Minced fruit pies: kleine taartjes met een lichtzoet deeg gevuld met gedroogde vruchten, noten en verwarmende kruiden. Met een vleugje cognac.
Een volgend recept in onze high tea de luxe serie en wat vroeger, maar zeker nu nog steeds, een echt luxe gebakje wordt gevonden is de minced fruit pies. Gevuld met heerlijk gedroogd fruit dat je op smaak laat komen met kruiden en cognac. Een goede start. En dan het deeg. Ook een bijzondere bereiding met gemalen hazelnoten, sinaasappel en winterkruiden. Extravagant in een cakeje, ik hou ervan.
Minced fruit pies
De minced fruit pies zijn vooral bekend in Engeland waar het sinds de Middeleeuwen rond Kerstmis wordt gegeten. Het vertegenwoordigt de kruiden en specerijen die de drie koningen meenemen naar Jezus. Maar zeker in die tijd was het gewoon een luxe product. En erg lekker.
High tea de luxe
We zijn al bijna op de helft van onze high tea de luxe, vol lekkere recepten voor een heerlijke high tea en vandaag voegen we daar de minced fruit pies aan toe. Na de 4 luxe sandwiches, de asperges met Boursin en prosciutto en vanille scones met braam peer champagne confituur vandaag dit heerlijke mini taartje. Aan het einde van deze week vatten we alle recepten nog eens samen en krijg je een echte tijdsplanning. En dan kun je heel simpel zelf aan de slag. Nog even wachten dus....
Recept Minced fruit pies

Heb je een lekker recept van mijn blog gemaakt? Deel je foto's via Instagram, twitter of Facebook met #byAndreaJanssen. En wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg dan mijn Instagramen Facebookkanaal.
📖 Recipe
RECEPTKAART
Minced fruit pies
Apparatuur
- Food processor with knife
- Plastic folie
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- muffin/cupcake vorm
Ingrediënten
Fruit mince
- 150 gram krenten
- 75 gram rozijnen, fijngehakt
- 75 gram cranberries
- 2 kleine appels, gepeld en geraspt
- 100 gram bruine suiker
- ¼ theelepel kruidnagel, gemalen
- ½ theelepel piment
- ½ citroen, geraspte schil en sap
- 4 eetlepels cognac
- 60 gram hazelnoten , geroosterd en fijngehakt
Fruit mince pies
- 225 gram bloem
- 75 gram hazelnoten, gemalen
- 80 gram poedersuiker
- 2 theelepels koekkruiden
- 185 gram boter, koud, in stukjes gehakt
- 1 ei geel
- 2 theelepels ijswater
- fruit mince
- 2 theelepels sinaasappel schil, geraspte
- 1 ei, licht losgeklopt
Instructies
Fruit mince
- Doe alle ingrediënten behalve de hazelnoten in een kom en meng goed door.
- Doe over in een pot en bewaar in een pot tot je ze nodig hebt. Minimaal 1 dag alle smaken laten inttrekken (dat maakt het echt veel lekkerder)
- Meng net voor gebruik de hazelnoten erdoorheen.
Fruit mince pies
- Doe de bloem, gemalen hazelnoten, suiker, kruiden en boter in een foodprocessor en maal tot het korrelig is.
- Voeg het eigeel toe en net zoveel water tot je een deeg krijgt (pulseren)
- Leg het deeg op een plastic folie en kneed het nog even licht door.
- Pak het deeg in en koel minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven ondertussen voor naar 220 graden Celsius.
- Vet 8 uitsparingen van een cupcake vorm in.
- Rol het deeg uit tussen twee bakpapieren tot het 5 mm dik is.
- Steek 4 cirkels van 7.5 cm uit en druk die in de cupcake holtes.
- Doe dat nogmaals tot je 8 bakjes hebt.
- Meng de minced fruit met de geraspte sinaasappel schil en verdeel de vulling over de bakjes.
- Rol de restjes deeg nogmaals uit tot 5 mm dikte en steek 8 x een 5 cm cirkel uit met een uitsteker met gekartelde rand.
- Steek in het midden van elk rondje een vorm uit uit van ongeveer 1 cm breedte.
- Bestrijk de rand van elk bakje met wat losgeklopt ei en leg daar een rondje op.
- Bak de taartjes 25 minuten, laat ze 10 minuten staan en los ze op een rek.
- Laat verder afkoelen.
- Strooi een beetje poedersuiker erop voor een extra mooi effect.
Geef een reactie