Een lekker cosmopolitan cocktail recept met rode bessen. Een lekker fruitig en verfrissend recept. Supermakkelijk en snel te maken. Met wodka en Triple sec, limoensap, en een zelfgemaakte rode bessen siroop. Een heerlijk elegant drankje voor Kerstmis, Thanksgiving en als signature drink bij een dineetje.
Een cosmopolitan voor het eerst geschonken in de jaren dertig en een super hip drankje in de jaren 70 (bron: wikipedia). Maar de meeste mensen kennen het tegenwoordig uit Sex and the City waar de Cosmopolitan het drankje was dat Carrie zo vaak bestelde.
Jump to:
Triple sec, wat is dat?
Een cosmopolitan cocktail recept bestaat uit Wodka, limoen sap en Triple sec. Maar wat is dat precies. Triple sec is een verzamelnaam voor een kleurloze likeur die naar Sinaasappel smaakt. Het alcohol percentage varieert tussen de 15 en 40 %. En bekende triple secs zijn Grand Marnier, DeKuyper en Cointreau. En de eerste heb ik in dit recept gebruikt.
Welke ingrediënten gebruik je in deze cocktail?
De volgende ingrediënten gebruik je in deze cocktail. Dit Cosmopolitan cocktail recept is gemaakt van een zelfgemaakte rode bessen siroop, diverse likeuren, Prosecco en limoensap.
- Rode bessen: gebruik verse rode bessen. Die hebben een lichtzure smaak en zijn lekker fris.
- Suiker, water en zeezout: de overige smaakmakers van de rode bessen siroop.
- Wodka: één van de standaard ingredienten van een Cosmopolitan cocktail.
- Grand Marnier: in een Cosmopolitan zit een triple-sec. Ik heb in dit recept gekozen voor Grand Marnier, maar ik had ook voor een andere Triple-sec kunnen kiezen zoals Cointreau.
- Prosecco: Om deze cocktail een extra feestelijk tintje te geven heb ik Prosecco toegevoegd. Lekker sprankelend. Wil je het helemaal speciaal maken (bijvoorbeeld voor oudjaar) probeer dan eens Champagne.
Hoe maak je deze Cosmopolitan cocktail met rode bessen?
Een printbaar recept in makkelijke stappen vind je terug onderaan dit blog.
Stap 1: Maak de rode bessen siroop. Ris de bessen van de steeltjes en doe ze samen met het suiker, water en zeezout in een pannetje. Breng aan de kook en kook 5 minuten. Zet een fijne zeef op een kommetje en laat uitlekken (met een lepel kun je het bessensap erdoor drukken). Laat 5 minuten afkoelen.
Stap 2: voeg de likeur, siroop en het limoensap toe. Gebruik een cocktail shaker en schenk daar de Wodka, Grand Marnier, 5 theelepel rode bessen siroop en het sap van een halve limoen in.
Stap 3: schenk de Prosecco erbij en het ijs. Shake it! Vul de cocktail shaker verder met de Prosecco en een handjevol ijs. Doe de deksel op de shaker en hou die goed vast met je hand (je wilt niet dat de deksel loslaat en de inhoud eruit spat). Shake 1 minuut goed.
Stap 4: Zeef de cosmopolitan en schenk in een glas. Terwijl je de zeef op de shaker houdt (dus alleen het kleine dopje verwijderen), schenk je de Cosmopolitan cocktail in het glas. Garneer met schijfjes limoen en rode bessen en serveer meteen zodat hij lekker koud is. Proost.
- In plaats van rode bessen kun je ook aardbeien, frambozen of bramen gebruiken.
- Door ⅛ theelepel zee zout toe te voegen aan de siroop, word de zoete smaak opgehaald.
- Hou je hand op de dop terwijl je shaked. Je wilt niet dat de inhoud van de shaker door het huis vliegt.
- Zeef de rode bessen siroop, zodat je alle pitjes en velletjes uit je siroop verwijdert.
- Bij een Cosmopolitan cocktail recept gebruik je Triple sec. In dit geval heb ik gekozen voor Grand Marnier, maar je kunt ook Cointreau gebruiken.
- De Prosecco kun je ook vervangen door Champagne.
- Schenk de Cosmopolitan door een zeef in het glas. Je wilt hem niet verder verdunnen met ijs, alleen koelen.
Voorbereiden en bewaren
- De siroop kun je van te voren bereiden en kun je tot 3 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koeling. Met de hoeveelheid siroop kun je 10 cocktails maken.
- Wanneer je een Cosmopolitan hebt gemaakt drink je hem meteen op. Je wilt niet dat hij warm wordt.
- Steelpan - een goede steelpan is heel belangrijk. Een steelpan met antiaanbak laag is superfijn omdat het makkelijker is om schoon te maken. En natuurlijk wil je een steelpan die voor alle warmtebronnen geschikt is. In dit recept gebruiken we een steelpan voor het koken van de eieren en het maken van de rode bessen siroop.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Cocktailshaker - Een cocktail shaker is onmisbaar wanneer je cocktails maakt. Deze shaker heeft een ingebouwde zeef, wat handig is omdat je dan geen extra zeef nodig hebt. Daarnaast past de dop goed (je wilt niet dat het hele huis onderzit). En ja ik vind de kleur ook gewoon erg mooi.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Rode bessen siroop
- 50 gram rode bessen
- 50 gram suiker
- 120 ml water
- ⅛ theelepel zeezout
Cosmopolitan cocktail recept
- 4 eetlepels Wodka
- 4 eetlepels Grand marnier
- 5 theelepels rode bessen siroop
- ½ limoen sap
- 120 ml Prosecco
- handjevol ijsklontjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Rode bessen siroop
- Haal de rode bessen van de takjes en was ze.
- Doe in een steelpan en voeg de suiker, water en zeezout toe.
- Breng op gemiddeld vuur aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat 5 minuten sudderen.
- Schenk in een fijne zeef (die je op een schaaltje hebt geplaatst) en laat uitlekken. Druk met een lepel de laatste beetjes sap door de zeef.
- Laat licht afkoelen.
Cosmopolitan cocktail met rode bessen siroop
- Doe het rode bessen sap, wodka en Grand marnier in de shaker.
- Pers een halve limoen uit boven de cocktail shaker. Schenk ook de Prosecco erbij.
- Voeg een handjevol ijs toe en doe de deksel op de shaker.
- Doe de deksel op de shaker en, terwijl je die vasthoud, schud je 1 minuut alles goed door elkaar.
- Haal het kleine dopje van de shaker (dus de zeef laat je erop) en schenk de Cosmopolitan in een cocktail glas.
- Garneer met schijfjes limoen en rode bessen.
Opmerkingen:
- In plaats van rode bessen kun je ook aardbeien, frambozen of bramen gebruiken.
- Door ⅛ theelepel zee zout toe te voegen aan de siroop, word de zoete smaak opgehaald.
- Hou je hand op de dop terwijl je shaked. Je wilt niet dat de inhoud van de shaker door het huis vliegt.
- Zeef de rode bessen siroop, zodat je alle pitjes en velletjes uit je siroop verwijdert.
- Bij een Cosmopolitan cocktail recept gebruik je Triple sec. In dit geval heb ik gekozen voor Grand Marnier, maar je kunt ook Cointreau gebruiken.
- De Prosecco kun je ook vervangen door Champagne.
- Schenk de Cosmopolitan door een zeef in het glas. Je wilt hem niet verder verdunnen met ijs, alleen koelen.
Geef een reactie