En vandaag gekozen voor deze heerlijke roerbak van bloemkool, bami en biefstukreepjes. Lekker snel en met roerbak tips, zodat het zeker lukt.
Wat een heerlijk weekend hebben we achter de rug toch! In ieder geval hier in mijn kleine dorpje was het het  hele weekend goed toeven. Wij hebben zelfs gezwommen, omdat het zo warm was. En een mooi boek gelezen, zo'n relax momentje is toch wel heel fijn. Sowieso zijn de kinderen niet meer bij het zwembad weg te slaan. En geef ze eens ongelijk, je moet er van genieten als het kan. Het is hier nog lang geen vakantie (pas eind Juli), dus zo'n weekend is dan wel extra fijn.
Maar na dat heerlijke lange weekend, gaan we toch weer verder met het gewone leven en de drukke maandag is alweer gestart. Doordeweeks eet ik dan het liefst lekkere, snelle en gezonde maaltijden.
En vandaag gekozen voor deze heerlijke roerbak van bloemkool, bami en biefstukreepjes. Natuurlijk heb ik geen pakjes en zakjes gebruikt, want geloof me dat is echt niet nodig om smaak te krijgen (en het is zeker ook niet sneller). Een gezond en snel gerecht, want het staat binnen 15 minuten op tafel!
Roerbakken is
gezond
Roerbakken is een hele gezonde bereidingstechniek. Het komt uit China, waar ze vroeger maar heel weinig hout ter beschikking hadden en dus het eten zo snel en efficient mogelijk klaar wilden maken. Bij het roerbakken snij je de groenten en het vlees zo klein mogelijk, zodat het snel klaar is. Je schroeit het vlees en groenten snel dicht en doordat het zo klein gesneden is, is het ook vlug klaar. Het is een hele gezonde methode, omdat je geen vocht toevoegt (en de vitamines in de groenten blijven) en je maar één eetlepel olie nodig hebt. De smaken van je groenten en vlees, zijn bij deze kooktechniek geconcentreerd en voller.
Roerbak
tips
- Zorg voor een goede mise-en-place, dat wil zeggen snij alles van te voren en zet het klaar in bakjes. Roerbakken betekent snel handelen en je hebt geen tijd om dan nog wat te snijden.
- Gebruik kleine porties en weinig vocht. Het is de bedoeling dat de wok zo heet mogelijk blijft, om een goed resultaat te krijgen, bij te grote porties of veel vocht lukt dat niet meer. Je wok moet knetteren bij het bakken. Gaat hij sissen dat zit er of te veel in de wok, of is het te nat.
- Voeg in eerste instantie 1 eetlepel olie toe. Meestal is het genoeg om je hele roerbak mee te wokken. Eventueel kun je nog wat extra toevoegen. Gebruik ook een olie die tegen hoge verhitting kan: zonnebloemolie, druivenpit olie en soja olie zijn heel geschikt. Ook Arachide olie kun je gebruiken, maar dat is een olie op basis van pinda's, waar mensen met een pinda allergie sterk op kunnen reageren. Olijfolie is geen goede olie om te wokken.
Succes met deze tips gaat het zeker lukken!
It's a good taste!
Roerbak van bloemkool, bami en
biefstukreepjes
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlRoerbak van bloemkool, bami en biefstukreepjes
Apparatuur
- wok
Ingrediënten
- 500 gram mie nestjes
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 biefstukken
- zout en peper (naar smaak)
- 1 teentje knoflook
- 2 cm verse gember (geraspt)
- 500 gram bloemkool (in fijne roosjes gesneden)
- 200 gram erwten
- 3 eetlepel hoisinsaus
- 2 eetlepels sesamolie
- citroen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Laat een pan water aan de kook komen en kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Laat uitlekken.
- Ondertussen verhit je wat olie in de wok tot hij goed heet is.
- Dep de biefstuk droog, bestrooi met peper en zout naar smaak en bak de biefstukken 6 minuten in de wok op middel vuur. Keer na ongeveer 3 minuten.
- Haal de biefstukken uit de pan, leg op een bord en bedek met aluminiumfolie. Laat het vlees rusten.
- Doe de bloemkool met de knoflook en gember in de pan en roerbak alles 3 minuten.
- Voeg dan de erwten toe en roerbak die nog een minuut mee.
- Schenk de hoisinsaus erbij en roerbak dit nog eens 2 minuten mee.
- Meng de mie door de groenten en zet het vuur uit.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Besprenkel de bami met de sesamolie en verdeel over 4 borden.
- Snijdt de biefstuk in dunne reepjes en verdeel die over de bami.
- Serveer met een schijfje citroen.
Geef een reactie