Hartig, romige pesto met een heerlijke kaassmaak omhult met een boterig bladerdeeg. Deze hartige kerstboom van bladerdeeg is heerlijk als hapje bij de Kerstborrel, om te serveren bij de soep of als voorafje. En het is supergoed voor te bereiden. Het wordt een heerlijke relaxte Kerst.
Het voordeel van foodblogger zijn is dat je recepten al lang tevoren kunt uitproberen. Zoals bijvoorbeeld voor Kerst. En bij dit recept was dat zeker een pluspunt. Want toen ik het maakte, werd er meteen om een tweede portie gevraagd. Die gaat er dus snel komen.
Ik heb recept aangepast van Anjas Foodblog dat ik kreeg toegewezen vanuit de foodblogswap. Het idee is dan om een recept te kiezen van een andere foodblogger en daar een eigen draai aan te geven. En na wat rondneuzen koos ik voor dit heerlijke recept (en dat viel niet mee, want er was genoeg heerlijke keuze).

Jump to:
Waarom kies je voor dit heerlijke Kerstboom bladerdeeg hapje?
- Slechts 8 ingrediënten, en wil je het helemaal makkelijk hebben dan vervang je de eerste 6 door zongedroogde tomaten tapenade of groene pesto, die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt. En zo heb je nog maar 3 ingrediënten over!
- Binnen een half uurtje staat deze heerlijke hartige kerstboom van bladerdeeg en pesto op tafel.
- Dit bladerdeeg hapje maak je zonder gist en ei.
- Budget vriendelijk recept.
- Het ziet er gewoon supermooi uit op de Kersttafel, bij de Kerstborrel of waar je het ook wilt serveren.
- Je kunt het van te voren maken en afdekken en bewaren in de koeling. Maar je hebt het, als de pesto al gemaakt is, ook binnen 5 minuten in de oven staan.
Ingrediënten om deze hapjes snel te maken!
Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt om deze Kerstboom bladerdeeg hapjes met pesto te maken.

- Zongedroogde tomaten: Zelf gebruik ik meestal semi-zongedroogde tomaten voor een zelfgemaakte pesto omdat deze zo veel meer smaak hebben. Je vind ze in het koelvak bij de supermarkt. Maar gewone gedroogde tomaten zijn ook een goede keuze.
- Knoflook, tijm en walnoten: de smaakmakers van de pesto.
- Parmezaanse kaas: kun je deze aankomen dan heeft die het meeste smaak. Ook wel bekend onder de naam: Parmigiano Reggiano. Klinkt ook wel chique toch. Kun je deze niet aankomen dan kun je ook een oude kaas gebruiken.
- Bladerdeeg rol: Het meest makkelijk is om een rol bladerdeeg te gebruiken. Die vind je in het koelschap bij de supermarkt. Losse plakjes kan ook, maar dan moet je ze aan elkaar bevestigen door te drukken en dan met een deegroller egaal te maken.
- Melk: de melk gebruik je om het bladerdeeg te laten glanzen. Maar je kunt hier ook 1 eigeel losgeklopt met 1 eetlepel water voor gebruiken.
Hoe maak je deze hartige Kerstboom van bladerdeeg (en zelfgemaakte pesto)?
Een recept met makkelijke stappen dat je kunt printen vind je terug aan de onderkant van dit blog.

Stap 1: Maak eerst de Pesto. Doe de zongedroogde tomaten, walnoten, gedroogde tijm, knoflook, Parmezaanse kaas en 2 eetlepels olijfolie in de kom van een blender. Pulseer net zo lang tot je en gladde pesto hebt.

Stap 2: Snij het bladerdeeg doormidden, zodat je twee vierkanten overhoud. Snij beide stukken deze in de vorm van een Kerstboom. Besmeer één van de twee plakken bladerdeeg met de pesto.

Stap 3: Leg de tweede plak bladerdeeg op de eerste. Leg het pakketje op een bakplaat met bakpapier. Snij met een scherp mes "Kerstboom takken". Laat ongeveer 2 cm in het midden vrij.

