Recept voor sticky toffee cake met dadels, een heerlijke cake die eigenlijk niet plakt, maar wel heerlijk smeuïg is. De zoete siroop trekt er heerlijk in
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Cake
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Beboter een springvorm van 24 cm en bestuif met bloem.
Knip een stuk bakpapier rond en leg die onderin de vorm.
Breng water aan de kook.
In de kom van de staafmixer of de keukenmachine doe je de dadels en 400 ml kokend water.
Pureer tot de dadels heel fijn zijn.
Klop in een kom met een mixer de boter met de bruine basterdsuiker en het vanille-extract tot het mooi luchtig is (ongeveer 3 minuten).
Voeg de stroop en de eieren één voor één toe (wacht met het toevoegen van het volgende ei tot het voorgaande is opgenomen) en mix nogmaals 2 minuten.
Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag en meng met een spatel er doorheen.
Giet de dadenpuree erbij en meng ook dat met een spatel door het beslag.
Schenk in de springvorm en bak de cake in 50 minuten in de oven gaar.
Laat hem na het bakken 5 minuten staan en haal hem dan uit de vorm.
Leg de cake op een bord (dat is praktisch voor de suikersiroop stap).
Suiker siroop
Verhit 100 gram suiker met 2 eetlepels water en laat de suiker kleuren tot hij een amber tint heeft.
Zet het vuur uit en voeg dan het water toe (giet van je af want het kan hete spetters geven).
Zet het vuur weer hoog aan en laat 5 minuten inkoken.
Prik ondertussen met een sate prikker wat gaatjes in de bovenkant, zodat de cake de siroop beter opneemt.
Met een kwastje strijk je de siroop over de bovenkant en zijkant van de cake.
Vervolgens giet je het restant siroop over de cake.
De siroop die er niet meteen intrekt wordt door opgevangen op het bord en trekt in de bodem, laat hem dus zeker een uurtje staan voor je hem gaat aansnijden!