Droom je ervan om chocolade Oreo cupcakes te maken die je smaakpapillen laten genieten? Of om je volle chocoladesmaak te proeven zonder te veel moeite? Dan zijn deze Chocolade Cupcakes met Oreo Botercrème precies wat je zoekt! Als basis een smeuïge chocoladecake, een topping van Oreo frosting. En dan zijn ze ook nog gemakkelijk te maken. Kortom deze cupcakes zijn onweerstaanbaar.
Oreo Koekjes
Oreo's hebben een bijzondere status, het is hip om ze te eten. Dit koekje is overgewaaid uit Amerika en niet voor niets want ze smaken heerlijke smaak.
De twee chocolade koekjes met een lekkere crème laag zijn bijna onweerstaanbaar lekker. Nu zie ik inmiddels allerlei varianten verschijnen, maar voor mij is de originele variant nog steeds de allerlekkerste.
Daar moest ik iets mee doen! Het werden chocolade cupcakes met een heerlijke Oreo botercrème.
De Ultieme Chocolade Oreo Cupcakes - Makkelijk Te Maken en Heerlijk Om Te Eten!
En deze chocolade Oreo Cupcakes zijn heerlijk romig, smeuïg, en hebben de perfecte volle chocoladesmaak. Gebruik Oreo's voor een romige frosting die het baksel een extra smakelijke topping geeft.
Dit recept is makkelijk te maken met goed te verkrijgen ingrediënten en de perfecte verhoudingen. Ze zijn makkelijk te maken, en heerlijk om te eten - voor zowel jong en oud!
En heb je nog niet voldoende Oreo inspiratie? Dit Oreo ijs (dat je kunt maken zonder ijsmachine) of een Oreo trifle met brownie zijn ook echt een aanrader!
Wat heb je nodig voor Oreo Cupcakes met Frosting?
Om deze Chocolade Oreo Cupcake te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Chocolade cupcakes
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem voor deze cupcakes.
- Bakpoeder - Zorgt voor het rijzen van de chocolade cupcake waardoor hij luchtig wordt. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vind je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Zout - Balanceert de smaak in de cupcakes.
- Melk - Maakt de cupcake lichter en steviger.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Cacao - Voor een rijke en diepe chocolade smaak.
- Suiker - Zoetstof voor de cupcakes
- Ei - Zorgt voor een volle smaak van de cupcakes en binden het beslag.
- Zonnebloemolie - Door het gebruik van olie in plaats van boter, worden de cupcakes heerlijk smeuïg.
Ingrediënten Oreo Topping
- Oreo koekjes - Koekjes bestaande uit twee cacaobiscuits met daartussen een zachte zoete witte vulling (de crème). Er zijn ook Oreo’s te krijgen die overgoten zijn met chocola, andere soorten vullingen, smaken en mini-Oreo’s. In dit recept zijn de klassieke Oreo’s gebruikt.
- Boter - Gebruik ongezouten roomboter in een frosting of botercrème. Deze is wat vaster van structuur en bevat minder vocht. Meer vocht geeft een slappe botercrème. Daarom gebruik je bij voorkeur geen halvarine of margarine.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak.
- Roomkaas - is een witte romige smeerbare kaassoort. Het heeft een milde smaak. Hier is naturel roomkaas gebruikt. Het geeft de frosting een romige smaak en zorgt ervoor dat hij stevig blijft.
- Poedersuiker - Voor het zoeten van de topping. Gebruik poedersuiker in plaats van suiker, anders kun je korreltjes krijgen.
Hoe maak je Chocolade Cupcakes met Oreo Botercrème?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng de bloem, cacao, bakpoeder, suiker en zout in een kom. In een tweede kom meng je ei, melk, olie en vanille-extract tot het schuimig is. Schep, terwijl je mixt op lage stand, het bloemmengsel in de kom en mix tot alles net gemengd is.
- Zet papieren bakjes in de cupcakevorm en verdeel het beslag over de bakjes. Bak de cupcakes 20 – 25 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Maal de Oreo koekjes fijn in een keukenmachine. Meng de roomkaas, boter, poedersuiker en het vanille-extract tot het luchtig is. Schep daar de Oreo’s bij en mix alles goed door.
- Doe de topping in een spuitzak en spuit een royale toef op de afgekoelde cupcakes. Top de Cupcake met een half Oreo koekje.
Serveer de cupcakes bij kamertemperatuur. Maak je ze de dag van tevoren, voeg dan het Oreo koekje als topping nog niet toe en bewaar ze in een afgesloten doos in de koeling. Haal ze 30 minuten voor het serveren uit de koelkast.
