Deze rozentaart van appels is niet alleen heerlijk om te eten, maar ook supermooi om te zien. En ook al kost het wat werk om het te maken, je gaat hier zeker geen spijt van krijgen.
Ik maakte deze taart voor Valentijnsdag, daar is hij gewoon perfect voor. Maar ook op enig ander moment dat je de show wilt stelen met een mooie taart is deze rozentaart de perfecte keuze. Super lekker door de romige roomlaag, het zoete zanddeeg en de knapperige appels. Niet gekookt dus ze zijn heerlijk fris en sappig.
Is er dan niets waar je geen rekening mee moet houden bij deze taart? Zeker wel. Zorg ervoor dat je mooie rode appeltjes uitkiest. De meest rode die je kunt vinden. Want dan spreekt deze taart nog meer tot de verbeelding. Ik kocht Royal Gala appels vanwege hun friszoete smaak en hun mooie kleur. Maar er zijn zeker nog meer soorten die je hiervoor heel goed kunt gebruiken. Je snijdt de appel heel dun (dat is nodig anders kun je ze niet goed vormen).
Tips:
- Zorg dat je bij het blindbakken van de taart het deeg iets laat uitsteken boven de rand, zodat het nog kan krimpen en je de vulling toch goed bij elkaar kunt houden.
- Gebruik grasboter voor de banketbakkersroom. Je wilt namelijk roomboter hebben die geen klontjes geeft bij kamertemperatuur. Bij roomboter van koeien die stalvoer hebben gehad is de boter harder en is het lastiger te verwerken.
- De appels leg je even in een schaal met water en citroensap. Daardoor verkleuren de appels niet.
- Na afloop smeer je de appel in met abrikozenjam en gelatine. Daardoor verkleuren de appels niet en krijgt de taart ook een mooi glanslaagje.
- Maak de appelschijfjes tussendoor droog, zodat je de botercrème niet verdund met aanhangend water van de appels.
It's a good taste!
Recept Rozentaart van
appels
Heb je deze rozentaart van appels gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of  twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlRozentaart van appels
Apparatuur
- Taartvorm met losse bodem van ongeveer 23 cm
Ingrediënten
Deeg
- 225 gram bloem
- 100 gram suiker
- 150 gram boter (koud)
- 2 eidooiers (koud)
Banketbakkers room
- 300 ml volle melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 70 gram suiker
- 8 eidooiers
- 20 gram bloem
- 20 gram maizena
- 150 gram roomboter (grasboter, kamertemperatuur, in blokjes)
Vulling
- 2 rode appels groot (bijvoorbeeld Royal Gala. Heb je een kleinere appel neem er dan 3 of 4)
- ½ citroen sap
- 1 blaadje gelatine
- 2 eetlepels abrikozenjam
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Deeg
- Gebruik de keukenmachine met mes en doe de bloem, suiker en het snufje zout in de kom.
- Pulseer om alles te mengen.
- Snij de koude boter in blokjes en doe die in de kom erbij.
- Pulseer tot de boter de korrelgrootte van een erwt heeft.
- Voeg dan één voor één de eidooiers toe.
- Pulseer tot alles gemengd is. Pulseer niet te lang anders wordt het deeg te glad.
- Haal het deeg uit de kom en maak er een platte disk van.
- Pak die in plastic in en leg 30 minuten in de koelkast om goed koud te worden.
- Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot een lap van 30 x 30 cm.
- Bekleedt daar de bakvorm mee. Laat het deeg iets boven de rand uitsteken, het zal nog iets krimpen.
- Met een vork maak je gaatjes in de bodem.
- Bekleed met bakpapier en leg daar een blinde bakvulling in.
- Zet alles 30 minuten in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor naar 190 graden Celsius.
- Bak de vorm 20 minuten, verwijder de blinde vulling en het bakpapier en laat nog eens 10 minuten bakken tot de bodem goudbruin is.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Banketbakkersroom
- Verwarm de melk in een pannetje tot het net niet kookt.
- In een kom meng je de eidooiers met de suiker en klop met een garde tot het lichtgeel en luchtig is.
- Doe er dan het vanille extract, bloem en maizena bij en meng alles goed.
- Pak de warme melk van het vuur en druppel dat bij het eidooier mengsel terwijl je blijft roeren.
- Wanneer je ongeveer de helft hebt toegevoegd schenk je alles terug in de pan en zet je die op een laag vuur (blijf roeren).
- Verwarm langzaam totdat hij dikker wordt (na ongeveer 5 minuten) en blijf ondertussen roeren.
- Schenk de banketbakkersroom op een bakplaat en bedek met plastic folie.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Doe de room in een kom en zet de mixer aan.
- Voeg de roomboter blokje voor blokje toe, totdat alle boter op is en is opgenomen.
- Schep de room in de taartvorm en strijk de bovenkant zo glad mogelijk.
- Laat opstijven in de koeling
Vulling
- Was de appel, snij in vieren en haal de kern eruit.
- Snij in dunne plakjes.
- Doe de plakjes in een kom met water waaraan je het sap van een halve citroen hebt toegevoegd en laat ze minimaal 5 weken.
- Dep de appel droog.
- Leg elk appelplakje met de zijde omhoog in de room en vorm een cirkel aan de buitenzijde.
- Vul de cirkel steeds verder naar het midden met appels, tot je niet verder meer kunt.
- Week de gelatine in water.
- Verwarm de jam op laag vuur, haal van het vuur af en los de gelatine hierin op.
- Smeer met het kwastje over de appelstukjes. Laat alles minimaal een uur opstijven.
Opmerkingen:
Indicatie Voedingswaarde (Per Persoon / Portie)
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier of bakmat
- Mixer, staafmixer
- Pannen
- Bakblikken, springvormen
Geef een reactie