Follow my blog with BloglovinHoe maak je een grapefruit mocktail - het non-alcoholische drankje dat je wilt serveren tijdens je kraamborrel (vanwege de mooie kleur), Moederdag en je zomer BBQ! Eén van de makkelijkste mocktails die je maakt, met een beetje rozemarijn siroop, grapefruit sap en sprankelend water.
Dit recept is makkelijk te maken, budget vriendelijk en ook nog eens heerlijk verfrissend. Een ideale mocktail om in je receptenboek te bewaren.
Je maakt het met wat simpele stappen. Eerst maak je suikerwater met rozemarijn (voor die heerlijke geur en smaak). Dat meng je met het grapefruit sap en sprankelend water. Nog wat ijs toevoegen en je hebt een heerlijke mocktail voor volwassenen en kinderen.
Wat heb je nodig voor dit non-alcoholisch drankje?
Zoals je ziet valt de ingrediënten lijst voor het maken van deze grapefruit mocktail heel erg mee. Het is een hele opsomming, maar het zijn eigenlijk maar 4 ingrediënten 😉
- Suiker: het zoetmiddel van deze mocktail. De tegenhanger van het zure grapefruitsap. Het wordt gebruikt voor de rozemarijn suikersiroop.
- Rozemarijn: rozemarijn heeft een bitterzoete smaak. En een heerlijke geur, ook is het één van de mooiste kruiden om te zien. En dat gaan we allemaal gebruiken in deze mocktail. Een deel van de rozemarijn gebruiken we om de suikersiroop meer smaak te geven (en lekker te laten ruiken). En een ander deel als garnering.
- Grapefruit: zowel het sap als de hele grapefruit gebruiken we. Het heeft een frisse, zure smaak. Er zijn verschillende soorten grapefruit en bij dit drankje gebruik ik roze grapefruitsap (omdat het er mooi uitziet). Dat kun je gewoon kant en klaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf je grapefruits uitpersen.
- Sprankelend water: Geeft een tintelend gevoel als je dit drankje drinkt, maar heeft verder geen extra smaak. Het maakt deze mocktail net wat extra feestelijk.
Hoe maak je deze grapefruit mocktail?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
- Stap 1: maak rozemarijn suikerwater. Breng 250 ml water met 200 gram suiker aan de kook terwijl je roert. Als de suiker is opgelost zet je het vuur uit. Leg 3 takjes rozemarijn erin en laat 30 minuten bij kamertemperatuur staan.
Stap 2 zeef de suikersiroop. Pak een schone fles of schaaltje en zet daar een zeef op. Schenk de suikersiroop op de zeef, zodat de rozemarijn achterblijft. Je kunt hier gewoon een grove zeef voor gebruiken. Laat de siroop verder afkoelen in de koelkast (het is tot 1 week houdbaar).
Stap 3 Maak de mocktail. Doe 500 ml grapefruit sap en 4 eetlepels rozemarijn siroop in een kan. Schenk daar 1 liter sprankelend water bij.
Stap 4: Garneer de mocktail: Vul de kan verder met schijfjes grapefruit, takjes rozemarijn en ijsblokjes. Serveer meteen.
- Hoe roder de grapefruit hoe zoeter de smaak. Bij deze mocktail heb ik gebruik gemaakt van roze grapefruitsap, omdat de kleur zo mooi is. Maar wil je liever een wat zoetere cocktail dan kun je ook rode grapefruits gebruiken.
- Deze mocktail is lekker met sprankelend water, maar je kunt ook plat water gebruiken.
- Wil je toch liever een cocktail? Vervang dan 75 ml sprankelend water met rum.
- Wil je het heel feestelijk maken. Dip dan de randen van de glazen in water en vervolgens in suiker en laat 15 minuten drogen.
- De rozemarijn suikersiroop kun je tot één week bewaren in de koeling.
- Het grapefruit sap kun je in de ochtend uitpersen (mocht je geen kant en klaar grapefruitsap gebruiken) en in de koeling bewaren.
- Als je het sprankelend water hebt toegevoegd en je laat het staan dan wordt het tintelen steeds minder. Het is daarom het allerlekkerste om, als je alles gemengd hebt, de mocktail vers te drinken.
Wat betekent mocktail?
Een mocktail is een drankje dat gekoeld wordt met ijs en verschillende ingrediënten zonder alcohol. Je kunt sap, kruiden, frisdrank, vers fruit en (sprankelend) water gebruiken. Daarmee maak je de lekkerste non alcoholische cocktails!
- Schenkkan met deksel - Deze schenkkan van 1.5 liter is groot genoeg voor het maken van een heerlijke ijsthee of limonade. Hij is van glas en heeft een bijpassend deksel. Die kun je erop laten zitten bij het inschenken. Een fijne sapkan om de grapefruit mocktail in te serveren.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Citruspers - Met deze automatische citruspers, pers je snel en makkelijk sinaasappels, citroenen en grapefruit uit. Je kunt deze goed uit elkaar halen en afwassen. En wat ook heel fijn is, is dat je de snoer in het apparaat kunt opbergen (en dus niet rondslingert). Ik gebruik de citruspers voor het persen van de grapefruit.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Rozemarijn suiker siroop
- 250 ml water
- 200 gram suiker
- 3 takjes rozemarijn vers
Grapefruit mocktail met rozemarijn
- 500 ml Grapefruit sap
- 4 eetlepels rozemarijn siroop (recept hierboven)
- 1 liter bruisend water
Garnering
- 1 grapefruit in schijven gesneden
- 100 gram ijsblokjes
- 3 takjes rozemarijn vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Heb je geen grapefruit sap, maar grapefruits, pers ze dan eerst uit. Je hebt ongeveer 6 grapefruits nodig.
Rozemarijn suiker siroop
- Breng in een steelpannetje het water met de suiker aan de kook, terwijl je roert.
- Laat het koken totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur dan uit.
- Leg de takjes rozemarijn in het water en laat 30 minuten trekken.
- Zet een zeef op een kom en zeef het suikerwater. Je kunt een grove zeef gebruiken.
- Doe de suikersiroop in een schone fles of een bakje en laat verder afkoelen in de koelkast.
Grapefruit mocktail met rozemarijn
- Pak een kan en doe daarin 500 ml grapefruit sap.
- Schenk daar 60 ml (4 eetlepels) rozemarijn suikersiroop bij.
- Vul aan met 1 liter sprankelend water.
- Zet in de koelkast tot gebruik.
Serveren
- Vul de kan met de grapefruit mocktail met rozemarijn aan met verse schijfjes grapefruit, takjes rozemarijn en ijsblokjes.
- Serveer meteen!
Opmerkingen:
- Hoe roder de grapefruit hoe zoeter de smaak. Bij deze mocktail heb ik gebruik gemaakt van roze grapefruitsap, omdat de kleur zo mooi is. Maar wil je liever een wat zoetere cocktail dan kun je ook rode grapefruits gebruiken.
- Deze mocktail is lekker met sprankelend water, maar je kunt ook plat water gebruiken.
- Wil je toch liever een cocktail? Vervang dan 75 ml sprankelend water met rum.
- Wil je het heel feestelijk maken. Dip dan de randen van de glazen in water en vervolgens in suiker en laat 15 minuten drogen.
Geef een reactie