Tips en variaties
- Zorg dat alle ingrediënten bij kamertemperatuur zijn, dan wordt deze cake het luchtigst.
- Laat de cupcakes na het bakken goed afkoelen naar kamertemperatuur voordat je de topping spuit, anders smelt de topping en loopt hij van de cupcake af.
- Gaarheid - Ovens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake nog beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
- Zorg ervoor dat je Oreo’s goed gemalen zijn als je de frosting wilt opspuiten. Gebruik daarvoor een keukenmachine met een mes.
- Omdat je gemalen Oreo gebruikt neem je een spuitmond met een grote opening, liever geen kartel. Die verstopt erg snel. Ik gebruik voor deze cupcakes Wilton spuitmond 1
- Variatie 1: Leg onderin het papieren cupcake bakje een Oreo en schep daar het beslag op (en bak de Oreo mee).
- Variatie 2: Meng 50 gram grof gemalen Oreo’s door het beslag
- Ook leuk: bak een Oreo Cake. Giet het beslag in een cakevorm van 26 cm en bak gedurende 1 uur in de oven bij 180 °C. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Bestrijk de buitenzijde van de cake met de Oreo crème of spuit toefjes Oreo frosting erop (zoals bij deze chocolade ganache cake).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 12 papieren cupcake vormpjes
Ingrediënten
Chocolade cupcakes
- 140 gram bloem
- 3 eetlepels cacao
- 8 gram bakpoeder
- 220 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 1 ei maat L
- 180 ml melk
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille-extract
Oreo topping
- 10 Oreo koekjes
- 200 gram roomkaas
- 50 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur
- 75 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
Garnering
- 6 Oreo koekjes Gehalveerd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Chocolade cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Pak de cupcake bakplaat en zet papieren bakjes in de uitsparingen.
- Meng de vaste ingrediënten: bloem, cacao, bakpoeder, suiker en zout in een kom.140 gram bloem, 3 eetlepels cacao, 8 gram bakpoeder, 220 gram suiker, ⅛ theelepel zout
- Mix in een tweede grote kom de vloeibare ingrediënten: het ei, melk, olie en vanille-extract tot het licht schuimig is.1 ei, 180 ml melk, 60 ml zonnebloemolie, 1 theelepel vanille-extract
- Schep het bloemmengsel bij de kom met het ei-melk mengsel en mix het beslag tot alles neet is gemengd.
- Verdeel het beslag over de papieren bakjes.
- Bak 20 tot 25 minuten in de oven. Controleer of ze gaar zijn (zie tips hier beneden).
- Haal de cupcakes uit de bakvorm en zet op een rooster.
- Laat goed afkoelen naar kamertemperatuur.
Oreo Frosting
- Verkruimel de Oreo koekjes in een keukenmachine met mes.10 Oreo koekjes
- Meng in een kom de roomkaas, boter, poedersuiker en het vanille-extract, tot het een luchtig geheel is.200 gram roomkaas, 50 gram roomboter, 75 gram poedersuiker, 1 theelepel vanille-extract
- Spatel daar de fijngemalen Oreo koekjes door.
- Doe de topping over in een spuitzak en spuit een royale toef op de afgekoelde cupcakes.
- Decoreer elke chocolade Oreo cupcake met een half koekje net voor het serveren.6 Oreo koekjes
Opmerkingen:
- Zorg ervoor dat je Oreo’s goed gemalen zijn als je de frosting wilt opspuiten. Gebruik daarvoor een keukenmachine met een mes.
- Omdat je gemalen Oreo gebruikt neem je een spuitmond met een grote opening, liever geen kartel. Die verstopt erg snel. Ik gebruik voor deze cupcakes Wilton topping 1 A.
- Variatie 1: Leg onderin het papieren cupcake bakje een Oreo en schep daar het beslag op (en bak de Oreo mee).
- Variatie 2: Meng 50 gram grof gemalen Oreo’s door het beslag.
- Oreo Cake: Giet het beslag in een cakevorm van 26 cm en bak gedurende 1 uur in de oven bij 180 °C. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Bestrijk de buitenzijde van de cake met de Oreo crème of spuit toefjes Oreo frosting erop (zoals bij deze chocolade ganache cake).
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake nog beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
- Zonder topping, kamertemperatuur: drie dagen luchtdicht verpakt in een doos, of ingepakt in plastic folie.
- Zonder topping invriezen: in een diepvriesdoos of zak, tot 2 maanden.
- Met topping, koelkast - Drie dagen luchtdicht verpakt. Haal ze een half uur voor het serveren uit de koelkast.
Geef een reactie