Dit eenvoudige American Pancakes basisrecept geeft lekkere, luchtige minipannenkoekjes. Amerikaanser kan bijna niet. Deze pancakes eten ze in Amerika als ontbijt, maar we vinden ze ook erg lekker als lunch. Geserveerd met Maple syrup, vers fruit of zelfs slagroom, een heerlijke maaltijd. Probeer snel zelf!
Heerlijke Amerikaanse Pancakes: Basisrecept voor de Perfect Pannenkoekjes
Wij eten meestal brood als ontbijt en lunch. Dat vind ik zo lekker een heerlijk geurend (liefst zelfgemaakt) brood. Maar af en toe wijken we daar van af. Dan eten we bijvoorbeeld een keer zelfgemaakte pannenkoeken. In Amerika eten ze in plaats van pannenkoeken vaak pancakes (ook wel flapjacks genoemd). Luchtige mini-pannenkoekjes, lekker makkelijk te maken.
Ik heb een recept aangepast van guru Martha Stewart, die bijna al haar gerechten zelf maakt en ben aan de slag gegaan. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al gewoon in huis: bloem, suiker, melk, eieren, bakpoeder en een snufje zout. Eenvoudige, budgetvriendelijke en goed te verkrijgen ingrediënten, waarmee je een beslag maakt.
Het resultaat: de pancakes zijn dikker, luchtiger, iets zoeter en tegelijkertijd ook iets zouter in vergelijking met onze Nederlandse pannenkoeken. En erg lekker, met bijvoorbeeld zelfgemaakte jam of maple syrup. Maar zeker ook gewoon zonder een topping. En ze zijn ook goedgekeurd door de kids, dus deze komen nog wel vaker op tafel.
Wat heb je nodig voor Makkelijke Pancakes?
Om deze American Pancakes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Bloem: Gebruik tarwebloem voor het maken van de American Pancakes.
- Zout: Zorgt voor een goede smaakbalans.
- Suiker: Geeft een licht zoetje aan de Pancakes.
- Olie: Maakt de pancakes zacht en smeuïg.
- Bakpoeder: Zorgt voor het rijzen van de pancakes waardoor hij luchtig wordt.
- Melk: Voor het verdunnen van het beslag tot de juiste dikte. En het geeft een romige smaak.
- Ei: Zorgt ervoor dat de pancakes vast worden en een rijke smaak hebben.
Hoe maak je Zelf Pancakes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng in een grote kom melk, ei en de olie.
- Zet een zeef op de kom en doe daar het bloem, zout, suiker en bakpoeder in. Zeef dat op de vloeibare ingrediënten.
- Mix met een garde goed door. Het hoeft niet superglas te zijn, er mogen nog enkele klontjes inzitten.
- Schenk wat olie in een koekenpan en smeer met een kwastje de olie over de hele bodem. Verwarm de pan tot hij goed heet is. Neem twee tot drie eetlepels beslag en giet die in de pan. Pak een lepel en smeer met de bolle zijde het beslag uit tot een rondje. In een koekenpan van 26 cm kun je er drie kwijt. Zie je aan de bovenkant belletjes ontstaan en wordt hij droog, dan draai je de pancakes om. Bak nog twee minuten en haal uit de pan. Herhaal voor de rest van het beslag.
Wil je de pancakes warm houden (omdat je bijvoorbeeld nog niet alle pancakes gebakken hebt), houdt ze dan warm in een oven van 100 °C.
Dit is lekker met vers fruit, maple syrup. Maar denk ook eens aan pancakes met frambozen en crème fraîche of pancakes met stoofpeertjes. Echte aanraders!
Tips, Vervangingen en Variaties
- Fruitig: Voeg 60 gram blauwe bessen (bosbessen) toe aan het beslag en maak bosbessen pancakes.
- Chocoholics: Meng 40 gram chocolate chips door het beslag voor chocolate chip pancakes.
- Echt winters: Meng ¼ theelepel kaneel en ⅛ theelepel nootmuskaat door het beslag voor een winterse touch.
- Beslag eerder maken? Je kunt het tot maximaal 24 uur vooraf maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
- Tip: Zorg ervoor dat je koekenpan goed heet is voordat je bakt. Dan worden de pancakes aan de buitenkant mooi krokant en blijven ze aan de binnenkant smeuïg.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 1 ei maat L
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 125 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel bakpoeder
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een grote giet je de melk, het ei en de olie en meng dit goed door.250 ml melk, 1 ei, 2 eetlepels zonnebloemolie
- Zet een zeef op de schaal en doe de bloem, zout, suiker en bakpoeder in de zeef en schudt dat op de vloeibare ingrediënten.125 gram bloem, ½ theelepel zout, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel bakpoeder
- Mix met de garde goed door. Het hoeft niet superglad te zijn, er mogen nog enkele klontjes in zitten.
- Pak een beetje olie en smeer met een kwastje een gloeiende koekenpan in.
- Neem 2 tot 3 eetlepels beslag en giet die in de pan.
- Met de bolle zijde van de lepel smeer je het beslag uit tot een rondje. Zo kun je in een koekenpan van 26 cm doorsnede drie pancakes tegelijkertijd bakken. Wanneer je aan de bovenzijde belletjes ziet ontstaan en de bovenzijde opdroogt, draai je de pancake om.
- Bak nogmaals twee minuten en de pancakes zijn klaar.
- Wil je ze niet meteen serveren of zet je graag alles tegelijk op tafel dan kun je de pannenkoeken warm houden in een oven van 100 °C.
Opmerkingen:
- Fruitig: Voeg 60 gram blauwe bessen (bosbessen) toe aan het beslag en maak bosbessen pancakes.
- Chocoholics: Meng 40 gram chocolate chips door het beslag voor chocolate chip pancakes.
- Echt winters: Meng ¼ theelepel kaneel en ⅛ theelepel nootmuskaat door het beslag voor een winterse touch.
Restjes over? Dan kun je ze op de volgende manieren bewaren:
- Koelkast: Laat de pancakes snel afkoelen, en leg een bakpapier tussen de pancakes. Verpak ze luchtdicht. Zo kun je ze tot twee dagen bewaren
- Diepvries: Wanneer de pancakes afgekoeld zijn leg je een bakpapier tussen de pancakes en verpakt ze in een diepvriesdoos of zak. Zo blijven ze tot een maand goed.
- Opwarmen: Ook al warm ik ze niet altijd op (ze zijn koud, ook ontzettend lekker), kun je de pancakes prima opwarmen. Gebruik de magnetron en verwarm tot ze warm zijn. Ook kun je opwarmen in oven. Leg de pancakes op een rooster en verwarm 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Geef een reactie