Een makkelijk recept voor het avondeten - een heerlijk gevulde wrap. Rijst met wortel, broccoli en ham in een heerlijke ovenschotel. De groenten rooster je in de oven, zodat ze lekker veel smaak krijgen. De geroosterde groenten meng je door de rijst, ham en kruiden en daarmee vul je een wrap. Die gratineer je vervolgens in de oven zodat je een heerlijke krokante korst krijgt. Superlekker!
Vandaag een heerlijk en budget vriendelijk recept voor wraps. De rijst met wortel, ham en broccoli vulling is heerlijk. En om het nog lekkerder te maken heb ik een heerlijke twist bedacht. De broccoli en wortel rooster je zodat ze meer smaak krijgen. En je serveert het in wraps die je bestrooit met geraspte kaas en in de oven laat gratineren.
Een lekker gerechtje voor weinig geld. Wil je nog meer besparen? Vervang dan de ham door een omelet die je in reepjes snijdt en door de groenten mengt. Of je laat de wraps achterwege en kookt wat extra rijst.
En heb je rijst over? Bak hem dan de volgende dag in een koekenpan met wat olie op. Want er is niets lekkerder als een lunch met gebakken rijst.
Lekker makkelijk
Dit is een supermakkelijk recept en het is ook heel goed voor te bereiden. Maak het in de ochtend, of zelfs een dag van te voren en leg alles in de ovenschaal. En bewaar dit afgedekt in d koeling.
Net voor het bakken doe je er de geraspte kaas op en je hoeft de ovenschotel alleen nog maar te bakken. Verleng de baktijd met 5 minuten (dus in totaal 20 minuten), zodat ook de rijst goed warm wordt. Een fijn recept voor die superdrukte doordeweekse dagen.
- Rijst. De aangegeven hoeveelheid is ongekookt. Hierin kun je natuurlijk variëren. Ik gebruik snelkook rijst, omdat ik dat makkelijk vind. Maar je kunt ook basmati rijst gebruiken of gaan voor zilvervlies rijst wat meer vezels heeft. Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
- Wortels, broccoli en ui. De groenten in deze rijst met wortel en broccoli wraps. De groenten kunnen goed geroosterd worden en moeten ook dezelfde tijd in de oven (wat natuurlijk wel zo fijn is). Je kunt ze eventueel ook vervangen door stukjes kool, pompoen of pastinaak.
- Hamblokjes. Lekker makkelijk en al klaar zijn hamblokjes. Je kunt de hamblokjes ook vervangen door blokjes gerookte kip of je kookt wat kip en snijd dat in stukken. Rul gebakken gehakt kan ook prima.
- Chilipoeder. Om de vulling een beetje pit te geven. Je kunt deze hoeveelheid variëren, maar eten er kinderen mee dan is dit een prima uitgangspunt.
- Olijfolie. Gebruik je in de oven om de groenten mee te roosteren. Je kunt hier ook zonnebloemolie of een andere olie voor gebruiken.
- Tortilla's. Verwarm de tortilla's even voor in een pan zodat ze warm zijn. Dan kun je ze beter rollen (en scheuren ze niet). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor meergranen tortilla's of, wanneer je koolhydraatarm wilt eten, wortel of een bietenwrap kiezen.
- Kaas. Kies een heerlijke (jong) belegen kaas en rasp die.
🔪 Hoe maak je rijst met wortel en broccoli in een wrap?
Stap 1 Rooster de groenten in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snij de wortel in blokjes, snipper de ui en snij de broccoli in roosjes. Meng de groenten met de olijfolie en verdeel op een bakplaat. Hou zo veel mogelijk één laag aan, dan wordt alles gelijkmatig gaar. Bak 15 minuten (en roer minimaal 1 keer alles goed door).
Ondertussen zorg je ook dat de rijst is gekookt. Volg daarbij de aanwijzingen op de rijst verpakking.
Stap 2 Roer de rijst met wortel, broccoli en ham door elkaar. Roer de groenten door elkaar en voeg de rijst en hamblokjes toe. Bestrooi met chili poeder. Dit is de vulling voor je wraps.
Verwarm de wraps een paar seconden in een droge koekenpan (aan beide kanten). Daardoor kun je ze goed rollen en breken ze niet.
Stap 3 Vul de wraps. Leg een wrap voor je neer. Schep in het midden de rijst met wortel, broccoli en ham. Verdeel dat over het midden. Rol de wrap op en leg in een ovenschaal. Herhaal voor alle wraps.
Stap 4 Bestrooi met geraspte kaas en bak in de oven. Bestrooi de wraps met geraspte kaas en bak 15 minuten in een oven van 200 graden Celsius.
