Op zoek naar een lekker en simpel bijgerecht voor de koude dagen? Deze Duitse rode kool met appel en krokante spekjes is precies wat je nodig hebt! De combinatie van zoete appels, frisse rode kool en zoute spekjes is echt om van te smullen.
Ideaal bij een AVG'tje of voor een feestelijk diner. Dit bijgerecht is makkelijk te maken en een van mijn winterfavorieten!
![Een hoogtefoto met een roze schaal met rode kool gevuld met uitgebakken spekjes bovenop, Duitse rode kool. Een witte ondergrond.](https://www.byandreajanssen.com/wp-content/uploads/2024/09/Duitse-rode-kool-met-spekjes-9-bewerkt-2.jpg)
Jump to:
Traditionele Rode Kool met Appel en Spekjes
Vroeger was ik al gek op rode kool, vooral als het koud was. Een bord vol rode kool, gemengd met aardappels, daar maak je me nog steeds blij mee.
Op mijn blog vind je dan ook al recepten zoals ouderwetse rode kool met appeltjes en rode kool uit de slowcooker. Maar deze variant, met krokante spekjes, is mijn nieuwe favoriet!
De zoete smaak van de kool, gecombineerd met de zoute spekjes, is zo lekker. Het past perfect bij gehaktballen, stoofvlees of varkenshaas. En het is simpel om te maken. Echt een winnaar!
Wat heb je nodig?
![Ingredienten Duitse rode kool met appel en krokante spekjes op een witte ondergrond met een tekstbeschrijving van het ingredient.](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2024/09/Ingredienten-Duitse-rode-kool-met-appel-en-krokante-spekjes_.jpg)
- Rode kool: Koop het al fijngesneden, dat scheelt tijd!
- Appelciderazijn: Geeft een lekker zoetzure smaak. Heb je dit niet? Gebruik dan witte of wijnazijn.
Bereiding:
![4 collage foto bereiding Duitse rode kool met appel en krokante spekjes](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2024/09/4-collage-foto-bereiding-Duitse-rode-kool-met-appel-en-krokante-spekjes.jpg)
- Fruit de rode ui in de boter tot hij glazig is.
- Voeg appelciderazijn en bruine suiker toe en roer tot de suiker is opgelost.
- Doe de rode kool en appelblokjes erbij. Kruid met kaneel, nootmuskaat, piment, zout en peper. Breng het geheel aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de kool 1 uur sudderen.
- Bak ondertussen de spekjes krokant. Meng 2 eetlepels spekvet door de rode kool voor extra smaak. Schep de rode kool in een schaal en strooi de krokante spekjes erover.
![Een foto van bovenaf van een roze kom met rode kool en een topping van spekjes. Een witte ondergrond en links een roze witte theedoek.](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2024/09/Duitse-rode-kool-met-spekjes-3-2-bewerkt.jpg)
📖 Recipe
RECEPTKAART
Duitse Rode Kool met Appel en Krokante Spekjes
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter
- 1 rode ui, fijngesneden
- 120 ml appelcider azijn
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 400 gram rode kool, dun geschaafd of gesneden
- 2 appels, geschild en in kleine blokjes
- ¼ theelepel gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- ¼ theelepel gemalen piment, gemalen
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- 100 gram spekreepjes
Instructies
- Smelt de boter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui toe en fruit deze 3-4 minuten, totdat de ui glazig en zacht is.2 eetlepels boter, 1 rode ui
- Voeg de appelciderazijn en bruine suiker toe aan de pan. Roer totdat de suiker volledig is opgelost.120 ml appelcider azijn, 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- Doe de rode kool en appelblokjes erbij in de pan. Strooi de kaneel, nootmuskaat, piment, zout en peper over de kool. Roer alles goed door elkaar.400 gram rode kool, 2 appels, ¼ theelepel gemalen kaneel, ¼ theelepel gemalen nootmuskaat, ¼ theelepel gemalen piment, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna laag. Dek de pan af met een deksel en laat de rode kool 1 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe door en check of de kool niet te droog wordt. Voeg een beetje water toe als dat nodig is.
- Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan totdat ze krokant zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Bewaar twee eetlepels van het spekvet en voeg dat toe aan de rode kool voor extra smaak. De rest van het vet kun je weggooien.100 gram spekreepjes
- Serveren: Schep de rode kool in een mooie schaal en strooi de krokant gebakken spekjes eroverheen.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de afgekoelde rode kool in een afgesloten bakje. Blijft 2-3 dagen goed.
- Diepvries: In een diepvrieszak of doos blijft de rode kool tot 3 maanden goed.
Geef een reactie