Oliebollen met bier beslag zijn de luchtigste en lekkerste ballen die je ooit gegeten hebt. Een echte Nederlandse traditie om zelf te bakken voor Oudjaarsavond. Ze zijn krokant van buiten en zacht en sappig van binnen. Maak ze met krenten en appel of traditioneel au naturel zijn. En vergeet niet wat poedersuiker erover te strooien.
In Nederland eten we oliebollen en Appelbeignets op oudejaarsavond. Je vindt ze op elk oudjaarsfeest. Een traditie die vele, vele jaren teruggaat. In de laatste week van het jaar zie je overal kraampjes waar je deze lekkernijen kunt kopen. En deze oliebollenkraampjes verkopen heel veel oliebollen.
Deze lekkernijen zijn bollen en ze worden in hete olie gebakken tot ze goudbruin zijn en er wordt wat poedersuiker over gestrooid. Je eet ze als ze nog warm zijn (of warmt ze nog even op).
De bollen zijn luchtig, vochtig en hebben een amerikaanse donutsmaak. De vulling met krenten en appelstukjes (of zonder als je dat lekker vindt) geven een zoetzure smaak. En heb je geen Oliebollenkraam in de buurt?
Ik zal dit eenvoudige recept voor een traditionele oliebollen met je delen (het beste dat ik ooit heb gehad en ik heb veel oliebollen gegeten).
Ingrediënten voor het oliebollen beslag
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.
Instant, droog of vers gist?
Dit recept gebruikt 30 gram / 6 theelepels instant gist. Als je liever verse gist gebruikt, heb je 60 gram nodig. Als je oliebollen met droge gist maakt, dan heb je 30 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwe melk voordat je hem toevoegt.
Welk bier heb je nodig voor dit oliebollen beslag?
Gebruik pils of ipa. Het bier geeft het deeg de luchtigheid die de olie balletjes zo lekker maakt.
Liever gevulde oliebollen?
Rozijnen en appels - beide optioneel, geven de oliebollen een zoetzure smaak. Als je rozijnen gebruikt, laat ze dan voor gebruik in heet water weken, anders verbranden ze. Kies een zure appel, zoals een Goudrenetten of Granny Smith.
Welke olie gebruik je om de oliebollen te bakken?
Gebruik een plantaardige olie zonder veel smaak die je tot een hoge temperatuur (vanwege het frituren) kunt verhitten. Zonnebloemolie of arachideolie zijn zeer geschikt.
Hoe maak je de beste oliebollen met bier beslag?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Oliebollen maken is heel eenvoudig. Het kost je enkel wat rijs en baktijd. Begin met het maken van een beslag en laat dat een uurtje rijzen. Maak kleine ballen van het deeg en frituur die 3 minuten aan beide zijden. Even laten uitlekken op keukenpapier en bestuif de bollen met poedersuiker. Eet smakelijk!
- Gist checken - Wil je weten of je gist nog werkt (voor dat je het hele beslag hebt laten rijzen), dan is er een makkelijk trucje. Voeg de gist aan lauwe melk toe (ongeveer 37 °C) en roer goed door. Wacht 5 minuten. Ontstaan er belletjes aan het oppervlakte dan werkt je gist nog en kun je verder gaan met je beslag.
- Oliebollen scheppen - De oliebollen schep je met twee eetlepels of met een kleine ijsschep. Hou deze voordat je het deeg uit de kom haalt even in de olie. Daardoor plakt het beslag niet aan de lepel en kun je hem makkelijk in de frituur laten glijden.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Theedoek, licht vochtig
Ingrediënten
Oliebollen beslag
- 50 gram boter ongezouten
- 30 gram gist instant
- 50 ml melk lauw
- 1 kg bloem
- 15 gram zout
- 30 gram suiker
- 2 eieren maat L
- 750 ml bier ipa of pils
- ⅛ theelepel kaneel
Optioneel
- 300 gram rozijnen optioneel
- 150 gram appel optioneel, Zuur, geschild, de kern eruit en in blokjes gesneden (zoals Goudrenet of Granny Smith)
Frituren
- 3-4 liter zonnebloemolie voor het frituren
Bestrooien
- 3 eetlepels poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- De rozijnen goed wassen en gedurende 1 uur onder een laagje water laten wellen. Vervolgens de rozijnen goed droogdeppen.300 gram rozijnen
- De boter in een steelpannetje op laag vuur smelten.50 gram boter
- De gist oplossen in de lauwe melk.50 ml melk, 30 gram gist
- De bloem met het zout en de suiker in een grote kom doen en er de eieren doorheen werken.1 kg bloem, 30 gram suiker, 15 gram zout, 2 eieren
- Daarna beetje bij beetje met de mixer het bier doorheen roeren en blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn.750 ml bier
- De melk met het gist, de gesmolten boter en de kaneel toevoegen en nog even mengen.⅛ theelepel kaneel
- Optioneel: Voeg de rozijnen en de stukjes appel toe. Roer een minuut door met een houten lepel.150 gram appel
- Leg een vochtige theedoek en daarop plastic folie over de kom en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
- Verhit de laatste 10 minuten de frituurpan met olie op 180 °C voor.3-4 liter zonnebloemolie
- Roer het beslag twee minuten langzaam met de houten lepel door.
