Een lekker recept om zelf Friese Oranjekoek te bakken. Twee heerlijke brosse kruidige koeklagen met sinaasappelsnippers gevuld met amandelspijs. Met een roze zoete glazuur en een toefje room. Deze plaatkoek wordt gesneden in kleine blokjes en geserveerd bij koffie en thee. Superleuk voor Koningsdag!
Friese Oranjekoek Zelf Maken
Bart (mijn middelste) is vandaag jarig. Inderdaad, samen met de koning. En dat dat heel bijzonder is, is voor hem bekend. Hij heeft al een heuse munt en een medaille ontvangen en een boom mogen planten.
En iedereen is vrij op zijn verjaardag. En wellicht als hij wat groter is, dat hij met zijn vrienden lekker een feest kan vieren op zijn verjaardag.
Omdat het vandaag ook de verjaardag van de koning is, leek het me wel leuk om ook iets Oranjes te bakken. Dat werd deze oranjekoek. Alleen roze in plaats van oranje. De naam is namelijk gebaseerd op de sinaasappelsnippers en niet op de kleur van de glazuur ;-).
Maar dit is echt heel lekker, vonden wij allemaal. Dus gefeliciteerd Bart (en Koning Willem-Alexander natuurlijk ook ;-))
Wat heb je nodig voor Oranjekoek met Amandelspijs
Voor de bereiding van deze de Friese Oranjekoek heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Bloem - Normale tarwebloem is goed voor de Oranjekoek. Je kunt eventueel ook speltbloem gebruiken.
- Gekonfijte sinaasappelsnippers - Dit ingrediënt is de naamgever van de Oranjekoek. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar ik heb ook een heel lekker recept om zelf makkelijk gekonfijte sinaasappelsnippers te maken.
- Bakpoeder - Zorgt ervoor dat de koek luchtiger wordt.
- Amandelspijs - Samen met ei en water wordt dit de vulling. Het ei en water voeg je toe zodat de spijs smeerbaar wordt en het goed te verdelen is over je eerste laag deeg.
- Zout - Zout in zoete baksels? Jazeker, want zout haalt de zoete smaak op. Een snufje zout zie je daarom vaak in de ingrediëntenlijst staan.
- Anijszaad, Kardemom en Nootmuskaat - De kruiden die de plaatkoek zijn heerlijke smaak geven. Hoewel er veel kruiden varianten zijn op Friese Oranjekoek (iedere bakker kent zijn eigen recept) is anijszaad altijd aanwezig.
- Lichtbruine basterdsuiker - Voor het zoeten van de koek. Door het gebruiken van lichtbruine basterdsuiker, krijgt de koek een extra vleugje karamelsmaak.
- Boter - Nodig voor het deeg, gebruik ongezouten boter.
- Poedersuiker en rood bessensap - Hiermee maken we het glazuur. Het bessensap zorgt ervoor dat het glazuur mooi roze kleurt.
- Slagroom - Een toefje slagroom voor de decoratie van de Oranjekoek.
Hoe maak je Roze Oranjekoek
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Meng in een keukenmachine de lichtbruine suiker met boter, specerijen, ei, water en sinaasappelsnippers tot het gemengd is.
- Voeg de bloem en het bakpoeder toe en pulseer een paar keer tot je een samenhangend deeg hebt. Verpak in plastic folie en laat in de koelkast rusten.
- Maak de vulling door het amandelspijs met een ei los te prakken. Voeg zoveel water toe, dat de vulling makkelijk smeerbaar is.
- Verdeel het deeg in twee stukken. Rol beiden uit tot een lap van 25 x 25 cm, snij de randen netjes recht. Het uitrollen kun je heel makkelijk doen door het deeg tussen twee vellen bakpapier te rollen. Verwijder het bovenste vel bakpapier en leg de eerste koekdeeg laag op een bakplaat.
- Besmeer deze laag met de amandelspijs die je in stap 3 hebt gemaakt.
