Bieflappen bakken met groene kruiden (of baklappen). Dit is precies het recept hoe je van een budget-vriendelijk stukje vlees iets heel speciaals maakt. Lekker gegrild met een heerlijke groene kruiden marinade. Het heeft een diep bruine korst, mooi rosé van binnen, is heerlijk sappig en superveel smaak!

Bieflappen Bakken of toch Baklappen?
Wist je dat: baklappen en bieflappen hetzelfde stuk vlees is. Het zijn magere runderlappen die worden gesneden uit de dikke delen van de runderschouder. Qua smaak komt het in de buurt van biefstuk en, net als dat lekkere stukje vlees, heeft het een korte bereidingstijd. Je eet de biefstuk gaar of rosé.
Natuurlijk is het belangrijk dat als je een puur recept hebt, je ook goed vlees hebt. Ik heb vlees gekocht van MVL streekvlees. Met als leus Eerlijk vlees is heerlijk. En dat heb ik inderdaad kunnen proeven. Het vlees is lekker mals en heeft veel smaak. Het was helemaal top. Een echte aanrader om mee aan de slag te gaan dus!
Bieflap vs. Biefstuk
Bieflappen zijn dun gesneden stukken vlees van de runderschouder. De biefstuk is afkomstig van de bil, lende of spierstuk.
Het grote verschil tussen baklapjes en biefstuk is dat eerstgenoemde minder mals zijn. Maar daardoor hebben ze wel meer smaak. En de prijs van een bieflapje is ook wat lager.
Een paar overeenkomsten dan. Een bieflapje en biefstuk zijn allebei geschikt om te grillen, gourmetten of te bakken. En je kunt ze beiden rosé eten.
De bereidingstijd van een baklap is met 6 tot 10 minuten iets langer in vergelijking met de biefstuk. Die bak je 3 tot 4 minuten.
Wat heb je nodig om bieflappen te marineren voor nog meer smaak?
Voor het bieflapppen bakken met groene kruiden heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Baklappen / Bieflappen - Een mals stukje vlees van de schouder. Haal het vlees 15 minuten voor bereiding uit de koeling en laat het op temperatuur komen. Zo wordt het mooier gaar.
- Groene kruiden, knoflook, peper - Dit gebruik je voor het maken van een kruiden marinade. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden kiezen. Denk aan rozemarijn, salie of oregano.
- Olijfolie - Gebruik extra vierge olijfolie. Dit geeft extra smaak aan de bieflappen.
Hoe maak je een baklap met een kruidenmarinade?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Maak de groene kruiden knoflook marinade. Verdeel over twee kommetjes.
- Marineer de bieflappen door ze goed in te smeren met het kruidenmengsel. Laat minimaal 30 minuten op smaak komen.
- Bak de bieflappen 6 minuten aan één zijde.
- Draai het vlees om en bak ook 6 minuten aan de andere zijde. Haal uit de pan en verpak in aluminiumfolie zodat het vlees kan rusten. Bestrijk vervolgens met de achtergehouden kruiden marinade en serveer!
TIP
- Kun je dit recept ook gebruiken voor ander vlees? Dit recept kun je ook gebruiken voor het grillen van biefstuk. De grilltijd wordt dan 2 minuten aan beide zijden.
- Welke kruiden kun je gebruiken in de marinade? In dit recept gebruiken we een marinade met Basilicum, tijm en peterselie. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden kiezen. Denk aan rozemarijn, salie of oregano, die allemaal heel goed passen bij dit malse stukje vlees.
- Niet grillen maar uit de koekenpan (met een lekkere jus) Je kunt dit vlees ook bakken in de koekenpan. Gebruik een boter/olie mengsel, ongeveer 2 eetlepels. Laat dat goed heet worden. Schroei de baklappen snel dicht en bak dan in 10 minuten bruin. Wanneer je het vlees eruit haalt om te rusten in aluminiumfolie, maak je een lekkere jus: voeg aan het braadvocht 50 ml water toe en zet het vuur hoger. Schraap alle baksels met een houten spatel los. Voeg 2 eetlepels bloem aan de pan toe en zorg dat er geen klontjes ontstaan. Schenk nu 250 ml bouillon toe en roer tot je een lekkere jus hebt. Laat dit aan de kook komen. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Expert Grill tip - Haal de bieflappen 15 minuten voordat je het gaat grillen uit de koelkast. Zo wordt het gelijkmatiger gegrild.
FAQ
Een bieflap, of een baklap, is dun gesneden vlees van de runderschouder. Het is mager vlees, qua smaak vergelijkbaar met biefstuk. De bereidingstijd is iets langer en de bieflap is iets minder mals.
Dit vlees kun je zowel gaar als rosé eten.
Op de grill bak je de bieflappen 12 minuten (6 minuten aan beide zijden).
In de koekenpan schroei je de baklappen snel aan alle zijden dicht en bak je het vervolgens nog 10 minuten (5 minuten aan elke kant).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!

📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Bieflappen Bakken met Groene Kruiden (Baklappen)
Ingrediënten
- 10 takjes basilicum vers, alleen de blaadjes
- 10 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
- 10 takjes peterselie, alleen de blaadjes
- 1 teentje knoflook, schil verwijderd, uitgeperst
- 50 ml olijfolie extra vierge
- ⅛ theelepel peper
- 500 gram bieflapjes, baklapjes, 4 stuks
- ¼ theelepel zeezout
Instructies
- Hak de basilicumblaadjes, tijm en peterselie fijn en doe in een glazen schaaltje.10 takjes basilicum vers, 10 takjes peterselie, 10 takjes verse tijm
- Vul aan met knoflook en peper en schenk de olijfolie erbij.1 teentje knoflook, ⅛ theelepel peper
- Meng goed door en verdeel over twee schaaltjes.
- Dep de bieflapjes droog en smeer de marinade uit het eerste bakje op de lapjes. Dek af en laat minimaal 30 minuten marineren in de koeling.500 gram bieflapjes
- Haal het vlees 15 minuten voor je het gaat grillen uit de koelkast.
- Verhit de grill (pan) tot hij goed heet is.
- Leg de lapjes op de grill en bak 6 minuten. Draai om en bak nogmaals 6 minuten.
- Haal het vlees van de grill en verpak in aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten.
- Bestrooi met wat zeezout en serveer met het tweede bakje met groene kruiden.50 ml olijfolie extra vierge, ¼ theelepel zeezout
Opmerkingen
Deze kun je ook vervangen door biefstuk. De grilltijd wordt dan 2 minuten aan beide zijden. 2. Basilicum, tijm en peterselie Je kunt natuurlijk ook andere kruiden kiezen. Denk aan rozemarijn, salie of oregano. 3. TIP
- Haal het vlees 15 minuten voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Zo wordt het gelijkmatiger gegrild.
- De marinade kun je tot een dag van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koeling. Door de olijfolie blijven de kruiden mooi groen.
- Koelkast - Laat het vlees snel afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt het tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Laat het vlees snel afkoelen. De bieflappen kun je als ze zijn bereid, bewaard in een diepvrieszak of doos, tot 2 maanden bewaren in de diepvries. Laat ze in de koelkast ontdooien.
- Opwarmen na het bewaren in koelkast of diepvries - Laat het vlees op kamertemperatuur komen (een kwartiertje buiten de koelkast) voordat je hem opwarmt. Bak hem dan 12 minuten in de oven bij 80 °C.
Geef een reactie