Gebakken rijst met ei en broccoli is niet alleen heel eenvoudig te maken, maar het heeft ook nog een heerlijke smaak. De combinatie van zachte gegaarde broccoli, reepjes ei, zoete erwtjes en een restje rijst zorgt voor een perfecte makkelijke avondmaaltijd of lunch. Een heerlijk recept om restjes rijst op te maken.

Heerlijke Gebakken Rijst met Ei en Broccoli Recept | Snel en Gezond
Vind je het soms ook lastig om precies goed uit te komen met het koken van rijst. Hier kan dat echt een uitdaging zijn. Waar de ene keer de pan leeggeschraapt wordt, zit er de volgende keer nog meer dan genoeg in om er nog een lekkere maaltijd van te maken. En dan komt dit snelle recept dus prima van pas (maar natuurlijk kun je ook op voorhand al een dubbele hoeveelheid koken, dat scheelt weer extra kooktijd en energie).
Door het bakken van de rijst krijgt hij naast een lekker knapperige structuur ook een romige bite die heel veel smaak heeft. Dit is erg lekker wanneer je dat combineert met ei, broccoli en erwtjes. Door dat op smaak te brengen met onder meer knoflook, Hoisinsaus en sojasaus krijg je op een eenvoudige manier een heerlijk meesterwerk van smaak. En dat heerlijke gerecht zet je binnen een kwartiertje op tafel! Probeer het zelf.
Dit recept is aangepast uit het boek Too good to share van Sam Stern.
Wat heb je nodig voor Gebakken Rijst met Knoflookbroccoli en Ei?
Om deze Gebakken Rijst met Ei en Broccoli te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Broccoli: Deze groene groente heeft een zachte koolsmaak. Minder sterk in vergelijking met bloemkool. Hij is ideaal om te koken, maar ook om te (roer)bakken. Gebruik je bevroren broccoli, wat prima kan, dan hoef je hem niet voor te koken.
- Sesamolie: Donkerbruin geroosterde sesamolie met een intense sesamsmaak.
- Knoflook: Een basisingrediënt voor het geven van smaak. Onmisbaar in de Oosterse keuken.
- Hoisinsaus: Een stroperige, donkere Chinese saus met een zoete-hartige smaak. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, knoflook en honing.
- Lente ui: Of Bosui. Geeft een frisse smaak aan de eieren, met een beetje pit.
- Eieren: Het eiwitdeel in deze maaltijd.
- Doperwten: Deze heerlijke frisgroene groente hebben een zoete en knapperige smaak. Ze zijn heerlijk rauw of gekookt. Gebruik diepvrieserwtjes of verse erwtjes. Verse erwtjes moet je 5 minuten koken voor het toevoegen, anders zijn ze niet voldoende gaar.
- Gekookte rijst: Witte rijst, zilvervliesrijst, pandan of basmati rijst zijn prima om gebakken rijst mee te maken. Per persoon heb je 200 tot 250 gram nodig.
- Sojasaus: Gebruik Japanse sojasaus, Ketjap Asin of lichte sojasaus (verkrijgbaar bij de Toko). Dit zijn zoute sojasauzen.
Hoe maak je Gebakken Rijst met Doperwtje en Ei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Verwarm wat olie in de pan en roerbak de knoflook dertig seconde mee. Doe de gare, uitgelekte broccoli en hoisinsaus erbij en roerbak twee tot drie minuten. Zet het vuur uit en roer de sesamolie erdoor. Schep de broccoli uit de pan en zet even opzij.
- Doe nog wat olie in de pan en voeg de erwtjes toe. Roerbak 3 minuten. Doe de eieren en lente-uitjes in de pan en voeg ook de rijst toe. Roer met een houten spatel, zodat het mei mooi rul wordt.
- Schep nu ook de broccoli erdoor en schenk de sojasaus erover.
- Meng nu alles goed door elkaar en bak 1-2 minuten tot alles goed warm is. Serveer meteen.
TIP: Deze gebakken rijst is lekker met pittig gebakken biefstukpuntjes en een heerlijke Oosterse komkommersalade.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Zorg dat de rijst die je gebruikt om te bakken al een dag oud is en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Dat zorgt ervoor dat hij minder plakkerig is.
- Extra vlees: Wil je dit als hoofdgerecht en zou je wat meer eiwit willen toevoegen, dan kun je denken aan kip blokjes, garnalen of tofu-blokjes.
- Groentevervangers: Je kunt de broccoli en doperwtjes vervangen of aanvullen door: blokjes wortel, paprika en mais.
- Teriyaki: Voor een zoete en rijke smaak vervang je de sojasaus door teriyaki saus.
- Spicy: Hou je van pittig eten. Voeg dan ½ theelepel rode pepervlokken toe of meng er ½ theelepel sambal door.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gebakken Rijst met Ei en Broccoli
Ingrediënten
- 250 gram broccoli, roosjes
- 1 eetlepel olie
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eieren, maat s
- 1 lente uitje, in dunne ringen gesneden
- 1 eetlepel olie
- 50 gram doperwten, diepvries
- 100 gram gekookte rijst
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
Instructies
- Kook of stoom de broccoli beetgaar in 4 tot 5 minuten.250 gram broccoli
- Verhit wat olie in de pan en roerbak de knoflook 30 seconden.1 eetlepel olie, 2 tenen knoflook
- Doe de (uitgelekte) broccoli en hoisinsaus erbij en roerbak alles 2 tot 3 minuten.2 eetlepels hoisinsaus
- Zet het vuur uit en meng de sesamolie door de broccoli. Schep de broccoli uit de pan en zet even opzij.1 eetlepel sesamolie
- Klop de eieren los met de lente-uitjes.2 eieren, 1 lente uitje
- Schenk de olie in de pan en schep de erwtjes erbij. Roerbak 3 minuut en voeg dan het ei en de rijst toe terwijl je roert met een vork zodat het ei mooi rul wordt.1 eetlepel olie, 50 gram doperwten, 100 gram gekookte rijst
- Schep de broccoli erdoor en schenk nog wat sojasaus erover en verwarm tot alles goed warm is.1 eetlepel Japanse sojasaus
Opmerkingen
- Witte rijst, zilvervliesrijst, pandan of basmati rijst zijn prima om gebakken rijst mee te maken. Per persoon heb je 200 tot 250 gram nodig.
- Zorg dat de rijst die je gebruikt om te bakken al een dag oud is en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Dat zorgt ervoor dat hij minder plakkerig is.
- Extra vlees: Wil je dit als hoofdgerecht en zou je wat meer eiwit willen toevoegen, dan kun je denken aan kip blokjes, garnalen of tofublokjes.
- Groentes: Je kunt de broccoli en doperwtjes vervangen of aanvullen door: blokjes wortel, paprika en mais.
- Teriyaki: Voor een zoete en rijke smaak vervang je de sojasaus door teriyaki saus.
- Spicy: Hou je van pittig eten. Voeg dan ½ theelepel rode pepervlokken toe of meng er ½ theelepel sambal door.
Laat de rijst snel afkoelen voordat je het bewaart.
- Koelkast: Bewaar de gebakken rijst tot twee dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries: De rijst kun je tot twee maanden bewaren in een diepvriesdoos of zak. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm in de magnetron. Of bak op in de koekenpan of wok tot hij warm is.
Geef een reactie