Deze lekkere shish kebab is de perfecte blend van gemarineerde kip en afgewisseld met lekkere groenten en fruit. Vervolgens gegrild op de BBQ. Volg de stappen in het recept en je hebt binnen een mum van tijd een heerlijke maaltijd klaar. Ideaal voor een heerlijke BBQ.
![Een foto van bovenaf met aan de linkerzijde een wit bord met drie spiesjes met kip, paprika, ananas en tomaat. Rechts twee schaaltjes met saus.](https://www.byandreajanssen.com/wp-content/uploads/2019/04/Kip-Teriyaki-shish-kebab-nieuw-4-2-bewerkt.jpg)
Shish Kebab
Maar wat is een shish kebab nu precies. Het is een gerecht wat zijn oorsprong kent in het Midden-Oosten. Maar tegenwoordig vind je het in de Balkan, maar ook bij ons is het bekendheid aan het krijgen.
De naam Shish komt van sis wat het Turkse woord is voor spit of spies. Kebab betekent lam of schaap. Een letterlijke vertaling van Shish Kebab is stokje grill. Het zijn gemarineerde stukjes vlees of vis die je aan een stokje rijgt afgewisseld met groenten. Dit grill je vervolgens tot het gaar is.
Je kunt hierbij denken aan lam (traditioneel) of juist aan kip, geit, garnalen of rundvlees, maar meestal geen varkensvlees. Als groenten kun je denken aan ui, tomaten, paprika, courgette, champignons of fruit zoals ananas, mango en appel.
Aziatische Twist
Hier heb ik gekozen voor een Aziatische marinade, gebaseerd op een teriyaki saus. Maar wil je een meer ‘traditionele’ shish kebab smaak dan kun je de kip marineren in ui, citroen, chilipoeder, komijn en/of paprikapoeder, knoflook en olijfolie of een variatie hierop.
En wil je de shish kebab combineren met andere recepten? Kijk dan eens op deze pagina met heerlijke BBQ-recepten, zoals gegrilde Halloumi spiesen, Italiaanse gegrilde kipfilet of mosterd ketjap kipspiesjes van de BBQ.
Wat heb je nodig voor Kipspiesjes van de Barbecue?
Om deze titel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
![Ingrediënten Kip Shish Kebab op een witte ondergrond, individueel gelabeld](https://www.byandreajanssen.com/wp-content/uploads/2019/04/Ingredienten-Kip-Shish-Kebab.jpg)
Ingrediënten Teriyaki Marinade
- Sojasaus - Gebruik Japanse sojasaus, Ketjap Asin of lichte sojasaus (verkrijgbaar bij de Toko). Dit zijn zoute sojasauzen.
- Gember, knoflook - Smaakmakers in de marinade
- Bruine suiker - Om de saus zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de saus.
- Sesam olie - Donkerbruin geroosterde sesamolie met een intense sesamsmaak.
Ingrediënten Kip Shish Kebab
- Kipfilet - Voor dit recept heb ik kipfilet gebruikt. Maar kiphaasjes kunnen natuurlijk ook.
- Rode ui - heeft een dieprode, bijna paarse schil, iets dunner dan de schil van een gewone ui. Het is iets minder scherp van smaak en heeft een mooie kleur (het oog wil ook wat)
- Paprika - De smaak van paprika hangt af van het rijpingsproces. Groen (onrijp) is bitter en scherp. De rijping gaat vervolgens van geel, naar oranje naar rood. Deze laatste is de zoetste. In dit recept is de rode variant gebruikt, maar kies vooral naar eigen smaak.
- Ananas - is een tropische vrucht die heerlijk fris en zoet smaakt. Het vruchtvlees is mooi geel. Het allerlekkerst is een verse ananas, maar is die niet goed aan te komen dan kun je ook ananas op eigen sap gebruiken.
- Cherry tomaten - koop de lekkerste Cherry tomaten die je kunt aankomen.
Hoe maak je Kip Kebabspiesjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
![4 collage foto bereiding Kip Shish Kebab](https://www.byandreajanssen.com/wp-content/uploads/2019/04/4-collage-foto-bereiding-Kip-Shish-Kebab-1.jpg)
- Maak de marinade door de sojasaus, bruine suiker, gember, sesamolie en knoflook door elkaar te maken.
- Marineer de kip twee uur in de koelkast (afgedekt met plastic folie).
- Snij ondertussen de groenten en fruit in gelijke stukken (even groot als je vlees).
- Rijg nu de groenten, fruit en kip afwisselend aan het stokje. Grill de kebab zes minuten aan beide zijden op een hete grill, of tot hij gaar is (kerntemperatuur 74 °C)
Serveer met pita broodjes, aardappels, rijst of als heerlijk vleesgerecht bij je volgende BBQ.
Garneer met lente-uitjes.
Tips voor het maken van Shish Kebab
Bij het maken van een Shish kebab zijn er enkele punten waar je zeker even op moet letten. Ik heb ze even voor je samengevat in wat handige tips:
- Snij het vlees in stukken die ongeveer even groot zijn. Zo zijn de stukken gelijktijdig klaar en heb je per ongeluk geen rauw vlees aan je stokje. Je zit toch niet te wachten op een voedselvergiftiging.
