Mini appeltaartjes zijn een lekker feestelijk klein gebakje voor elke gelegenheid. Deze kleine taartjes zijn gevuld met een mix van appel, abrikoos en walnoten en hebben een knapperige, zoete korst. Het beste is dat ze makkelijk uit de hand te eten zijn, perfect voor een feestje!
Makkelijk Klein Appelgebak
Appelgebak, wie eet het niet graag? Mijn favoriet is als het net uit de oven komt, nog licht warm, met een toefje slagroom of vanille-ijs erbij. Zo lekker!
Meestal maak ik een appeltaart, zoals de appeltaart die mijn oma altijd maakte, of de frisse custard appeltaart en in de winter ook vaak de toffee appeltaart. Maar voor sommige feestjes is het gewoon makkelijk om geen taartpunt te serveren, maar een appeltaartje dat je gewoon in de hand kunt houden, zoals deze mini-appeltaartjes.
Heerlijk warm en kruidig
De smaak van deze gebakjes is heerlijk warm en kruidig, dankzij de speculaaskruiden en sinaasappelschil. De zoetheid van de appels wordt versterkt door de abrikozen en rozijnen, en de nootachtige smaak van de walnoten maken deze taartjes af.
Maak deze feestelijke traktaties die heerlijk zijn en er ook nog eens heel mooi uit zien!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Vulling
- 2 appels Elstar
- 6 gedroogde abrikozen
- 3 eetlepels rozijnen
- 3 eetlepels krenten
- 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 3 eetlepels rum
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels boter kamertemperatuur
- 1 eetlepel sinaasappelrasp
Deeg
- 80 gram walnoten
- 225 gram bloem
- 80 gram poedersuiker
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 190 gram boter koud, in blokjes gesneden
- 1 eigeel maat L
- 2 theelepels water ijskoud
- 1 ei losgeklopt, maat s
- 1 eetlepel poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vulling
- Schil de appel en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in een schaal.2 appels
- Snij de abrikozen fijn en voeg ze bij de appel.6 gedroogde abrikozen
- Voeg de rozijnen en krenten toe.3 eetlepels rozijnen, 3 eetlepels krenten
- Meng de rum met de suiker en giet dit over het appelmengsel.3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 3 eetlepels rum
- Voeg dan de speculaaskruiden, geraspte sinaasappelschil en boter toe en meng alles goed door.1 theelepel speculaaskruiden, 3 eetlepels boter, 1 eetlepel sinaasappelrasp
- Laat de vulling 3 uur op smaak komen.
Deeg en bereiding
- Verwarm de oven voor op 230 °C of 210 °C
- Vet de muffinvorm in met boter.
- Doe de walnoten in de keukenmachine en maal ze fijn.80 gram walnoten
- Voeg de bloem, poedersuiker en speculaaskruiden toe en pulseer drie keer.225 gram bloem, 80 gram poedersuiker, 2 theelepels speculaaskruiden
- Voeg vervolgens de koude boter toe en pulseer tot je korrels ter grootte van erwtjes hebt.190 gram boter
- Voeg het eigeel en het ijswater toe en pulseer tot je een vast deeg krijgt.1 eigeel, 2 theelepels water
- Bestrooi bloem op je werkblad en verdeel het deeg in tweeën.
- Rol het heel dun uit (3-4 mm) en steek rondjes van 6 cm uit met een uitsteker.
- Druk de deegrondjes in een muffinvorm en herhaal tot je 18 bakjes hebt.
- Vul de deegbakjes tot aan de rand met de vulling.
- Bestrijk de rand aan de bovenkant van de bakjes met een kwastje met geklutst ei.1 ei
- Rol de rest van het deeg dun uit (3-4 mm) en steek rondjes uit.
- Steek met de uitsteekvorm met kartelrand een rondje uit het deeg.
- Maak een uitsparing in het midden met een kleine uitsteker (ongeveer 1 cm). Varieer bijvoorbeeld met een hartje of ster.
- Plaats de deegrondjes op de gevulde bakjes en druk de randen licht aan.
- Bak de taartjes 20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
- Bestrooi met wat poedersuiker.1 eetlepel poedersuiker
Opmerkingen:
- Heb je geen uitsteker van 6 cm? Gebruik dan een bordje van die doorsnede en snij met een mes eromheen.
- Voor het midden heb je een (hartjes, bloem of andere vorm) uitsteker nodig. Zorg voor een uitsparing boven in het deeg maakt, zodat de lucht kan ontsnappen en de vulling in je gebakje blijft.
- Koelkast: Je kunt de appelgebakjes 2 dagen bewaren in de koelkast. Dek ze af met aluminium of plasticfolie.
- Diepvries: Deze appelgebakjes kun je goed invriezen. Stop ze in een plastic diepvrieszakje en vries in. De gebakjes blijven tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm ze 5 minuten in een oven van 160 °C voor een vers effect.
Geef een reactie