Een lekker recept voor mini appelgebakjes met abrikoos en walnoten. Handige éénpersoons taartjes dus zo uit de hand te eten. Voor elk feestje een lekker taartje.
De appel staat al eeuwen symbool voor liefde, passie en vruchtbaarheid. En aangezien we minder dan 2 weken voor Valentijnsdag zijn een ideale vrucht voor een lekker Valentijnsrecept. Ik heb gekozen om mini appelgebakjes te maken, met een uitgestoken hartje in het midden, subtiel en lekker. Zo uit de hand te eten, met weinig geknoei.
Maar dit recept is niet alleen geschikt met Valentijnsdag te eten. Dit is eigenlijk altijd een lekker recept. En daarom deel ik het graag met jullie.
- Heb je geen uitsteker van 6 cm, pak dan een bordje van die doorsnede en ga met een mes om het bordje heen.
- Natuurlijk heb je geen hartjes uitsteker nodig. Een rondje, bloemetje of paasei kan natuurlijk ook. Maar zorg ervoor dat je een uitsparing boven in het deeg maakt zodat de lucht kan ontsnappen en de vulling in je gebakje blijft.
- Gebruik de boter in het deeg zo koud mogelijk, dan zullen de vlokken boter in het deeg een heerlijk romig gebakje geven.
- Mag je geen noten, dan kun je de walnoten weglaten of vervangen door geroosterde pijnboompitten (dat is een zaad. Natuurlijk wel even nagaan of je die wel kunt verdragen)
- Wil je een alcoholvrij recept dan vervang je de rum door appelsap.
Voorbereiden en bewaren
- Het appelgebakje kun je 2 dagen bewaren in de koelkast. Dek ze af met aluminium of plastic folie. Lekker is om ze een minuut of 5 te verwarmen in een oven bij 160 graden. Zo lijken ze heel vers. Je kunt ze dus prima van te voren maken.
- Deze appelgebakjes kun je invriezen. Stop ze in een plastic diepvrieszakje en vries in. De gebakjes blijven tot 2 maanden goed in de diepvries.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Vulling
- 2 appels Elstar
- 3 eetlepels rozijnen
- 3 eetlepels krenten
- 1 theelepel koekkruiden
- 6 abrikozen gedroogd
- 3 eetlepels bruine suiker
- 3 eetlepels rum
- 3 eetlepels boter kamertemperatuur
- 1 sinaasappel geraspte schil
- 1 ei losgeklopt, maat s
Deeg
- 225 gram bloem
- 80 gram walnoten
- 80 gram poedersuiker
- 2 theelepels koekkruiden
- 190 gram boter koud
- 1 eigeel maat L
- 2 theelepels water ijskoud
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vulling
- Schil de appel en snij in kleine blokjes, doe ze in een schaal.
- Snij de abrikozen fijn en voeg ze bij de appel.
- Doe de rozijnen en krenten erbij.
- Meng de rum met de suiker en giet over het appelmengsel heen.
- Voeg dan de koekkruiden, geraspte sinaasappelschil en boter toe en meng alles goed door.
- Laat de vulling 3 uur op smaak komen.
Deeg en bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Vet de bakvormen in met boter.
- Voor het deeg stop je de walnoten in de keukenmachine en maal je ze fijn.
- Doe daar de bloem, poedersuiker, koekkruiden bij en pulseer 3 x.
- Voeg de koude boter toe en laat de keukenmachine pulseren tot je korrels hebt ter grootte van erwtjes.
- Voeg dan het eigeel en het ijswater toe.
- Pulseer nog een paar keer tot je een vast deeg hebt gekregen.
- Bestrooi je werkblad met bloem en verdeel het deeg in tweeën.
- Rol het heel dun uit en druk dan een rondje van 6 cm uit het deeg met de uitsteker.
- Druk dat in een muffinvorm en herhaal dat tot je 18 bakjes hebt.
- Pak dan de vulling erbij en schep de deegbakjes vol tot aan het randje.
- Bestrijk met een kwastje wat van het geklutste ei op de bovenrand van het bakje.
- Pak dan de rest van het deeg en rol dat wederom zeer dun uit.
- Steek met de uitsteekvorm met kartelrand een rondje uit het deeg. Steek dan met een uitsteekvorm van 1 cm (en verzin maar een mooi figuur, zoals dit hartje voor Valentijn of een ster met kerst), een uitsparing uit het midden.
- Plak dat op een bakje en duw licht aan. Herhaal dit voor alle taartjes.
- Zet de vormen in de oven en bak 20 minuten of tot ze goudbruin zijn.
- Haal ze uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
- Bestrooi met wat poedersuiker.
Opmerkingen:
- Heb je geen uitsteker van 6 cm, pak dan een bordje van die doorsnede en ga met een mes om het bordje heen.
- Natuurlijk heb je geen hartjes uitsteker nodig. Een rondje, bloemetje of paasei kan natuurlijk ook. Maar zorg ervoor dat je een uitsparing boven in het deeg maakt zodat de lucht kan ontsnappen en de vulling in je gebakje blijft.
- Gebruik de boter in het deeg zo koud mogelijk, dan zullen de vlokken boter in het deeg een heerlijk romig gebakje geven.
- Mag je geen noten, dan kun je de walnoten weglaten of vervangen door geroosterde pijnboompitten (dat is een zaad. Natuurlijk wel even nagaan of je die wel kunt verdragen)
- Wil je een alcoholvrij recept dan vervang je de rum door appelsap.
Geef een reactie