Ontdek hoe je zelf heerlijk sodabrood kan maken. Dit sodabrood met cranberry's en rozemarijn, is een heerlijk knapperig brood. Volg dit eenvoudige recept voor een ambachtelijk sodabrood. Je hoeft niet eens te kneden en te rijzen. Bakken was nog nooit zo makkelijk.
Zelf Sodabrood Maken: Eenvoudig en Smaakvol Recept
Hou je van brood bakken? Maar heb je een keer weinig tijd om alles goed te kneden en vervolgens ook nog twee keer te laten rijzen? Geen probleem. Maak dan dit heerlijke sojabrood.
Lekker naturel, maar ook met een heerlijke twist, zoals ik heb gedaan met cranberry’s en rozemarijn (wil je dat niet dan laat je dat gewoon weg).
Dit brood bak je zonder gist, en met baksoda (zuiveringszout) om het brood te laten rijzen. Samen met bloem, zout en karnemelk de sterren van dit recept. Meng ze tot een samenhangend deeg en vorm een rustiek brood. Bak in de oven en de keuken gaat helemaal lekker ruiken naar versgebakken brood (mijn favoriete geur).
Wat je krijgt, is een heel lekker, maar zeker ook luchtig brood. Wanneer je met je mes een sneetje van het brood afsnijdt ga je eerst door de knapperige korst en vervolgens door de luchtige binnenkant. Een perfecte textuur en smaak. Dit is broodbakken op de makkelijkste manier.
Wat heb je nodig voor Sodabrood met Cranberry’s ?
Om Zelf Sodabrood te Maken (Soda bread), heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Sodabrood (basisrecept)
- Bloem: Is gezeefd meel zonder zemelen en kiemen en heeft een witte kleur. Bij dit brood is tarwebloem gebruikt.
- Baksoda: oftewel zuiveringszout. Zorgt ervoor dat het sojabrood luchtig wordt. Het is sterker dan een gelijke hoeveelheid bakpoeder. Je hebt, wanneer je baksoda gebruikt, altijd een zuur nodig (in dit geval karnemelk.
- Zout: Zorgt voor een goede smaakbalans van het brood.
- Karnemelk: (of botermelk) Heeft een volle, lichtzure smaak. Het is van oudsher bijproduct wanneer boter wordt gemaakt en ontstaat door het karen van (verzuurde) room. Tegenwoordig wordt het meestal gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan magere melk.
Ingrediënten Vulling
- Suiker: Voor een licht zoetje in het brood. Het is optioneel en kan achterwege worden gelaten, maar in combinatie met de cranberry’s en rozemarijn erg lekker.
- Cranberry’s: Deze sappige, zure vrucht is heerlijk fruitig. Gebruik gedroogde cranberry’s.
- Rozemarijn: Heeft een bitterzoete smaak (en ruikt heerlijk).
Hoe maak je Iers Sodabrood met Cranberry’s?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Zeef bloem, baksoda, en zout in een kom. Roer de vulling: cranberry’s, fijngehakte rozemarijn en suiker erdoor. Maak een kuiltje in het centrum.
- Schenk de karnemelk erbij en roer met een houten lepel alles snel door elkaar. Plakt het deeg niet voldoende of valt het uit elkaar voeg dan nog een beetje karnemelk toe. Het deeg moet enigszins plakkerig zijn. Stort het deeg op een bebloemd werkblad en vouw het nog een paar keer. Niet te lang, anders wordt het brood droog.
- Vorm van het deeg een bol met een doorsnede van ongeveer 15 cm.
- Leg op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. Bak het brood 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C. Verlaag dan de temperatuur tot 200 °C en bak nog 20 tot 25 minuten tot het brood goudbruin is. Haal uit de oven en serveer meteen of laat afkoelen op een rek.
Top Tip
Baksoda kun je onder de naam zuiveringszout of baking soda goedkoop bij de Toko kopen. Het wordt ook onder de naam natriumbicarbonaat verkocht en is tegenwoordig gewoon bij de supermarkt te krijgen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Basis Sodabrood
- 450 gram bloem en wat extra voor bestuiven
- 1 theelepel baksoda
- 1 theelepel zout
- 350 ml karnemelk
Vulling
- 2 eetlepels suiker optioneel
- 100 gram droge cranberry’s
- 4 takjes verse rozemarijn alleen de naaldjes fijngehakt of 2 theelepels gedroogd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Basis Sodabrood
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Leg een bakpapier op de bakplaat.
- Zeef de bloem, baksoda, en zout in een kom. (Met vulling zie *)450 gram bloem, 1 theelepel baksoda, 1 theelepel zout
- Voeg de karnemelk toe en meng met een houten lepel door elkaar tot je een luchtig deeg krijgt. Valt het deeg nog uit elkaar, schenk dan wat extra karnemelk erbij. Het deeg moet wat plakkerig zijn350 ml karnemelk
- Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en vouw het een paar keer door.
- Vorm een rond deeg van ongeveer 15 cm in doorsnede en leg dat op het bakpapier.
- Maak met een scherp mes een kruis in het deeg.
- Schuif het brood in de oven en bak gedurende 15 minuten, verlaag dan de temperatuur tot 200 °C of 180 °C en bak nogmaals 20-25 minuten tot het brood goudbruin is.
- Controleer of het brood voldoende gaar is door op de onderzijde te kloppen, anders verleng je de baktijd nog met 2-3 minuten.
- Laat op een rek afkoelen of serveer meteen.
* Met vulling
- Na het zeven van de bloem, baksoda en zout, voeg je de ingrediënten voor de vulling: suiker, gedroogde cranberry’s en rozemarijn toe. Meng goed met een lepel. Ga verder met het recept (het toevoegen van de karnemelk).2 eetlepels suiker, 100 gram droge cranberry’s, 4 takjes verse rozemarijn
Opmerkingen:
- Noten en zaden: gehakte noten (walnoten, amandelen) of zaden zoals zonnebloempitten en pijnboompitten voor extra smaak en textuur.
- Gedroogd fruit: meng rozijnen, abrikozen of dadel door het brood voor een zoet brood.
- Hartig en cheesy: Meng geraspte kaas, zoals belegen, cheddar of Parmezaanse kaas door het deeg.
Geef een reactie