Zelfgemaakte Cevapcici (Cevapi) - Heerlijke gegrilde gehakt worstjes zoals je ze kent uit de Balkan, zelfgekruid en gemaakt. Qua smaak lijken ze precies op de bekende worstjes van vakantie! Dit ga je snel nog een keer maken!
Cevapcici, of Cevapi, is een vleesgerecht dat je kent van je vakanties in de Balkan. Het zijn pittige worstjes die je maakt van gehakt en vervolgens grilt. Servië, Kroatië, Bosnië, en Montenegro, ze kennen allemaal hun eigen variant. Ze worden daar zelf als fastfood gegeten.
Je eet ze in een pitabroodje en daarbij wordt fijngesneden ui, sla en saus bij geserveerd. En dan heb je een heerlijke maaltijd, dat is zeker!
Cevapcici, gegrilde pittige gehakt worstjes, zijn niet alleen lekker op vakantie. Je maakt ze nu snel en even lekker zelf thuis klaar!
Uit de Balkan
Dit gerecht ken je uit de Balkan waar ieder land zijn eigen variant kent.
In Bosnië zijn de cevapi kort en een beetje vetter. Ze worden meestal gemaakt van twee soorten rundergehakt.
Bestel je dit in Servië, dan krijg je een mengsel van rundvlees, lam en/of varkensvlees.
In Kroatië zie je dat de Cevapcici gemaakt worden van een mengsel van rundvlees en varkensvlees. Deze variant is dunner en langer in vergelijking met de Bosnische versie.
Het recept lijkt erg op andere kebabs zoals kofta en shish kebab. Gerechten die je veel ziet in Turkije.
Een rijke geschiedenis
Dit gerecht gaat terug naar de tijd van het Ottomaanse rijk (1299 tot 1922). In eerste instantie maakten rovers buiten de stad lange gehaktstaven en roosterden ze boven vuur. Dit gerecht heette Leskovac Cevap.
En zoals altijd bij lekkere recepten verspreidde het zich snel en rond het midden van de negentiende eeuw was het een favoriet gerecht in Belgrado (Servië). In die tijd werd het als snack na een avond uit gegeten.
In de eerste helft van de twintigste eeuw werd het een recept dat gegeten werd als ontbijt. Je kon het lokaal kopen en het was één van de eerste take-away maaltijden. Het is daarna verder verspreidt door de Balkan en is zelfs het nationale gerecht van Servië geworden.
- Gehakt - Bij dit recept kun je verschillende soorten gehakt gebruiken. Rundergehakt, half-om-half gehakt of een combinatie van rundergehakt met lamsgehakt (50 % : 50 %).
- Paprikapoeder - Gebruik een combinatie van verschillende kruiden voor een diepere smaak. Zo gebruik ik gerookt paprikapoeder en zoet paprikapoeder.
- Baksoda - Voeg een beetje baksoda toe om de korst van het vlees krokanter te maken.
- Vegeta - Een specerij dat veel gebruikt wordt in de Balkan, waar iedereen het in de keukenkast heeft staan. Het is hier gewoon te verkrijgen in de supermarkt en kan, naast dit recept, gebruikt worden in soep, saus en stoofschotels. Heb je het niet in huis? Dan kun je het vervangen door groentebouillon poeder.
- Knoflooksaus - De cevapcici serveer je met pitabroodjes en saus. In dit recept viel mijn keuze op knoflooksaus (omdat dat één van mijn favoriete sauzen is), maar zure room of Griekse Yoghurt (slankere versie) is ook populair.
Stap 1 - Kruid het gehakt
- Doe het gehakt, fijngehakte peterselie en uitgeperste knoflook in een grote schaal.
- Voeg de bloem en vegeta toe.
- Vervolgens schep je het zoete paprikapoeder erbij,
- en het gerookte paprikapoeder.
Stap 2 - Voeg de rest van de kruiden toe en meng
- Bestrooi met cayennepeper,
- en met baksoda.
- Doe het ei in de schaal.
- En kneedt alles goed door. Dek de schaal af en zet minimaal 2 uur in de koelkast zodat het vleesmengsel goed koud wordt. Dan kun je het beter vormen.
Stap 3 - Vorm de cevapi en bestrijk met olie
- Vorm kleine rolletjes met je handen. Wanneer je je handen wat nat maakt voor het vormen, dan plakt het gehakt minder.
- Bestrijk het gehakt met olie. Doordat het wordt gebakken op de grill of BBQ, olie je het vlees in plaats van de pan.
Stap 4 - Grill de cevapcici
Verhit de BBQ of grill (pan) tot hij goed heet is. Leg het gehakt erin en grill 12 minuten (terwijl je tussendoor het vlees keert). Snij de ui fijn en bak de pita broodjes. Vul de pitabroodjes met ui en cevapcici en serveer met de knoflooksaus. Eet smakelijk!
