Dit kraamhapje van gevulde donuts staat binnen een klein kwartiertje al op tafel. Een klein gebakje dat je met een paar kleine handelingen al in elkaar zet. Met een vulling van fruitige jam en romige slagroom en een suikerglazuur. Het glazuur is versierd met muisjes. Een leuk hapje om te serveren bij je babyshower, kraamborrel of kraamfeest.
Dit is zo'n hapje dat er heel moeilijk uit ziet, maar dat heel makkelijk te maken is. De basis zijn donuts, die je halveert en vult met een goede jam en slagroom. De bovenkant van de donut smeer je in met glazuur. Bestrooi dat met muisjes voor een extra baby borrel accent. Een leuk kraamhapje dat je heel snel maakt!
Jump to:
Waarom maak je deze gevulde donuts?
- Kraamborrel, baby shower: je viert dat er een baby'tje op komst is of al is geboren. En je wilt geen beschuit met muisjes trakteren. Dan zijn deze donuts een leuke vervanging.
- Druk, druk, druk met een baby is het allemaal heel druk en dan is het fijn dat deze donuts in een klein kwartiertje op tafel staan.
- Kan niet misgaan omdat je de donuts kant en klaar koopt en de rest allemaal hele makkelijk stappen betreft, kan dit recept niet misgaan. Ik heb een video toegevoegd zodat je het zelf ook kunt zien.
- Glazuur ook de glazuur koop je kant en klaar en geef je zelf de gewenste kleur. En door hem te verwarmen kun je de donuts snel en makkelijk versieren.
- Muisjes: De muisjes (of andere sprinkles) strooi je op de nog zachte glazuur. Zo blijven ze goed zitten.
Welke ingrediënten heb je nodig?
De volgende ingrediënten heb je nodig voor deze kraamhapjes van gevulde donuts met jam en slagroom.
- Donuts: Koop ze kant en klaar, zo heb je weinig werk eraan. Zorg wel dat ze vers zijn, dat is het lekkerste. Ze hoeven verder geen topping te hebben.
- Poedersuiker en slagroom: Daar maak je de geklopte slagroom mee. Zorg dat de slagroom goed koud is. Wil je ze in het voren maken voeg dan een zakje klopfix toe.
- Kleurstof en glazuur: Glazuur kun je kant en klaar kopen en dat raad ik je ook aan, want dat geeft het beste resultaat. De glazuur kun je in elke kleur mengen. Verwarm hem iets, zodat je hem beter op de donut kunt aanbrengen.
- Aardbeien jam: Omdat het veel smaak geeft aan de donut, kies je de lekkerste aardbeienjam die je kunt krijgen.
- Muisjes: de kleur van je keuze. Maar je kunt in plaats van muisjes ook voor een andere sprinkle kiezen.
Hoe maak je dit kraamhapje van gevulde donuts?
En hoe maak je deze heerlijke lekkernij nu? Een video en een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1: Klop de slagroom: Doe de slagroom en 2 eetlepels poedersuiker in een kom en klop met de mixer tot deze stijf is.
Stap 2: Maak de glazuur: Verwarm de glazuur en voeg kleurstof toe om de gewenste kleur te krijgen. De glazuur verwarm je au bain-Marie. Dat betekent dat je een vuurvaste kom boven een pan met kokend water hangt (de onderzijde van de kom mag het water niet raken). In de kom kun je de glazuur verwarmen.
Stap 3: Vul de donut. Halveer de donut en smeer op de onderzijde jam. Spuit daar de slagroom op. Heb je geen spuitzak dan kun je de slagroom met een lepel erop scheppen.
Stap 4: Glazuur de donut. Bestrijk de bovenzijde van de donut met glazuur of dip hem in de glazuur. Leg de bovenkant op de slagroom. Strooi er wat muisjes of andere sprinkles op. Laat 5 minuten drogen.
💭 Top tips
- Slagroom heeft de gewoonte om snel uit te lopen. Serveer je je donuts dus niet meteen, voeg dan klopfix toe voordat je de slagroom gaat opkloppen. De slagroom loopt dan veel minder uit.
- Slagroom klop je als hij koud is. Dan kun je hem beter stijfkloppen.
- Doe de slagroom in een spuitzak. Heb je geen spuitzak dan kun je hem ook met een lepeltje op de jam scheppen.
