Ontdek dit heerlijke recept voor Appel Rozentaart. Deze rozentaart van appels is niet alleen heerlijk om te eten, maar ook supermooi om te zien. Een lekkere traktatie die ook eenvoudig te maken is. Proef de perfecte combinatie van krokant deeg, romig banketbakkersroom en zoete appels.
Appeltaart Rozen
Ik maakte deze taart voor Valentijnsdag, daar is hij gewoon perfect voor. Maar ook op enig ander moment dat je de show wilt stelen met een mooie taart is deze rozentaart de perfecte keuze. Superlekker door de romige banketbakkersroom, het zoete zanddeeg en de knapperige appels. Niet gekookt, dus ze blijven heerlijk fris en sappig. En doordat je ze in een mooie rozetvorm neerlegt, ziet de taart er van bovenaf uit als een roos die opengaat. Zo mooi!
Roos Appeltaart met Banketbakkersroom
Is er dan niets waar je geen rekening mee moet houden bij deze appel rozentaart? Zeker wel. Zorg ervoor dat je mooie rode appeltjes uitkiest. De meest rode die je kunt vinden. Want de schil van de taart blijf je zien (kijk maar op de foto) en door een dieprode kleur spreekt deze taart nog meer tot de verbeelding.
Ik kocht daarom Royal Gala appels vanwege hun friszoete smaak en hun rode kleur. Maar er zijn zeker nog meer soorten die je hiervoor heel goed kunt gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Appel Rozentaart
Ingrediënten
Deeg
- 225 gram bloem
- 100 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 150 gram boter, koud
- 2 eidooiers, koud
Banketbakkers room
- 300 ml volle melk
- 8 eidooiers
- 70 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 20 gram bloem
- 20 gram maizena
- 150 gram roomboter, grasboter, kamertemperatuur, in blokjes
Vulling
- 2 grote rode appels, bijvoorbeeld Royal Gala. Heb je een kleinere appel neem er dan 3 of 4
- ½ citroensap
- 1 blaadje gelatine
- 2 eetlepels abrikozenjam
Instructies
Deeg
- Gebruik de keukenmachine met mes en doe de bloem, suiker en het snufje zout in de kom.225 gram bloem, 100 gram suiker, ⅛ theelepel zout
- Pulseer om alles te mengen.
- Snij de koude boter in blokjes en doe die in de kom erbij.150 gram boter
- Pulseer tot de boter de korrelgrootte van een erwt heeft.
- Voeg dan één voor één de eidooiers toe.2 eidooiers
- Pulseer tot alles gemengd is. Pulseer niet te lang, anders wordt het deeg te glad.
- Haal het deeg uit de kom en maak er een platte disk van.
- Pak die in plastic in en leg 30 minuten in de koelkast om goed koud te worden.
- Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot een lap van 30 x 30 cm.
- Bekleedt daar de bakvorm van 22 tot 24 cm mee. Laat het deeg iets boven de rand uitsteken, het zal nog iets krimpen.
- Met een vork maak je gaatjes in de bodem.
- Bekleed met bakpapier en vul die met bakerwten.
- Zet alles 30 minuten in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor naar 190 °C of 170 °C.
- Bak de vorm 20 minuten, verwijder de blinde vulling en het bakpapier en laat nog eens 10 minuten bakken tot de bodem goudbruin is.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Banketbakkersroom
- Verwarm de melk in een pannetje tot het net niet kookt.300 ml volle melk
- In een kom meng je de eidooiers met de suiker en klop met een garde tot het lichtgeel en luchtig is.8 eidooiers, 70 gram suiker
- Doe er dan het vanille-extract, bloem en maizena bij en meng alles goed.1 theelepel vanille-extract, 20 gram bloem, 20 gram maizena
- Pak de warme melk van het vuur en druppel dat bij het eidooiermengsel terwijl je blijft roeren.
- Wanneer je ongeveer de helft hebt toegevoegd schenk je alles terug in de pan en zet je die op een laag vuur (blijf roeren).
- Verwarm langzaam totdat hij dikker wordt (na ongeveer 5 minuten) en blijf ondertussen roeren.
- Schenk de banketbakkersroom op een bakplaat en bedek met plasticfolie.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Doe de room in een kom en zet de mixer aan.
- Voeg de roomboter blokje voor blokje toe, totdat alle boter op is en is opgenomen.150 gram roomboter
- Schep de room in de taartvorm en strijk de bovenkant zo glad mogelijk.
- Laat opstijven in de koeling
Vulling
- Was de appel, snij in vieren en haal de kern eruit.2 grote rode appels
- Snij in dunne plakjes.
- Doe de plakjes in een kom met water waaraan je het sap van een halve citroen hebt toegevoegd en laat ze minimaal 5 minuten weken.½ citroensap
- Dep de appel goed droog.
- Leg elk appelplakje met de zijde omhoog in de room en vorm een cirkel aan de buitenzijde.
- Vul de cirkel steeds verder naar het midden met appels, tot je niet verder meer kunt.
- Week de gelatine in water.1 blaadje gelatine
- Verwarm de jam op laag vuur, haal van het vuur af en los de gelatine hierin op.2 eetlepels abrikozenjam
- Smeer met het kwastje over de appelstukjes. Laat alles minimaal een uur opstijven.
Opmerkingen:
- De appels leg je even in een schaal met water en citroensap. Daardoor verkleuren ze niet.
- Na afloop smeer je de appel in met abrikozenjam en gelatine. Daardoor kan er geen zuurstof bij de appels komen en worden ze mooi bruin. En de taart krijgt ook nog een mooi glanslaagje.
- Maak de appelschijfjes tussendoor goed droog, zodat je de botercrème niet verdund met aanhangend water van de appels.
- Zorg dat je bij het blindbakken van de taart het deeg iets laat uitsteken boven de rand, zodat het nog kan krimpen en je de vulling toch goed bij elkaar kunt houden.
- Gebruik grasboter voor de banketbakkersroom. Je wilt namelijk roomboter hebben die geen klontjes geeft bij kamertemperatuur. Bij roomboter van koeien die stalvoer hebben gehad is de boter harder en is het lastiger te verwerken.
- Koelkast: Verpak de taart in twee lagen plasticfolie om hem te bewaren in de koeling. Je wilt niet dat er vocht bij komt.
- Diepvries: Vanwege de banketbakkersroom en verse appels kun je de taart niet invriezen. De taartbodem zonder vulling kun je twee maanden in de diepvries bewaart, maar zorg ervoor dat je het minimaal twee keer inpakt in plasticfolie.
Geef een reactie