Knapperige kip en komkommer gerold in licht zoete sushi rijst. Daar kun je wel een heel bord van leegeten.
Wij eten graag sushi van de Japanner in onze stad. En de favoriet van mijn jongste zoon is de Kentucky sushi roll. Knapperige kipfilet met komkommer gerold in licht zoete sushi rijst. Een soort kipnugget, maar dan met echte kip en panko. Net wat meer smaak en superknapperig.
Maar nu wil het geval dat deze niet meer op de kaart staat. Dat is niet fijn wanneer dat nu net de sushi is die je het lekkerste vindt. Dan zit er maar één ding op: we maken het zelf.
Zelf Sushi maken is
leuk
Laat ik nu net een sushi kit in huis hebben, waar echt alles in zit om sushi te maken (behalve de kip en de komkommer natuurlijk). De sushi kit is van Saitaku en in de supermarkt te koop. De kit is inclusief een matje om te rollen, de rijst, azijn en nori vellen. Zelfs eetstokjes zijn inbegrepen.
De kip heb ik in reepjes gesneden en gepaneerd met panko en vervolgens gebakken in zonnebloemolie. De komkommer eerst geschild en vervolgens in reepjes gesneden. Dat is eenvoudiger te verwerken in de sushi omdat je toch in de lengte werkt.
It's a good taste!
Recept Kentucky
sushi roll
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Sushi rijst
- 250 gram sushi rijst
- 350 ml water
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel rijstazijn
Krokante kip
- 2 kipfilets
- 4 eetlepels bloem evt meer indien nodig
- 1 ei losgeklopt
- 4 eetlepels panko evt meer indien nodig
- 150 ml zonnebloemolie
Bereiding sushi
- ½ komkommer
- 2 nori vellen
- 1 portie sushi rijst
- 1 portie krokante kip
- sojasaus optioneel
- ingelegde gember optioneel
- wasabi optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Sushi rijst
- Doe de rijst in een pan.
- Schenk het water erbij en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat 10 minuten sudderen.
- Zet het vuur uit en laat 15 minuten staan.
- Roer de suiker en de rijstazijn door de sushi.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Krokante kip
- Snij de kipfilets in verticale repen.
- Zet drie kommetjes klaar waarvan je de eerste vult met bloem, de tweede met het ei en de laatste met de panko.
- Pak een stukje kipfilet en haal dat eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door de panko.
- Herhaal dat voor alle kip stukjes.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip snel bruin en krokant (heb je een frituur dan kan dat natuurlijk ook).
- Laat de kip uitlekken op keukenpapier en vervolgens afkoelen naar kamertemperatuur.
Bereiding sushi
- Schil de komkommer en halveer hem in de lengte.
- Schraap de zaadlijsten met de achterkant van een lepel eruit.
- Snij de komkommer in lange repen.
- Leg een bamboematje voor je neer.
- Leg hierop een velletje nori.
- Verdeel de sushi rijst over de nori. Blijf iets van de kant af (zie het filmpje, ongeveer 1 cm) en druk de rijst niet te hard aan.
- Leg op ongeveer ¼ van de bovenzijde een rij krokante kip.
- Leg daarnaast een rij komkommer.
- Rol het matje van boven naar beneden, zodat je de nori dicht rolt. In het filmpje kun je goed zien hoe je dat doet.
- Druk de nori even goed aan, voordat je het matje verwijdert.
- Let je sushi roll op de snijplank en met een heel scherp mes halveer je de rol.
- Halveer de rol nog eens en snij ook de laatste roll door de helft. Zo heb je uiteindelijk acht stukken gesneden.
- Herhaal dit voor het tweede nori vel.
- Je kunt de sushi meteen eten of je rolt hem in plastic folie en bewaart hem in de koeling (maximaal 1 dag) tot je het opeet.
- Lekker met sojasaus, ingelegde gember en wasabi.
Opmerkingen:
- Maak je handen nat, dan plakt de sushi minder.
Geef een reactie