Knapperige havermout rozijnen koekjes. Zeker een lekker recept, waar je geen suiker aan toevoegt. Je krijgt hele knapperige koekjes die lekker van smaak zijn.
Toen ik laatst door de nieuwe Allerhande aan het bladeren was, viel mijn oog op de havermout rozijnen koekjes zonder geraffineerde suiker. Een beetje een misleidende titel. Het leek nu net of er een suikervervanger als dadelstroop of agavestroop aan was toegevoegd, maar dat bleek niet zo te zijn. Hiermee werd gedoeld op de suiker die in de appel en rozijnen zit. Van nature. En suiker is tegenwoordig een vies woord.
Is suiker echt zo
slecht?
Maar suiker is ook één van de voedingsstoffen die wij nodig hebben. Het levert energie en is een bouwstof voor processen in ons lichaam. Alleen de hoeveelheden die tegenwoordig worden genuttigd zijn een probleem.
Ons lichaam vindt suiker lekker, dat is een erfenis die wij hebben overgehouden van de eerste mensen duizenden jaren geleden. Voedsel was toen veel schaarser en zoetigheid gaf energie. Daar lag toen dus de smaak voorkeur. En dat is nog steeds zo, ook al is eten voor de meeste mensen in het Westen niet schaars meer. Fabrikanten weten dat en stoppen dus een beetje suiker in veel voedingsmiddelen, zodat wij ze lekkerder vinden. En al die kleine beetjes suiker is dus bij elkaar heel veel suiker en daar is ons lichaam niet op gebouwd.
Het is dus niet dat suiker slecht is voor ons lichaam, integendeel. Alleen de grote hoeveelheden die wij tegenwoordig binnenkrijgen is een probleem. En dan maakt het niet uit of het suikers zijn van kristalsuiker, agavesiroop, dadelsiroop of stevia.
Te is nooit goed, behalve
tevreden
Dat gezegd hebbende, als je een groot deel van je eten zelf maakt van basis ingrediënten, heb je dus ook beter je suiker consumptie in de hand. Je kiest er zelf voor of je dat toevoegt of niet. Ga eens een paar dagen per week suikervrij en kijk heel goed naar wat je eet. Wordt suiker bewust. En dan kun je best een keertje een plakje cake eten of een heerlijk toetje. Gewoon met mate. En geniet er dan vooral extra van.
Maar dat terzijde.Ik kwam dus de havermout rozijnen koekjes tegen. Met appel, rozijnen, amandelen, havermout, boter en een klein beetje zout. Pure ingrediënten. En ik besloot deze koekjes te gaan bakken om te kijken hoe ze smaken.
Ik was blij verrast. Deze koekjes zijn superlekker. Ze vullen goed en zijn lichtzoet van smaak. Eet ze alleen niet allemaal in één keer op. Want TE is nooit goed.
Tips
- In het begin kruimelt het deeg best veel, dus kneed het in een kom. Wanneer het plakkerig wordt kun je het verder op je werkblad kneden.
- Je verdeelt het deeg makkelijk in 12 stukken door het eerst in tweeën te delen en dan een rol van het deeg te maken. Halveer de rol en verdeel elk stuk in drieën. Zo zijn alle koekjes ongeveer even groot.
Vervangers
- Je kunt het amandelmeel ook vervangen door gemalen hazelnoten of gemalen pijnboompitten (als je een noten allergie hebt mag dit gaat misschien wel).
- Wil je lactose vrij en vegan? Vervang de boter dan door margarine.
Lekker
erbij
- Wat heel lekker hierbij gaat smaken zijn stukjes grof gehakte amandel of walnoot erdoor. 20 gram grof gehakt is voldoende.
Bewaaradvies
- Deze koekjes blijven 2 dagen bij kamertemperatuur in een afgesloten trommel goed.
- Je kunt deze koekjes niet invriezen. Daardoor verandert de structuur te veel en vallen ze uit elkaar.
Andere lekkere tips en
recepten
- Tips voor het bakken van de perfecte koekjes
- Havermout pannenkoekjes met pruimencompote
- Eenvoudige koekjes
- Kokos cake koekjes
It's a good taste!
Havermout rozijnen
koekjes
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 2 appels zoete
- 200 gram havermout
- 50 gram rozijnen
- 40 gram amandelmeel
- 50 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- snufje zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Was de appels goed, haal de kern eruit en rasp ze grof.
- Meng de geraspte appel met de havermout, rozijnen, amandelmeel, snufje zout en boter.
- Kneed het mengsel tot je een deeg krijgt.
- Verdeel in 12 stukjes en maak van elk stukje een balletje.
- Leg op het bakpapier en druk de balletjes iets plat.
- Bak de koekjes 30 minuten in de oven.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier of bakmat
Geef een reactie