- Hou een ijsschep of twee eetlepels één tel in de hete olie en schep vervolgens een bol deeg uit de schaal.
- Laat de bol in de hete olie glijden. Schep er eventueel nog een tweede of derde bol bij (zorg dat de frituurpan niet te vol is).
- Bak de oliebollen drie minuten aan één zijde. Draai ze vervolgens om en laat ze nog eens drie minuten bakken.
- Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken in een vergiet waarin een laagje keukenpapier ligt.
Serveren
- Bestuif de oliebollen met poedersuiker.3 eetlepels poedersuiker
Opmerkingen:
Dit recept gebruikt 30 gram / 6 theelepels instant gist. Als je liever verse gist gebruikt, heb je 60 gram nodig. Als je oliebollen met droge gist maakt, dan heb je 30 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwe melk voordat je hem toevoegt.
Door de gist op te lossen in de lauwe melk kun je controleren of het nog werkt. Als er na vijf minuten geen belletjes ontstaan, gooi dan de melk weg en pak wat nieuwe gist. 2. IJsschep - de gemakkelijkste manier om het deeg uit de kom te scheppen. Leg ze een paar seconden in de olie voordat je het deeg uitschept, hierdoor glijden ze beter in de friteuse. Als je geen ijsschep hebt, kun je ook geoliede eetlepels gebruiken. 3. Naturel of met appel en krentjes Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Wil je naturel oliebollen, laat dan de appel en krenten achterwege. 4. Bewaren -
- Kamertemperatuur - Bewaar de oliebollen op kamertemperatuur op een tochtvrije plaats. De volgende dag (nieuwjaarsdag) kun je ze in de oven opwarmen (10 bij 150 °C) of de Airfryer (3 minuten 180 °C) tot ze de juiste temperatuur hebben en bestrooien met poedersuiker. Echt heerlijk.
- Invriezen - De oliebollen kunnen ook ingevroren worden. Laat ze afkoelen en verpak ze luchtdicht en vries ze in. Zo kunnen ze 2 maanden worden bewaard. Laat ze ontdooien bij kamertemperatuur en verwarm ze 10 bij 150 °C in de oven (of 3 minuten bij 180 °C) in de Airfryer. Bestuif met poedersuiker en serveer warm.
Wim Blokker says
Hallo Andrea,
Ik heb een vraag omtrent het bier in het beslag. Zit er nog alcohol in na het bakken van de oliebollen? Zo ja, is alcoholvrij bier gebruiken ook lekker of is dat flink stuk minder?
Bij voorbaat dank
Wim Blokker
Andréa says
Alcohol verdampt tijdens het bakken, maar het kan altijd nog een spoortje bevatten. Bier aan beslag toevoegen heeft twee voordelen. Het eerste is dat het koolzuur luchtigheid geeft aan het beslag. Daarnaast zorgt de alcohol in het bier ervoor dat de buitenkant van de oliebol in het vet eerder bakt omdat alcohol sneller verdampt en daardoor een knapperig laagje geeft en de vulling beschermt. Ik verwacht dat je misschien wat meer uitstulpingen zou kunnen zien, maar dat maakt de oliebol zeker niet minder lekker.
Margot Weber says
Hoeveel oliebollen maak je met dit recept?
Andréa says
Zoals in het recept staat maak je ongeveer 25 oliebollen met dit recept.