- Je verwarmt de glazuur au bain-marie. Daarbij breng je een pan met een laagje water aan de kook. Pak een vuurvaste kom en hang die boven het water (dus hij mag het water niet aanraken). Daar kun je de glazuur in verwarmen. Er zijn ook speciale au-bain-marie pannetjes te verkrijgen die je boven het water hangt en pannen die dubbelwandig zijn en je kunt vullen met water.
- Om de glazuur op de bovenzijde van de van de donut aan te brengen gebruik je een lepeltje of doop je hem in de glazuur.
Waarom heeft een donut een gat in het midden?
Volgens de geleerden is het gat in het midden om er voor te zorgen dat de donut gelijk gaart. Dit was nodig omdat donuts gemaakt zijn van ei-geel en je zeker wilt zijn dat er geen rauw ei meer is. (Maar er gaan ook nog vele andere mooie verhalen de ronde. Van kapiteins op zee tot Nederlandse ! immigranten die het Amerika hebben binnen gebracht in de vorm van oliebollen. Zoek het eens op op Google en je kunt je een middag amuseren! ;-))
🍽 Handige materialen
- Au-bain-marie pan - een au-bain-marie pan gebruik je voor het smelten van chocola, het opwarmen van saus, het maken van glazuur of soezendeeg. Deze pan is extra handig want hij heeft een ingebouwde thermometer en is geschikt voor inductie. In dit recept gebruik ik hem voor het verwarmen van het glazuur.
- Spuitzakken 30 cm, deze spuitzakken zijn stevig en voldoende groot voor het spuiten van de mascarpone frosting. Ik gebruikte ze in combinatie met de grote adapter en spuitmond rond 1A (groot) van Wilton. De spuitzak sluit ik altijd af met de Wilton elastiekjes (die zijn herbruikbaar), zodat het niet aan de achterkant eruit loopt (maar dat is wat ik zelf fijn vind).
- Mixer - met deze mixer klop je slagroom en kneed je deeg. Een multifunctionele hulp in de keuken. Hij heeft voldoende vermogen voor veel toepassingen. En van de kleur wordt je ook helemaal vrolijk. Ik gebruikte de mixer voor het kloppen van de slagroom.
🥘 Andere lekkere recepten
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. De video's van recepten vind je terug op mijn YouTube kanaal. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
How to make it
Kraamhapje van gevulde donuts
Ingrediënten
- 2 eetlepels poedersuiker
- 200 ml slagroom
- 300 gram glazuur
- kleurstof
- 8 donuts
- 16 eetlepels aardbeienjam
- 8 eetlepels muisjes of sprinkles naar keuze
Notes
- Slagroom heeft de gewoonte om snel uit te lopen. Serveer je je donuts dus niet meteen, voeg dan klopfix toe voordat je de slagroom gaat opkloppen. De slagroom loopt dan veel minder uit.
- Slagroom klop je als hij koud is. Dan kun je hem beter stijfkloppen.
- Doe de slagroom in een spuitzak. Heb je geen spuitzak dan kun je hem ook met een lepeltje op de jam scheppen.
- Je verwarmt de glazuur au bain-marie. Daarbij breng je een pan met een laagje water aan de kook. Pak een vuurvaste kom en hang die boven het water (dus hij mag het water niet aanraken). Daar kun je de chocola in smelten. Er zijn ook speciale au-bain-marie pannetjes te verkrijgen die je boven het water hangt en pannen die dubbelwandig zijn en je kunt vullen met water.
- Om de glazuur op de bovenzijde van de van de donut aan te brengen gebruik je een lepeltje of doop je hem in de glazuur.
Instructies
- Doe de slagroom en poedersuiker in een kom en klop tot de slagroom stijf is.
- Doe de slagroom in een spuitzak.
- Verwarm de glazuur au bain-Marie (zie tips) tot hij warm is. Roer er kleurstof doorheen.
- Snij de donut doormidden.
- Op de onderzijde smeer je 2 eetlepels jam.
- Spuit een rondje slagroom op de donut.
- Dip de bovenkant van de donut in de glazuur (of bestrijk de bovenkant van de donut).
- Leg de bovenkant op de slagroom.
- Strooi de muisjes (of sprikles) op de glazuur.
- Laat 5 minuten drogen.
Geef een reactie