Soda brood met cranberries, een heerlijk knapperig brood zonder suiker. Simpel te maken (je hoeft niet eens te kneden en te rijzen)
Een overheerlijk soda brood met cranberries en rozemarijn. Heel eenvoudig om te maken, want je hoeft het niet te kneden. En in dit geval gebruik je geen gist, maar zuiveringszout om het brood te laten rijzen. Wat je krijgt is een heel lekker, maar zeker ook luchtig brood. Dat werkelijk uitmuntend smaakt als het nog warm is en het heeft alleen een beetje boter nodig en verder niets. De cranberries geven al voldoende zoetigheid aan het brood en de rozemarijn heeft een hele lekkere nasmaak.
Tips
- zuiveringszout kun je goedkoop bij de Toko kopen onder de naam baking soda. Het wordt ook onder de naam natriumbicarbonaat verkocht en is tegenwoordig gewoon bij de supermarkt te krijgen.
- om zuiveringszout te laten "werken" heb je een zuur nodig. In dit recept karnemelk, maar er wordt ook vaak yoghurt gebruikt. Heb je dit nu niet in huis dan gebruik je een theelepel azijn per 250 ml melk. Werkt zeker ook erg goed.
- Soda brood heeft één klein nadeel, je kunt het niet zo goed bewaren. Het is dus maken en eten. Je kunt het eventueel nog een beetje verwarmen in de oven, maar dit is echt het allerlekkerste wanneer het net gebakken is.
- Wil je een suikervrij brood, dan kun je deze ook prima laten vervallen.
It's a good taste!
Recept Soda brood met
cranberries
Heb je deze soda brood met cranberries gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Soda brood met cranberries
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
450 gram bloem en wat extra voor bestuiven
2 eetlepels suiker optioneel
1 theelepel zout
4 takjes rozemarijn vers, fijngehakt of 2 theelepels gedroogd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius
- Leg een bakpapier op de bakplaat.
- Zeef de bloem, baking soda, suiker (optioneel) en zout in een kom.
- Roer de cranberries en rozemarijn erdoor en maak een kuiltje in het centrum.
- Voeg de karnemelk toe en terwijl je een grote lepel gebruik, meng je alles snel en voorzichtig door elkaar om een mooi deeg te krijgen. (wanneer het nodig is voeg je een extra scheutje karnemelk toe tot het deeg mooi samenhangt.)
- Kneed het deeg lichtjes en bebloem het oppervlak.
- Vorm het deeg in een rondje van ongeveer 15 cm doorsnede.
- Leg het rondje op de bakplaat en met een scherp mes maak je een kruisje in het deeg.
- Schuif het brood in de oven en bak gedurende 15 minuten, verlaag dan de temperatuur tot 200 graden Celsius en bak nogmaals 20-25 minuten tot het brood goudbruin is.
- Controleer of het brood voldoende gaar is door op de onderzijde te kloppen, anders verleng je de baktijd nog met 2-3 minuten.
- Laat op een rekje afkoelen.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Geef een antwoord