Maak je de ovenschotel in de ochtend of de dag ervoor en heb je hem bewaard in de oven? Zorg er dan voor dat je de baktijd verlengt naar 20 minuten, zodat de rijst ook goed warm is.
- In deze ovenschotel gebruiken we wortel, broccoli en ui als groente vulling. De gebruikte groenten hebben dezelfde bak (rooster) tijd in de oven, wat fijn is. Wil je variëren, dan kun je ook pompoen, blokjes biet, Pastinaak of knolselderij gebruiken.
- Wil je meer vezels vervang de witte rijst door volkoren rijst. Ook de wraps kun je vervangen door een volkoren variant.
- Verwarm de wraps voor het vullen een paar seconden aan elke kant in een droge koekenpan. Doordat ze warm zijn kun je ze beter vouwen en breken ze niet zo snel.
- Heb je nog wat rijst met wortel, broccoli en ham vulling over? Maak meer wraps of bak de rijst de volgende dag op voor de lunch (gebakken rijst is superlekker).
- Je kunt de wraps tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koeling. Zorg dat je de kaas er nog niet over heen hebt gestrooid, want het is lekkerder om dat op het laatste moment te doen. Bak de ovenschaal 20 minuten in de oven bij 200 graden Celsius.
- Heb je vulling over, dan kun je die tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koeling of tot 2 maanden in een afgesloten bak of zakje in de diepvries. Bak de vulling op in een pan (lekker met een eitje erbij).
- Wraps bewaren kan helaas niet, want de structuur van de tortilla's veranderd wat minder lekker is.
- Bakplaat - deze bakplaat is uitschuifbaar waardoor hij geschikt is voor vrijwel elke oven. Hij heeft een goede antiaanbaklaag (en dat is echt heel belangrijk) en opstaande randen waardoor de groenten op de bakplaat blijven. Ik gebruikte deze bakplaat voor het roosteren van de groenten.
- Ovenschaal - kies een ovenschaal van de juiste afmeting (niet te klein en niet te groot) en het liefst met een antiaanbaklaag. Kijk ook goed naar het materiaal. Je wilt een ovenschaal die de warmte egaal verspreid zodat je gerecht zodat het overal even gaar is. En ook belangrijk is dat hij geen naden heeft en in de afwasmachine kan worden schoongemaakt. In dit recept gebruik ik de ovenschaal bij het grillen in de oven.
- Vergiet - Onmisbaar in elke keuken. Ik heb gekozen voor een vergiet dat voldoende groot is, twee fijne handvaten heeft en in de vaatwasser kan. En mijn keuze viel op een emaille vergiet. Dan blijft de witte kleur ook echt wit (en niet tomatenrood of wortel oranje). Ik gebruik dit vergiet voor het wassen van de groenten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 300 gram rijst
- 500 gram broccoli gewassen, in roosjes gesneden
- 2 wortels geschraapt en in blokjes gesneden
- 1 ui in ringen gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram hamblokjes
- ⅛ theelepel chilipoeder
- 6 tortilla's
- 50 gram kaas geraspt, belegen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Meng in een schaal de ui, wortel en broccoli met de olijfolie.
- Leg de groenten op de bakplaat, zoveel mogelijk 1 laag.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak 15 minuten. Af en toe roer je de groenten door.
- Meng de groenten met de hamblokjes, chilipoeder en rijst.
- Verwarm een wrap enkele seconden in een koekenpan. Leg wat vulling op de wrap en rol hem op. Leg in een ovenschaal.
- Herhaal dat voor alle tortilla's.
- Bestrooi de tortilla's met de kaas en zet de schaal in de oven.
- Bak de tortilla's 15 minuten.
Opmerkingen:
- Wil je dit lekkere recepten zelf maken. Bestel dan met één druk op de knop alle ingrediënten:
- In deze ovenschotel gebruiken we wortel, broccoli en ui als groente vulling. De gebruikte groenten hebben dezelfde bak (rooster) tijd in de oven, wat fijn is. Wil je variëren, dan kun je ook pompoen, blokjes biet, Pastinaak of knolselderij gebruiken.
- Wil je meer vezels vervang de witte rijst door volkoren rijst. Ook de wraps kun je vervangen door een volkoren variant.
- Verwarm de wraps voor het vullen een paar seconden aan elke kant in een droge koekenpan. Doordat ze warm zijn kun je ze beter vouwen en breken ze niet zo snel.
- Heb je vulling over? Maak meer wraps of bak de rijst de volgende dag op voor de lunch (gebakken rijst is superlekker).
Geef een reactie