- Rundergehakt - In plaats van rundergehakt kun je ook half-om-half gehakt of half rundvlees, half lamsgehakt gebruiken.
- Vegeta - Vervang door bouillonpoeder. Heb je dat ook niet in huis laat het dan achterwege.
- Knoflooksaus - In plaats van deze romige saus, kun je dit ook serveren met zure room of Griekse Yoghurt. Of serveer met Ajvar (te koop in de supermarkt).
- Baksoda - Heb je geen baksoda? Laat het dan weg.
- Gluten-vrij - Gebruik glutenvrije shoarmabroodjes of laat deze achterwege.
- Kindvriendelijk - Voeg in plaats van 1 theelepel gerookt paprikapoeder een ½ theelepel toe. Laat het cayennepeper achterwege.
- Ook lekker - Serveer met knapperige frietjes.
- Deze glazen kom is het eerste waar ik naar grijp bij het mengen van vlees, het maken van deeg en pudding. Je kunt ze met koude en warme gerechten gebruiken en ze kunnen tegen temperatuurwisselingen. En omdat ze van glas zijn kun je ze heel hygiënisch schoonhouden.
- De pitabroodjes bak ik 3 minuutjes in mijn Airfryer. Ik hoef dan geen oven voor te verwarmen en ze zijn lekker snel klaar!
- In de zomer maak ik dit recept op de BBQ. Maar wanneer het buiten wat minder mooi is, komt mijn grillpan uit de kast. Deze grillpanGrillpan heeft een antiaanbaklaag en is PFAS vrij. En hij bakt het vlees supermooi egaal. Geschikt voor inductie en gas.
- Na het vormen van de cevapcici, voordat je ze bestrijkt met olie, kun je ze tot één dag in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Leg ze dan in een diepvriesbak (met een bakpapier tussen elk rolletje zodat ze niet plakken). Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren. Laat ze ontdooien in de koelkast en grill ze volgens de aanwijzingen.
- Na het grillen van de cevapcici kun je ze 3 dagen afgedekt in de koeling bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Leg ze dan in een diepvriesbak (met een bakpapier tussen elk rolletje zodat ze niet plakken). Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren. Laat ze ontdooien in de koelkast en verwarm ze in een koekenpan of in de oven gedurende 20 minuten bij 160 °C.
- Meng baksoda door het gehakt. Zo krijg je een krokant laagje bij het grillen.
- Laat minimaal twee uur goed koud worden in de koelkast. Zo kun je ze makkelijker vormen en grillen ze beter, doordat ze niet uit elkaar vallen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Cevapcici
- 500 gram Half-om-halfgehakt of rundergehakt of 250 gram rundergehakt en 250 gram lamsgehakt
- 15 gram peterselie vers, plat, fijngehakt
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 1 ei maat M
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel paprikapoeder, zoet
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel baksoda
- ⅛ theelepel cayennepeper
- ¾ theelepel vegeta
- 2 eetlepels olie zonnebloemolie
Serveren
- 8 pita broodjes gebakken
- 2 rode uien fijngesneden
- 150 gram knoflooksaus zure room of Griekse Yoghurt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe het gehakt in een kom. Voeg de peterselie en knoflook toe.500 gram Half-om-halfgehakt, 15 gram peterselie, 4 tenen knoflook
- Voeg het gerookt paprikapoeder, zoete paprikapoeder, bloem, baksoda, cayennepeper en vegeta toe.1 eetlepel bloem, 1 theelepel paprikapoeder, zoet, 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel baksoda, ⅛ theelepel cayennepeper, ¾ theelepel vegeta
- Doe ook het ei in de kom.1 ei
- Meng het gehakt met de handen, zodat alles goed gemixt is.
- Dek de kom af met plastic folie en laat 2 uur koelen.
- Vorm kleine gehaktstaven. Leg op een schaal of bord.
- Bestrijk de gehaktstaven aan de buitenzijde met olie.2 eetlepels olie
- Verhit de BBQ of grillpan tot hij goed heet is.
- Leg de cevapcici in de pan en grill in 12 minuten gaar. Tussendoor draai je het vlees om.
Serveren
- Snij het pitabroodje open en vul met cevapcici en rode ui.8 pita broodjes, 2 rode uien
- Serveer met knoflooksaus.150 gram knoflooksaus
Opmerkingen:
- Na het vormen van de cevapcici, voordat je ze bestrijkt met olie, kun je ze tot één dag in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Leg ze dan in een diepvriesbak (met een bakpapier tussen elk rolletje zodat ze niet plakken). Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren. Laat ze ontdooien in de koelkast en grill ze volgens de aanwijzingen.
- Na het grillen van de cevapcici kun je ze 3 dagen afgedekt in de koeling bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Leg ze dan in een diepvriesbak (met een bakpapier tussen elk rolletje zodat ze niet plakken). Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren. Laat ze ontdooien in de koelkast en verwarm ze in een koekenpan of 20 minuten in de oven bij 160 °C.
Geef een reactie