Kalkoen vitello tonnato, bekend als voorgerecht. Maar wist je dat je er ook een heerlijke avondmaaltijd van kan maken. Met dun gesneden kalkoenfilet, besprenkeld met romige tonijnsaus. Leuk voor je volgende (Italiaanse) etentje.
Op Thanksgiving (de derde Donderdag van November) is het traditie om kalkoen te eten. Maar ja wij zijn maar met vijf man. En een hele kalkoen is gewoon te groot. Dus maakte ik deze kalkoen filet met tonijn saus. Heerlijk. Voor mij hoeft het geen Thanksgiving te zijn om hier van te genieten, ik zou dit wel elke week willen eten.
De kalkoen wordt gepocheerd in plaats van in de oven gebakken in wijn en groenten. Daardoor neemt hij een heerlijke smaak aan. De tonijnsaus wordt gekruid met kappertjes en ansjovis. En die serveer je koud bij de warme kalkoen. Bijzonder? Zeker, maar heel lekker.
Jump to:
- Dit is ook een heerlijk recept voor een restje kalkoen dat je overhebt. Pocheer het om warm te maken. Maar je kunt de kalkoen ook koud met de tonijnsaus serveren.
- Omdat je de kalkoen pocheert blijft hij heerlijk sappig. Maar je wilt hem natuurlijk wel gaar hebben. Gebruik eventueel een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. Deze moet 72 graden Celsius zijn.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Kalkoen
- 4 kalkoen filets
- 400 ml witte wijn droog
- 2 wortels geschild en in drieën gesneden
- 2 stengels bleekselderij schoongemaakt en in drieën gesneden
- 1 ui gepeld en in 4 stukken gesneden
- 1 laurierblad
- zout en peper
Tonijnsaus
- 5 eetlepels mayonaise
- 100 gram tonijn uit blik
- 1 eetlepel kappertjes
- 3 ansjovis
- 3 takjes bieslook in kleine stukjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Kalkoen
- Leg de kalkoenfilet in een pan.
- Giet de wijn erbij.
- Voeg de wortelen, selderij, ui en laurier toe.
- Vul aan met water tot de groenten en het vlees onderstaan.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat 15 minuten pocheren.
Tonijnsaus
- Maak ondertussen de saus door de mayonaise, tonijn, kappertjes en ansjovis in een blender te mixen.
- Puls totdat je een gladde saus hebt.
- Voeg de bieslook toe en meng goed door.
- Bewaar de saus tot gebruik in de koeling
Opmaak
- Als de kalkoenfilet gaar is, snij je hem zo dun mogelijk en verdeel je de plakjes over 4 borden.
- Verdeel de tonijnsaus over de kalkoen.
- Garneer met rucola, gemengde sla of kappertjes.
Opmerkingen:
- Dit is ook een heerlijk recept voor een restje kalkoen dat je overhebt. Pocheer het om warm te maken. Maar je kunt de kalkoen ook koud met de tonijnsaus serveren.
- Omdat je de kalkoen pocheert blijft hij heerlijk sappig. Maar je wilt hem natuurlijk wel gaar hebben. Gebruik eventueel een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. Deze moet 72 graden Celsius zijn.
Geef een reactie