- Pak de tweede laag koekdeeg en leg die over de vulling van amandelspijs. Prik met een vork gaatjes over de oranjekoek. Bestrijk met wat water. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Maak het glazuur door het poedersuiker met het bessensap te mengen. Dit doe je door, terwijl je mixt, telkens een scheutje bessensap toe te voegen. Het glazuur moet net smeerbaar zijn. Maak je het namelijk te dun, dan vloeit het van de bovenzijde van het gebak af.
- Snij de Friese Oranjekoek nu in stukjes en decoreer met een toefje room. Daarin kun je vers fruit of, zoals hier, een kleine suikerdecoratie drukken. Serveren maar!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Koekdeeg
- 100 gram roomboter koud, in blokjes
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei maat L
- ¼ theelepel zout
- 1 theelepel anijszaad gemalen
- ½ theelepel nootmuskaat vers geraspt
- ¼ theelepel kardemom gemalen
- 50 gram Gekonfijte sinaasappelsnippers
- 325 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
Amandelspijs vulling
- 250 gram amandelspijs
- 1 ei maat L, losgeklopt
- water net zoveel tot het spijs smeerbaar is.
Glazuur
- 200 gram poedersuiker
- 2 eetlepels Rode bessensap
Decoratie
- 150 ml slagroom stijfgeklopt met 1 eetlepel poedersuiker, in een spuitzak
- suiker versiering fruit of chocola
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Deeg voorbereiden
- Doe in de kom van een keukenmachine de boter en lichtbruine basterdsuiker. Pulseer tot je boterkorreltjes krijgt.100 gram roomboter, 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- Voeg het ei, zout, anijszaad, nootmuskaat, kardemom en sinaasappelsnippers toe en meng even goed door, door te pulseren.1 ei, ¼ theelepel zout, 1 theelepel anijszaad, ½ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel kardemom, 50 gram Gekonfijte sinaasappelsnippers
- Voeg de bloem en bakpoeder toe en meng tot je een vast geheel krijgt.325 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder
- Haal uit de kom van de keukenmachine en kneedt even goed door.
- Verdeel het deeg in tweeën en verpak in plastic folie. Leg in de koelkast gedurende 30 minuten.
Smeerbaar amandelspijs maken
- Prak de amandelspijs met een vork fijn en meng het losgeklopte ei erdoor. Voeg dan telkens een eetlepel water toe, tot je een smeerbaar spijsmengsel hebt gekregen.250 gram amandelspijs, 1 ei, water
Maken Oranjekoek
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Pak het eerste pakket deeg uit de koelkast en rol uit tot 25 × 25 cm (snij de randen daarbij recht). Leg dit op een bakplaat bekleedt met bakpapier (of rul uit tussen bakpapier zie tips *)
- Pak het amandelspijs en smeer dat uit over de koek.
- Pak nu het tweede pakket deeg uit de koelkast en rol die ook uit tot een lap van 25 × 25 cm. Snij de randen recht en leg dit deeg op de amandelspijs vulling.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg en bestrijk het deeg met water.
- Bak de oranjekoek 30 minuten in de oven tot hij lichtbruin is. De bovenkant zal dan nog een beetje zacht zijn.
- Laat op de plaat afkoelen naar kamertemperatuur.
Glazuur aanbrengen
- Meng het poedersuiker, terwijl je mixt, met het bessensap tot je een roze glazuur krijgt, die net vloeibaar is.200 gram poedersuiker, 2 eetlepels Rode bessensap
- Giet het glazuur over de bovenkant van de Oranjekoek en smeer uit met een Paletmes (of de achterkant van een lepel).
- Laat het glazuur uitharden.
Serveren
- Snij de Oranjekoek in vierkante stukken van ongeveer 5 × 5 cm.
- Pak de spuitzak met slagroom en spuit een klein toefje op de bovenzijde van elk stukje Friese koek.150 ml slagroom
- Decoreer met een suiker decoratie, stukjes vers fruit of chocola.suiker versiering
Opmerkingen:
- Koelkast - Zonder toefje slagroom kun je de Friese Oranjekoek in een luchtdichte doos tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Heb je het toefje al aan gebracht dan is de maximale bewaartijd 2 dagen.
- Invriezen - Leg de blokjes oranjekoek in een diepvriesdoos en bewaar ze tot 3 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie