Sri Lankaanse Rundvlees Curry is een van de lekkerste curry's die ik heb gegeten. Malse stukjes rundvlees worden langzaam gekookt tot ze echt zacht zijn in een smaakvolle kokossaus. Het ruikt heerlijk en is nog lekkerder om op te eten! Serveer het traditioneel met Hoppers en tropische worteltjes.

Sri Lankaanse Rundvlees Curry
Een heleboel landen hebben de Sri Lankaanse keuken beïnvloed. Arabische, Maleisische, Portugese, Nederlandse en Britse reizigers hebben allemaal een inbreng gehad in de lokale keuken. Daarom is het onmogelijk om de Sri Lankaanse keuken een bepaalde richting te geven.
Ingrediënten die vaak worden gebruikt worden zijn rijst, kokosmelk en kruiden. Sri Lanka is beroemd om zijn kaneel. Centraal in deze keuken staan Curry’s. Deze worden geserveerd met rijst en groenten.
En deze heerlijke rundvlees curry, op smaak gebracht met kaneel, koriander en komijn en gestoofd in kokosmelk, is een van die heerlijke curry's. Het wordt geserveerd met zelfgemaakte hoppers (Appams of Rijstpannenkoekjes) en geraspte wortelen gestoofd in kokosmelk.
Die drie gerechten samen geven een heerlijk diner. Romig, niet te pittig, maar met veel geweldige smaken. Je zult het geweldig vinden!
Wat heb je nodig voor Appam en Curry?

Ingrediënten Sri Lankaanse Rundvlees Curry
- Runderlappen: Door het langzaam garen van dit vlees in de heerlijkste kruiden en kokosmelk wordt het mals en smaakvol. Je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken.
- Kerrieblaadjes: Deze blaadjes proeven een beetje kruidig, zoals basilicum of kafir limoen). Je kunt ze bijna niet vers kopen (althans niet hier in de buurt) omdat verse bladeren bacteriën kunnen bevatten die een ziekte kunnen veroorzaken bij citrusbomen (en die bacterie is nog niet hier). Kerrieblaadjes zijn niet te vergelijken met kerriepoeder (al doet de naam anders vermoeden), want dat is een kruidenmengsel. Mocht je het niet kunnen aankomen dan kun je het vervangen door kafir limoen of laurierblaadjes.
- Rode peper: Geeft dit rundvlees een beetje pit.
- Ui, kurkuma, koriander, komijn en kaneelstokje: Brengen de curry op smaak.
- Tamarinde pasta: Is een vrucht met een zure smaak. Het wordt gebruikt in stoofschotels om het vlees mals te maken (net zoals azijn of citroensap zou doen). Voor dit recept wordt tamarinde pasta gebruikt. Je zou het kunnen vervangen door een combinatie van een eetlepel citroensap en een eetlepel bruine suiker.
Wat heb je nodig voor Hoppers (Appams)

- Rijst: Gebruik een combinatie van ongekookte rijst en gekookte rijst. Je kunt zowel witte als zilvervliesrijst gebruiken (en mengen).
- Gist: Dit recept gebruikt een theelepel instant gist. Als je liever verse gist gebruikt, heb je 7 gram nodig. Als je droge gist gebruikt, heb je ook een theelepel nodig.
- Suiker: Om ervoor te zorgen dat de gist zijn werk doet (het heeft suiker nodig om te beginnen)
- Kokosmelk:: Gebruik het dikke en romige deel van de kokosmelk (als je een blikje opent, zit het altijd bovenop)
Ingrediënten Wortelen met tropische smaken

- Wortelen: Rasp ze grof. Je hebt ongeveer 500 gram nodig.
- Rode peper: Geeft wat pit aan de wortelstoof.
- Rijstazijn: Versterkt de smaak van de wortelen (limoensap of citroensap is ook goed hiervoor)
- Suiker: Brengt de zoetheid van de wortelen naar voren.
- Kokosmelk: Gewonnen uit het sap van geraspte vruchtvlees van kokosnoten. Het heeft een lichtzoete, rijke en volle smaak.
- Sjalot: Om meer smaak aan de wortelen te geven.
Hoe maak je Srilankaanse curry met Rundvlees en Hoppers?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Bereiding Rundvlees Curry

- Rooster het droge kruidenmengsel in een koekenpan gedurende 3 minuten. Maal fijn tot een poeder.
- Verhit olie in een koekenpan en voeg de sjalot, peper, kurkuma en kerrieblaadjes toe; roerbak 3 minuten.
- Voeg het vlees toe en bak het aan alle kanten in 5 minuten bruin. Schenk vervolgens de kokosmelk erbij en schep het droge kruidenmengsel in de pan. Roer en laat 10 minuten sudderen.
- Zeef de geweekte tamarinde en voeg extra water toe aan de pan. Breng alles aan de kook en zet het vuur laag. Laat twee tot drie uur sudderen tot het vlees mals is.
Hoe maak je Sri Lankaanse Hoppers

- Week de ongekookte rijst 3 uur in water. Los de suiker op in water en voeg de gist toe; laat het gist opstarten. Giet de rijst af en maal fijn in een keukenmachine. Voeg dan de gekookte rijst toe. Maal tot het bijna glad is.
- Schenk de rijst in een kom en voeg het gistmengsel toe. Meng alles goed.
- Dek af met plasticfolie en zet op een warme plaats gedurende 8 – 12 uur. Het zal een beetje zuur gaan ruiken en een gistachtige geur krijgen. Voeg dan de kokosmelk toe en meng.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk de bodem met olie. Giet een beetje beslag (ongeveer 4 eetlepels, afhankelijk van de grootte van de koekenpan). Geef de pan een snelle draai zodat het beslag spreidt. Dek de pan af en kook 2 minuten. Als het midden omhoog komt en een beetje glanst, maak je de randen los met een spatel en haal je de hopper uit de pan. Serveer warm.
Bereiding Wortelen met tropische smaak

- Giet olie in een koekenpan en voeg kerrieblaadjes, paprika en sjalotten toe. Roerbak 3 minuten tot de sjalotten glazig zijn.
- Voeg de geraspte wortel, azijn, zout en suiker toe en meng. Draai het vuur hoog en roerbak 3 minuten.
- Voeg water en kokosmelk toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat 5 minuten sudderen. Doe vervolgens de resterende kokosmelk en kokosbladeren erbij. Laat nog eens 3 minuten sudderen.
- Haal van het vuur en breng op smaak met zout. Doe alles in een schaal en serveer warm of op kamertemperatuur.
Serveer de Hoppers met rundvleescurry en geraspte wortelen. Ik verzeker je dat je verder niets meer nodig hebt.
Garneer de wortelen met korianderblaadjes of peterselie.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sri Lankaanse Rundvlees Curry, Hoppers en Tropische Worteltjes
Ingrediënten
Sri Lankaanse Hoppers
- 300 gram rijst, ongekookt, geen snelkookrijst
- 1 ½ theelepel instant gist, 5 gram
- 2 theelepels suiker, 9 gram
- 120 ml water, kamertemperatuur + 100 ml voor weken rijst
- 2 eetlepels rijst, gekookt
- ½ theelepel zout
- 120 ml kokosmelk, dikke deel, het bovenste van een niet geschud blikje
Tropische worteltjes
- 1 eetlepel olie
- 8 curry bladeren
- 2 eetlepels rode peper, fijngehakt, zaadjes verwijderd
- 3 eetlepels sjalotje, fijngehakt
- 500 gram wortels, gewassen en schoongemaakt, en grof geraspt
- 2 theelepels rijstazijn
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel suiker
- 120 ml kokosmelk
- 50 ml water
- ¼ theelepel zout
Sri Lankaanse Runder Curry
- 1 eetlepel olie
- 10 curry bladeren
- 1 rode peper, fijngehakt
- 250 gram ui, gesnipperd
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 500 gram magere runderlappen, in blokjes van 1.5 cm gesneden
- 1 theelepel zout
- 120 ml kokosmelk
- 1 eetlepel tamarinde pasta
- 60 ml heet water
- 700 ml water
Kruiden mengsel
- 1 eetlepel rijst, ongekookt, wit
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 2 ½ cm kaneelstokje
Instructies
Appams
- Week de ongekookte rijst gedurende 3 uur in 1 liter water.300 gram rijst
- Los de suiker op in 120 ml water en voeg de gist toe.1 ½ theelepel instant gist, 120 ml water, 2 theelepels suiker
- Zet het weg op een warme plaats. Ongeveer 10-15 minuten totdat er belletjes vormen (de gist werkt dan). Spoel de rijst af en meng met het gistmengsel en maal het in een blender zodat je een glad beslag krijgt.
- Voeg de gekookte rijst toe en maal nogmaals in de blender. Het mengsel is, hoeft niet helemaal glad te zijn (en is lekker dik)2 eetlepels rijst
- Schenk het beslag in een kom, bedek en zet gedurende 8 tot 12 uur weg op een warme plaats. Wanneer het klaar is, ruikt het een beetje zurig en naar gist.
- Voeg de kokosmelk en het zout toe.120 ml kokosmelk, ½ theelepel zout
- Voor gebruik roer je het beslag door.
- Verwarm een pan op gemiddeld vuur en smeer het in met olie.