Stap 4: Draai elke "Kerstboom tak" tussen twee vingers, zodat je een mooi patroon krijgt. Besmeer de hele Kerstboom met melk. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven (200 graden Celsius) en bak 20 minuten.
Vervangers en andere smaken
Wil je een keer variëren (of lust/mag je niet alle ingrediënten) dan heb ik hier wat vervangers.
- Voor de pesto kun je de zongedroogde tomaten ook vervangen door gerookte paprika, basilicum of spinazie. Allemaal erg lekker.
- De Parmezaanse kaas is goed te vervangen door Oude kaas.
- De walnoten in de pesto kun je vervangen door cashewnoten of pijnboompitten.
- Bestrijk het bladerdeeg met eigeel in plaats van melk.
- Bestrooi de kerstboom met geraspte kaas. Ook maanzaad is erg leuk en geeft een mooi effect.
- Gebruik een rol bladerdeeg in plaats van losse plakjes. Dit maakt het recept veel makkelijker.
- Heb je geen blender voor het maken van de pesto? Gebruik een staafmixer of een vijzel.
- Snij de bladerdeeg takken niet door en door. Laat 2 cm in het midden vrij.
- Besmeer de kerstboom met melk of losgeklopt ei om het deeg te laten glanzen.
- Heb je nog pesto over? Dan kun je die heerlijk samen met een toastje of stokbrood serveren.
- Restjes bladerdeeg kun je gebruiken om bijvoorbeeld heerlijke kaasstengels van te maken, zoals bij dit recept.
Voorbereiden en bewaren
- Je kunt deze Kerstboom in de ochtend maken en afgedekt met plastic folie in de koeling bewaren.
- De pesto kun je tot 2 dagen van te voren maken en in de koeling bewaren. Ook kan de pesto tot 3 maanden ingevroren worden in een luchtdicht afgesloten diepvries doos.
- Dit heerlijke bladerdeeg hapje kun je ook invriezen. Pak luchtdicht in. Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren in de diepvries. Verwarm dit dan voordat je het gaat opeten even in de oven dan wordt het weer knapperig en krokant (bij 225 graden Celsius). Ongebakken bladerdeeg hapjes kun je niet invriezen.
Handige materialen
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Bakplaat - deze bakplaat is uitschuifbaar waardoor hij geschikt is voor vrijwel elke oven. Hij heeft een goede anti aanbaklaag (en dat is echt heel belangrijk) en opstaande randen waardoor de groenten op de bakplaat blijven. Ik gebruikte deze bakplaat voor het bakken van de hartige kerstboom van bladerdeeg met pesto.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Hartige bladerdeeg kerstboom met rode pesto
Ingrediënten
Rode pesto
- 200 gram zongedroogde tomaten
- 1 teentje knoflook
- ½ eetlepel tijm, gedroogd
- 50 gram walnoten
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels olijfolie
Hartige bladerdeeg kerstboom met zelfgemaakte pesto
- 270 gram bladerdeeg, rol
- 2 eetlepels melk
Instructies
Voorbereiding
- Snij de Parmezaanse kaas grof.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Rode pesto
- Doe de zongedroogde tomaten, knoflook, tijm, walnoten en Parmezaanse kaas in de blender.
- Pulseer kort en voeg dan de olijfolie toe.
- Laaat de blender draaien tot je een gladde pesto hebt.
Hartige bladerdeeg kerstboom met zelfgemaakte pesto.
- Snij het bladerdeeg doormidden, zodat je twee plakken (vierkant) hebt.
- Met een mes snij je de vorm van een kerstboom uit allebei de vellen bladerdeeg.
- Leg 1 vel bladerdeeg op de bakplaat.
- Besmeer het bladerdeeg op de plaat met de rode pesto.
- Leg het tweede vel bladerdeeg erop.
- Snij met een scherp mes horizontaal "kerstboom takken". Laat in het midden een strook van 2 cm vrij.
- Pak een tak en draai die tussen twee vingers. Leg voorzichtig neer en herhaal dat voor alle "kerstboomtakken".
- Besmeer de Kerstboom met de melk.
- Bak dit bladerdeeghapje 20 minuten in de oven, totdat hij goudbruin is.
- Serveer meteen of laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
- Gebruik een rol bladerdeeg in plaats van losse plakjes. Dit maakt het recept veel makkelijker.
- Heb je geen blender voor het maken van de pesto? Gebruik een staafmixer of een vijzel.
- Snij de bladerdeeg takken niet door en door. Laat 2 cm in het midden vrij.
- Besmeer de kerstboom met melk of losgeklopt ei om het deeg te laten glanzen.
- Heb je nog pesto over? Dan kun je die heerlijk samen met een toastje of stokbrood serveren.
- Restjes bladerdeeg kun je gebruiken om bijvoorbeeld heerlijke kaasstengels van te maken, zoals bij dit recept.
Geef een reactie