Doperwtensoep met Serranoham en Room is een veelzijdige, lente soep die een elegant, licht en verfijnd voorgerecht is. Lekker romig, licht zoet van smaak en de ziltige ham maakt het tot een geheel. Het heeft een lekkere hoeveelheid groenten, is makkelijk en snel te bereiden, heeft maar ZES ingrediënten, en is perfect voor het gemakkelijk vermaken van je gasten. Probeer deze heerlijke soep zelf.
Maak Eenvoudig Doperwtensoep met Serrano Ham & Room - Perfect voor Lente!
Wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakt vers soepje. En dit lentesoepje van doperwtjes is de tegenhanger van de echte winterse erwtensoep die ik al jaren maak. Een heerlijk voorgerecht voor in de lente als je wat minder zware soepjes wilt eten.
Dus heb je zin in een heerlijke lente soep, maar heb je geen zin om de hele dag in de keuken te staan? Dan is deze Doperwtensoep met Serrano Ham en Room perfect voor je! Binnen 5 minuten staat de pan al op het vuur om de smaken in elkaar te laten blenden. Een licht voorgerecht vol groente, waardoor het ook nog gezond is. Een heerlijk soepje voor Moederdag, Pasen of een elegant dinertje.
Serveer het met versgebakken ciabatta, wat croutons en wat zelfgemaakte verse knoflookboter.
Wat heb je nodig voor Lentesoep van doperwtjes?
Om deze Doperwtensoep met Serranoham en Room te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Sjalotje - Geeft extra smaak aan de soep. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Doperwten - Vers van het seizoen in de lente en het begin van de zomer. Deze heerlijke frisgroene groente hebben een zoete en knapperige smaak. Ze zijn heerlijk rauw of gekookt.
- Bieslook - Dunne groene stengels, het is een kruid met een milde uiachtige smaak. Makkelijk om een gerecht mee op smaak te brengen en je geeft er ook extra kleur mee aan de soep.
- Slagroom - Zorgt ervoor dat de soep romig smaakt.
- Boter - Ongezouten boter, om de groente mee aan te bakken. Het geeft de soep een wat romige smaak.
- Kippenbouillon - Om de soep de juiste dikte en lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.
- Serranoham - Is een Spaanse gepekelde en gerijpte rauwe ham. Het ruikt zoet, heeft een umami smaak en is zout. Je koopt het op de vleeswaren afdeling in dunne plakjes.
Hoe maak je Romige Doperwtensoep
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt boter in de pan en fruit het sjalotje op gemiddeld vuur, ongeveer 3 minuten tot hij glazig is. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en voeg de doperwtjes toe. Laat de soep 25 minuten zachtjes sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Zeef de soep (door een grove zeef) en vang op in een schone pan. Verwarm de soep nog even en schenk in een soepkom. Voeg aan elke kom een halve lepel slagroom en reepjes serranoham toe.
Garneer met fijngesneden bieslook.
Serveer met verse croutons, stukken vers Ciabatta brood en versgemaakte knoflookboter.
Top Tip
- Zeef de doperwtjes, dan wordt deze soep helder en lekker licht. Echt een aanrader.
- Schenk de slagroom pas bij de soep als je de soep ingeschonken hebt. Daardoor gaat hij niet schiften. Mocht je de soep nog willen bewaren, bewaar hem dan zonder dat je de slagroom hebt toegevoegd.
- Is de soep te dun, verwarm hem dan nog even, zodat hij kan inkoken. Is hij te dik, voeg dan wat extra water of bouillon toe.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 eetlepel roomboter ongezouten
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 liter kippenbouillon
- 400 gram doperwten vers
- zout en peper
- 1 eetlepel bieslook fijngesneden
- 2 plakjes Serranoham in reepjes gesneden
- 2 eetlepels slagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Smelt de boter op laag vuur in een pan en voeg het sjalotje toe.1 eetlepel roomboter, 1 sjalotje
- Fruit het uitje, ongeveer 3 minuten tot hij glazig is.
- Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.1 liter kippenbouillon
- Zet het vuur laag en voeg de doperwtjes toe.400 gram doperwten
- Laat 25 minuten koken tot de doperwtjes zacht zijn.
- Pureer de soep met de staafmixer en zeef door een grove zeef.
- Verwarm de soep nog even tot hij goed warm is.
- Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.zout en peper
- Schenk de soep een kom, en doe daar een halve eetlepel slagroom (per kom) bij.2 eetlepels slagroom
- Bestrooi met de bieslook en reepjes ham.1 eetlepel bieslook, 2 plakjes Serranoham
Opmerkingen:
- Slagroom: door crème fraîche of zure room.
- Verse doperwten: kun je ook erwten uit de diepvries gebruiken.
- Serranoham: door Prosciutto of Parmaham.
- Voeg wat verse mint of peterselie toe aan de soep.
- Wil je nog wat meer groente? Kook dan 200 gram spinazie mee. Extraatje, de soep wordt nog mooier groen!
Wanneer je nog geen slagroom hebt toegevoegd, is de soep prima te bewaren (anders niet meer door de kans op schiften als je het opwarmt):
- Koelkast: Bewaar tot 2 dagen afgedekt in de koelkast
- Diepvries: Schenk de soep in een diepvriesdoos. Laat een halve centimeter vrij van de rand (hij zal nog iets uitzetten door het vriezen). De soep is tot een maand houdbaar in de diepvries.
- Opwarmen: Verwarm de soep op laag vuur terwijl je roert, of warm hem in de magnetron.
Geef een reactie