Deze lichtzoete stoofperen met Port en rode wijn siroop zijn heerlijk zacht. Je mes glijdt door de peer heen. Bij de eerste hap smelt de peer op je tong en komen alle smaken vrij. Zalig. Dit is zo’n winters nagerecht dat je serveert met ijs, verwerkt in een crumble of waar je een heerlijke cake mee maakt. En met dit eenvoudige recept maak je snel een portie klaar.
Ouderwetse Oud-Hollandse stoofperen, ken jij ze nog van vroeger. We aten ze dan met vla of ijs. Ouderwets gestoofd in wijn in combinatie met perenrood of in wijn met Port, mijn Oma’s recept met port.
Daardoor krijg je die mooie rode kleur, waar de stoofperen bekend om staan. En na een paar uur stoven (waarbij je er bijna geen omkijken naar hebt), kun je ze serveren. Of je bewaard ze en serveert ze de dag erop. Dat kan prima.
En heb je nu een restje over? Dat hoef je echt niet weg te gooien. Heb je bakkriebels maak er dan een heerlijke crumble mee. Of bak pancakes en serveer er stoofperen bij. En een stoofperen champagne cocktail is ook echt een superleuk (en lekker idee). Smakelijk!
Gieser Wildeman peren
Ik maak stoofperen vaak van Gieser Wildeman peren (oftewel de echte stoofperen), maar het is zeker geen must. Je kunt elke peer die stevig is (bijvoorbeeld ook een Conference) stoven.
In dat geval pas je wel de stooftijd aan naar 20 minuten. Een stoofpeer uit de hand eten is trouwens geen aanrader. Ze zijn hard en droog, niet lekker en pas na lang stoven eetbaar.
Hoe krijg je stoofperen mooi rood?
Misschien dat je denkt dat stoofperen altijd rood zijn en dat is zo wanneer je stoofperen gebruikt die je in een licht zure vloeistof langzaam laat sudderen. De rode kleur krijgen ze door een stofje dat een echte stoofpeer bezit (anthocyanen) dat bij het koken rood kleurt onder invloed van zuur (uit bijvoorbeeld wijn). Door het toevoegen van rode wijn, rode port of bessensap worden ze extra rood.
Vaak wordt er verwezen naar perensuiker voor een rode kleur. Perensuiker is een suiker waaraan een kleurstof is toegevoegd. Dat kun je ook toevoegen om een rode kleur te krijgen. Maar mijn keuze valt toch op de natuurlijke manier.
Ingrediënten Grootmoeders stoofperen
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.
- Stoofperen - Gebruik echte stoofperen zoals de Gieser Wildeman of Brederode peren voor dit recept. Die zijn lekker stevig. Een stoofpeer uit de hand eten is trouwens geen aanrader. Ze zijn hard en droog, niet lekker en pas na lang stoven eetbaar. Het kan ook met een stevige Conference, maar het gevaar bestaat dat hij uit elkaar valt. Stoof de conference peren dan ook maar 20 minuten.
- Rode wijn - Gebruik een soepele rode wijn met fruit en kruiden accenten. Dat past goed bij de stoofperen. Denk aan een Merlot en Pinot Noir, dat zijn goede keuzes. Vervang voor een alcoholvrije variant de rode wijn en port door rode druivensap. Voeg 100 gram extra poedersuiker toe.
- Port - Kies voor een zoete rode Port. Doordat we voor een deel port gebruiken en dit al zoet is wordt er minder poedersuiker toegevoegd.
- Kruidnagels en kaneelstokje - Geven een diepe Winterse smaak aan de stoofpeertjes.
Hoe maak je Oud Hollandse stoofperen in Port wijn?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Schil de stoofperen en snij een dun reepje van de onderkant. Daardoor blijven de stoofperen na het koken rechtop staan. Laat het steeltje wel zitten (dat ziet er mooier uit).
- Zet de peertjes rechtop in de pan. Gebruik een steelpan zodat ze er precies in passen, maar ook weer niet te veel ruimte ertussen zit.
- Schenk de wijn en port in een pan. Schep de poedersuiker erbij. Leg het kaneelstokje en de kruidnagels in de vloeistof en breng alles aan de kook. Schenk dit over de stoofpeertjes. Laat vervolgens 2 tot 3 uur sudderen, zonder deksel. Het vloeistofniveau zal dalen (maar dat is normaal en goed). Wanneer je met een vork makkelijk in het vruchtvlees kunt prikken en geen weerstand meer voelt zijn de peertjes klaar.
- Haal de peertjes met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en zet ze op een bord. Zet het vuur nu gemiddeld en laat het kookvocht langzaam inkoken tot een siroop (ongeveer een half uurtje). Giet deze over de peertjes (of serveer apart).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Apparatuur
Ingrediënten
- 200 gram poedersuiker
- 300 mL rode wijn
- 50 mL port
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 4 stoofperen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Breng in een steelpan de suiker met de wijn en de port aan de kook. Voeg hier ook de kruidnagels en het kaneelstokje aan toe.200 gram poedersuiker, 300 mL rode wijn, 50 mL port, 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje
- Schil ondertussen de stoofperen.4 stoofperen
- Snij de onderkant eraf (zodat ze goed blijven staan), maar laat het steeltje zitten.
- Zet ze rechtop in een pan die een klein beetje groter is (qua omvang) als het aantal peertjes dat je hebt.
- Schenk de vloeistof erbij, en zorg dat de steeltjes net boven het vloeistofniveau uitkomt (vul anders aan met water).
- Laat dit 2 à 3 uur sudderen, zonder deksel. De vloeistof zal langzaam inkoken.
- Haal de peertjes uit het stoofvocht, leg ze op je serveerschaal.
- Laat de vloeistof in de pan langzaam inkoken tot een siroop.
- Giet deze over de peertjes (of serveer er apart bij).
Notities
- Verse stoofperen bewaren - Bewaar de stoofpeertjes op een donkere koele plaats. Zo blijven ze een paar weken goed.
- Koelkast - Bewaar de stoofperen in een afgedekte doos maximaal 1 week in de koelkast. Je kunt de stoofpeertjes daarom ook best een dag of twee van tevoren maken. Serveer ze koud of verwarm ze even net voor het serveren.
- Diepvries - Doe de afgekoelde stoofpeertjes met het sap in een diepvriesdoos en vries die in. Zo zijn de peertjes maximaal 3 maanden houdbaar.
Geef een reactie