Dit supersnel te maken gerecht (binnen 15 minuten kan het op tafel staan) heeft heel veel smaak. De rijst met licht citroensmaak, pikante paksoi en zoete kip geeft een heerlijke combinatie op je bord.
Het is weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap. Dat betekent dat 1 van mijn foodblogcollega's een recept van mijn blog maakt. In dit geval Paul Oosten, van de Geur van Maillard, en Paul maakte van mijn blog de aspergesoep met beenham en ei.
Smakelijk beschreven, zoals altijd en gelukkig viel het goed in de smaak. En hij heeft beloofd nog een recept te gaan koken. Ik wacht dus af. En, omdat ik zijn recepten en schrijfstijl zo hoog kan waarderen, ga ik binnenkort ook een keer iets koken van zijn blog! Ikzelf had het blog van Hanneke en Jolien van thuiskok toegewezen gekregen.
Een blog met gevarieerde recepten, waar ik heerlijk tussen heb lopen zoeken. De koekjes waren inmiddels al een paar keer geswapt, dus heb ik uiteindelijk toch maar niet gemaakt. Ik heb gekozen voor een recept van Hanneke dat oorspronkelijk bij 24kitchen vandaan kwam.
Een paar tips:
- De gekneusde citroenstengel geeft een lichte citroensmaak aan je rijst. Daardoor ruikt hij heerlijk en smaakt heel licht naar citroen, wat echt een aanvulling is op dit gerecht. Eventueel zou je een stukje citroenschil aan het kookwater kunnen toevoegen om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Hou je niet van een citroensmaak dan laat je het gewoon weg.
- Ik maak de kip altijd goed droog voordat hij de pan in gaat met een keukenpapier. Daardoor spat hij veel minder (boter met water geeft vetspetters!) en hoef ik de gaspitten minder vaak schoon te maken. En als de kip erg nat is, koelt het vet ook wel erg af, waardoor de kip gaar kookt in plaats van bakt.
- Wanneer ik mijn vlees en kip in sausjes opdien, laat ik het vlees of de kip minimaal 10 minuten hierin koken. De smaken worden veel intenser en het vlees of kip wordt gecoat door de saus wat er weer mooi uitziet op je bord. Het oog wil toch ook wat!
Ketjapkip met citroen rijst en roerbak paksoi
Heb je een lekker recept van mijn blog gemaakt? Deel je foto's via Instagram, twitter of Facebook met #byAndreaJanssen. En wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg dan mijn Instagramen Facebookkanaal.
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Rijst met citroensmaak
- 1 stengel sereh
- 400 gram zilvervlies rijst
Ketjap kip
- 300 gram kipfilet
- 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
- zout
- zonnebloemolie
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 200 ml water
Roerbak paksoi
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 struiken paksoi
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Rijst met citroensmaak
- Kneus de serehstengel zodat het de smaak loslaat in de rijst. Dat kun je het beste doen door er hard op te drukken.1 stengel sereh
- Doe voldoende water in de pan en breng aan de kook.
- Schud de rijst erbij en leg de serehstengel bovenop.400 gram zilvervlies rijst
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Verwijder de serehstengel als de rijst klaar is.
- Laat het deksel nog even op de pan, zodat de rijst goed droog wordt.
Ketjap kip
- Dep de kip droog met een stukje keukenpapier en bestrooi met de Chinees 5 kruidenpoeder en een beetje zout.300 gram kipfilet, 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder, zout
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de kip in circa 4 minuten goudbruin.zonnebloemolie
- Schenk de ketjap Manis, sojasaus, chilisaus en het water erbij. Breng het aan de kook en laat de kip in de saus ongeveer 10 minuten op laag vuur pruttelen.3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels Japanse sojasaus, 2 eetlepels zoete chilisaus, 200 ml water
Roerbak paksoi
- Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten.1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui, 2 teentjes knoflook
- Snij de paksoi in repen.2 struiken paksoi
- Voeg de paksoi toe en bak dit ongeveer in 3 minuten gaar.
- Breng op smaak met een beetje zout en vers gemalen peper.
Geef een reactie