- Grill ongeveer 6 minuten per zijde. Controleer de kerntemperatuur, die moet 74 °C zijn. Als ze gaar zijn, haal ze er dan af, want je wilt niet dat het droog wordt.
- Gebruik een marinade om het vlees of vis op smaak te brengen. Een marinade heeft vaak drie belangrijke ingrediënten: olie, zuur en smaakmakers. Voor wat betreft de smaakmakers is het natuurlijk duidelijk wat voor een functie deze hebben. Het zuur gebruik je vooral voor stukken vlees (dat is niet per se nodig bij kip of vis), omdat het het vlees malser maakt. De olie meng je door de marinade omdat je de Shish kebab grilt. Zo brand deze minder snel aan.
- Denk er altijd aan bij het kiezen van je groenten of fruit welke soort vlees of vis je gebruikt. Garnalen zijn snel klaar en daar past courgette en cherry tomaat goed bij. Maar heb je rundvlees, dan ben je langer aan het grillen en kun je beter een groenten (of fruit) kiezen die wat langer mag garen, zoals paprika, ui en ananas (en je kunt hier zelfs aan krieltjes (voorgekookt) denken). Andere lekkere opties: mango en champignons. Ook citroen is lekker en geeft een fris accent aan het vlees.
- Kebab is lekker met aardappels en rijst, maar wordt in het midden Oosten vaak gegeten met Pita broodjes. Volop keuze dus.
- Gebruik je metalen pennen, smeer ze dan vooraf in met olie. Gebruik je bamboe spiesjes, laat die dan 30 minuten voorweken in water, dan branden ze niet aan.
![Kip Teriyaki Shish kebab](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2019/04/Kip-Teriyaki-shish-kebab-nieuw-13-bewerkt.jpg)
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
![Een vierkante foto met drie shish kebab kip spiesjes op een witte ondergrond.](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2019/04/Kip-Teriyaki-shish-kebab-nieuw-13-bewerkt-2.jpg)
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Marinade
- 150 ml Japanse sojasaus
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 3 cm verse gember geraspt
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 2 eetlepels sesamolie
Shish kebab spiezen
- 3 kipfilets
- 1 rode ui in ringen gesneden
- 1 rode paprika puntpaprika is erg lekker hiervoor, in blokjes gesneden
- 200 gram ananas in blokjes gesneden
- 6 cherrytomaten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Marineren kip
- Meng de sojasaus, bruine suiker, gember, sesamolie en knoflook door elkaar.150 ml Japanse sojasaus, 75 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 cm verse gember, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels sesamolie
- Verwarm de marinade even op een laag vuur zodat de suiker oplost en laat afkoelen.
- Snij de kip in stukjes van gelijke grootte en meng deze door de marinade.3 kipfilets
- Laat de kip twee uur marineren in de koelkast.
Bereiden Shish Kebab
- Laat de kip even uitlekken.
- Meng aan elk stokje een stukje paprika, kip, ananas, kip, ui, kip, cherry tomaten, kip en eindig met een stukje paprika.1 rode ui, 1 rode paprika, 200 gram ananas, 6 cherrytomaten
- Verwarm de grill (of barbecue) goed voor.
- Grill de shish kebab 6 minuten aan beide zijden.
Opmerkingen:
- Snij het vlees in stukken die ongeveer even groot zijn. Zo zijn de stukken tegelijkertijd klaar en heb je per ongeluk geen rauw vlees aan je stokje. Je zit toch niet te wachten op een voedselvergiftiging.
- Grill ongeveer 6 minuten per zijde. Controleer de kerntemperatuur, die moet 74 °C zijn. Als ze gaar zijn, haal ze er dan af, want je wilt niet dat het droog wordt.
- Een marinade heeft vaak drie belangrijke ingrediënten: olie, zuur en smaakmakers.
- De olie meng je door de marinade omdat je de Shish kebab grilt. Zo brand deze minder snel aan.
- Garnalen en vis zijn snel klaar en daar past courgette en cherry tomaat goed bij.
- Heb je rundvlees, dan ben je langer aan het grillen en kun je beter een groenten (of fruit) kiezen die wat langer mag garen, zoals paprika, ui en ananas (en je kunt hier zelfs aan krieltjes (voorgekookt) denken).
- Andere lekkere opties: mango en champignons. Ook citroen is lekker en geeft een fris accent aan het vlees.
- Voorbereiding - De Spiesjes kunnen in de ochtend al klaargemaakt worden en afgedekt in de koelkast worden bewaard.
- Koelkast (gegrild) - 2 dagen afgedekt in de koelkast.
- Diepvries - Door de verse groente en fruit is het niet aan te raden de kip shish kebab in te vriezen.
- Opwarmen - Verwarm de kipspiesjes 60 seconde in de magnetron, of tot ze warm zijn. Je kunt ze ook opbakken in de pan of verwarmen in de oven (in een ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie) bij 180 °C.
Geef een reactie