas - De kaas geeft een heerlijk zoutje aan de salade. Je kunt naast oude kaas ook een Parmezaanse kaas gebruiken.
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1 - Kook de pasta.
- Breng een pan met 5 cm water aan de kook. Doe de pasta hierin en kook volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet.
- Doe de pasta in een schaal en meng hier één eetlepel olijfolie door. Dek af met plastic folie en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Stap 2 - Snij de groenten
- Was de komkommer en snij hem verticaal in vieren. Nu kun je hier makkelijk partjes van snijden. Je wilt niet al te grote stukken in de vegetarische pastasalade.
- Was de cherry tomaten en snij de tomaatjes in vieren. Snipper ook de zilveruitjes heel fijn.
Stap 3: Maak de mayonaise dressing. Deze salade wordt heerlijk romig door deze mayonaise dressing. Doe de mayonaise en de rest van de olie in een kommetje. Voeg daar ½ theelepel zout en ¼ theelepel peper aan toe. Meng dat goed door elkaar.
Stap 4 - Maak de pastasalade
- Als de penne is afgekoeld doe je de komkommer, cherry tomaatjes en ui erbij. Scheur de basilicumblaadjes in reepjes en voeg die ook aan de salade toe.
- Schep de dressing bij de salade.
- Meng de dressing goed door alles heen, zodat alle pasta bedekt is met een romig laagje. Dek de kom af en laat hem minimaal twee uur in de koelkast op smaak komen.
- Schaaf of rasp de oude kaas en strooi die over de salade. Serveer meteen.
Olijfolie toevoegen aan het pastawater?
In sommige recepten lees je dat je aan het pastawater olijfolie toevoegt om het plakken tegen te gaan. Dit is echter een fabeltje. Want olie mixt niet met water, maar drijft er bovenop. Maar hoe voorkom je dan dat je pasta plakt?
Als je de pasta hebt toegevoegd en het water weer aan de kook komt, roer je alles goed door. En na het afgieten meng je een eetlepel olie door de pasta. Dit zorgt ervoor dat je pasta niet gaat plakken.
Hou jij van een vegetarische pastasalade? Of ben je überhaupt dol op een salade als bijgerecht of lunch. Dan heb ik hier nog een aantal lekkere recepten voor je:
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Snijplanken
- Koksmes
- Vergiet
- Mengkommen
Ingrediënten
- 500 gram pasta fussili of penne
- 60 mL olijfolie extra vierge
- 300 gram cherry tomaatjes
- 1 komkommer
- 10 zilveruitjes
- 2 eetlepels Mayonaise
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 20 blaadjes basilicum
- 50 gram oude kaas
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Pasta koken
- Breng een pan met ongeveer 5 cm water aan de kook.
- Voeg 2 theelepels zout aan het water toe. Schep dan de pasta erbij.
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen al dente.
- Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
- Doe in een schaal en meng 1 eetlepel olijfolie door de pasta.
- Dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Vulling voorbereiden
- Was de komkommer en snij hem verticaal in vieren. Vervolgens snij je de komkommer reepjes in plakjes.
- Was en snij de cherry tomaten in vieren.
- Snipper de uitjes en scheur de basilicum in reepjes.
- In een schaaltje meng je de mayonaise met de rest van de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Zet je dressing koel weg.
Maak de vegetarische pastasalade
- Meng de tomaatjes, komkommer, basilicum en uitjes door de pasta.
- Roer de mayonaise dressing door de pasta. Dek de schaal af met plastic folie.
- Laat tenminste 2 uur op smaak komen in de koeling.
- Net voor het serveren schaaf je kaas over de salade en serveer je meteen.
Frank Imkamp says
Beste Andrea,
Kan ik de mayonaise vervangen door crème freche?
Andréa says
Jazeker (en dat klinkt ook nog erg lekker).