- Giet ongeveer 4 eetlepels (afhankelijk van de grootte van je koekenpan) in de pan. Om een dunne hopper te krijgen draai je na het toevoegen van het beslag de koekenpan vlug rond, zodat het beslag goed spreidt.
- Doe een deksel op de pan en kook ongeveer 2 minuten (heel belangrijk anders plakt de appam aan de pan). Controleer de hopper: het midden zou een beetje omhoog moeten komen, hij is licht glanzend en toch droog zodat je het kan aanraken.
- Haal met een spatel uit de pan en serveer direct (ze moeten heet zijn). Herhaal het bakken van de hoppers met de rest van het beslag.
Tropische worteltjes
- Voeg de olie toe aan een hete koekenpan en doe 4 curry blaadjes, pepertje en het sjalotje erbij.1 eetlepel olie, 8 curry bladeren, 2 eetlepels rode peper, 3 eetlepels sjalotje
- Kook gedurende 3 tot 4 minuten, terwijl je roert.
- Voeg de wortel toe, roer en giet de azijn erbij.500 gram wortels, 2 theelepels rijstazijn
- Schep het zout en de suiker erbij en meng goed.1 theelepel zout, ¼ theelepel suiker
- Plaats op hoog vuur en roerbak gedurende 2-3 minuten totdat een beetje vocht vrijkomt.
- Giet het water en de helft van de kokosmelk erbij en breng snel aan de kook.50 ml water, 120 ml kokosmelk
- Roer, doe het deksel op de pan, en kook totdat de worteltjes zacht zijn (ongeveer 5 tot 10 minuten). Voeg eventueel extra water toe als het te droog wordt.
- Voeg de resterende kokosmelk en curryblaadjes toe.
- Sudder gedurende 2-3 minuten.
- Proef en breng op smaak met het zout. Serveer meteen. (Dit kan ook op kamertemperatuur worden gegeten.)¼ theelepel zout
Sri Lankese Beef Curry
- Meng het droge kruidenmengsel en doe het in een koekenpan en verhit die op het gasfornuis op gemiddelde hitte gedurende 3 tot 4 minuten, totdat het heerlijk ruikt (blijf roeren). De rijst is dan een beetje verkleurd.1 eetlepel korianderzaad, 1 theelepel komijnzaad, 2 ½ cm kaneelstokje, 1 eetlepel rijst
- Maal het mengsel tot een poeder in de keukenmachine.
- Laat de tamarinde weken in heet water.1 eetlepel tamarinde pasta, 60 ml heet water
- Verhit de olie in een grote koekenpan, hapjespan of braadpan.1 eetlepel olie
- Voeg de curry bladeren, chili, ui en kurkuma toe en roerbak dit gedurende 3 minuten.10 curry bladeren, 1 rode peper, 250 gram ui, 1 theelepel gemalen kurkuma
- Voeg het vlees en de zout toe en kook gedurende 5 minuten.500 gram magere runderlappen, 1 theelepel zout
- Blijf roeren totdat alle zijden van het vlees bruin zijn.
- Voeg het kruidenmengsel en de kokosmelk toe en roer zodat het vlees met een laagje gecoat wordt.120 ml kokosmelk
- Verlaag het gas naar gemiddeld en kook gedurende 10 minuten, terwijl je af en toe roert.
- Doe de tamarinde over in een zeef en druk het water en de pulp eruit (opvangen).
- Schenk de tamarinde vloeistof en 700 water in de pan en breng aan de kook.700 ml water
- Zet het vuur laag en kook, zonder deksel, gedurende twee tot drie uur totdat het vlees mals is en de smaken goed gemengd zijn. Serveer warm.
Opmerkingen
- Koelkast: De rundvleescurry en tropische wortelen kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvriezer: Vries de rundercurry en wortelen in een diepvriesdoos of zak in. Zo blijven ze twee maanden goed. Laat ze ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de curry en de wortelen op laag vuur tot ze heet zijn. Voeg vervolgens een scheutje water toe om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt.
Sytze says
Hey Andrea!
Je spreekt soms over tamarinde pasta en soms over tamarinde pulp. Dit zijn twee verschillende dingen toch? Gebruik jij echt de pulp van tamarinde om te weken en zeven, of doe je dit met tamarinde pasta?
Groet,
Sytze
Andréa says
Hoi Sytze, Goede opmerking. Ik gebruik tamarinde pasta. Ik heb dat meteen aangepast. Met vriendelijke groet, Andréa