Ontdek dit heerlijke recept voor een Aardappel Ovenschotel met Tonijn en Prei. Een heerlijke maaltijd met veel smaak en gevuld met groenten, aardappels en vis. Makkelijk te maken en ideaal voor drukke dagen.
Een heerlijke Aardappelschotel met Tonijn en Prei
Deze aardappelschotel met tonijn en prei is een ideaal recept dat je kunt gebruiken als je nog wat restjes over hebt. Groenten, vlees of vis lekker op smaak gebracht onderin de ovenschaal. Aanvullen met wat extra en een heerlijke romige laag aardappels erover. Even gratineren en je hebt een snelle en makkelijke maaltijd.
Deze ovenschotel is niet alleen heel erg lekker, maar vult ook goed. Tonijn zorgt voor een goede bron van eiwitten, terwijl de prei samen met de andere groenten een zoetje toevoegt. De topping van aardappelpuree met krokante panko en kaas maken dit gerecht af.
Wat nog fijner is, is dat recept heel makkelijk te maken is. Je hebt geen uren nodig in de keuken om deze lekkere maaltijd op tafel te zetten. Of je nu een drukke doordeweekse avond hebt of gewoon zin hebt in een schaal comfortfood, deze aardappel ovenschotel met tonijn en prei gaat perfect in je schema passen.
Wat heb je nodig voor deze Aardappelschotel met Tonijn?
Om deze Aardappel Ovenschotel met Tonijn en Prei te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Knoflook, rode ui en ui: Geven smaak aan de vulling.
- Bloem: Schep je door de groenten en bak je ligt aan (dat is belangrijk anders krijg je een bloem smaak). Het zal zorgen dat de saus dikker wordt.
- Wortels, Prei, bleekselderij: De groentes in deze heerlijke ovenschotel. Snij de bleekselderij en wortel blokjes even groot, dan zijn ze dezelfde tijd klaar.
- Ook lekker met andere groenten zoals courgetteblokjes, paprika en fijngesneden kool.
- Tonijn: Gebruik tonijn uit blik. Dit kun je kopen met olijfolie, zonnebloemolie of water. Voor het eindresultaat maakt het niet veel uit, maar tonijn in water is wel iets slanker.
- Melk en groentebouillon: Hiermee verdun je de saus.
- Gebruik halfvolle of volle melk, daar wordt de saus lekker romig van.
- Groentebouillon maak je makkelijk zelf.
- Aardappels: Voor het maken van een aardappelpuree. Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept.
- Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Kruidenboter: Dit meng je door de aardappelpuree, waardoor hij een heerlijke smaak krijgt.
- Geraspte kaas, Panko en Tijm: De topping van de ovenschotel. De panko geeft een knapperig effect, de gerapste kaas smelt en de tijm geeft een kruidige aromatische smaak.
- Geraspte kaas: Gebruik een belegen kaas. Cheddar is ook een goede keuze.
- Panko: Kun je ook vervangen door paneermeel.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Tonijn en groenten vulling
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui fijngehakt
- 1 rode ui fijngesneden
- 100 gram prei fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes
- 100 gram wortels in kleine blokjes
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 3 eetlepels bloem
- 400 ml groentebouillon
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 100 ml droge witte wijn
- 200 ml melk
- 400 gram tonijn uit blik
- zout en peper naar smaak
Aardappel puree
- 1 kg aardappelen kruimig, geschild en in even grote blokjes gesneden.
- 1 theelepel zout
- 100 ml melk
- 100 gram kruidenboter
Topping
- 75 gram geraspte kaas
- 50 gram panko
- 1 theelepel gedroogde tijm
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Tonijn en groenten vulling
- Verwarm de olie in een grote hapjes pan. Voeg beiden uien toe en bak tot ze glazig zijn, ongeveer 3 minuten.1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui, 1 rode ui
- Voeg dan de prei, wortel, bleekselderij en knoflook toe en roerbak alles een minuut.100 gram prei, 2 stengels bleekselderij, 1 teentje knoflook, 100 gram wortels
- Schep de bloem door de groenten en bak 3 minuten mee. Zorg ervoor dat je dat doet anders krijg je een bloem smaak.3 eetlepels bloem
- Schenk de bouillon en wijn in de pan en strooi de tijm erover. Roer goed door. Breng aan de kook.400 ml groentebouillon, 2 theelepels gedroogde tijm, 100 ml droge witte wijn
- Zet het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.
- Voeg tenslotte aan de hapjespan de melk en tonijn toe en breng alles op smaak met zout en peper.200 ml melk, 400 gram tonijn uit blik, zout en peper
- Breng aan de kook en zet het vuur uit. Doe de tonijn groenten vulling onderin de ovenschaal.
Aardappelpuree (kan tegelijk met de tonijn groenten vulling bereid worden)
- Doe de aardappelen in een pan met water en zout, waarbij ze net onder staan.1 kg aardappelen, 1 theelepel zout
- Breng het water aan de kook en kook de aardappelen tot ze gaar zijn (je kunt dan met een vork gemakkelijk in de aardappel prikken en voelt geen weerstand).
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
- Warm de melk met de kruidenboter op in een pannetje, tot de kruidenboter gesmolten is.100 ml melk, 100 gram kruidenboter
- Giet bij de aardappelpuree en meng alles goed door.
- Schep de aardappelpuree op de tonijn groenten vulling.
Topping
- Meng de geraspte kaas met de panko en de tijm in een kommetje.75 gram geraspte kaas, 50 gram panko, 1 theelepel gedroogde tijm
- Verdeel dat over de aardappelpuree.
- Zet de ovenschaal in de oven en bak 20 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Opmerkingen:
- Geraspte kaas: Gebruik een belegen kaas. Cheddar is ook een goede keuze.
- Panko: Kun je ook vervangen door paneermeel.
- Voorbereiden: Maak hem de dag ervoor al klaar en zet hem in de koelkast. Zo hoef je hem alleen nog maar te bakken.
- Koelkast: Pak de ovenschaal met aardappelschotel in plasticfolie in en bewaar tot twee dagen in de koelkast.
- Diepvries: Pak de ovenschaal in twee lagen plasticfolie in en bewaar tot een maand in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie, in een voorverwarmde oven bij 180 °C gedurende 20 minuten of tot de aardappel ovenschotel met tonijn en prei goed heet is.
Geef een reactie