Caipirinha is één van de lekkerste en meest eenvoudige cocktail recept van de wereld!! Met een zuurtje van de Limoen, een licht zoetje en een flinke scheut wodka. En om het nog een extra boost te geven, heb ik er wat verse rode bessen toegevoegd.
Waarom maak je deze cocktail?
- Makkelijk: 4 ingrediënten en wat ijs. Even shaken en het is klaar.
- Lekker fris: door de rode bessen en limoen krijg je een hele frisse smaak.
- Kan niet mis gaan: zo weinig ingrediënten en weinig stappen. Dit recept kan niet misgaan.
- Rode bessen: Rode bessen zijn supergezond. Of geldt dat niet voor een cocktail recept?
- Het ziet er mooi uit: door de rode bessen krijgt hij een roze kleur. Hoe mooi is dat.
- Smaakt heerlijk: en natuurlijk het allerbelangrijkste. Het is heerlijk. Het heeft een zoetzure smaak. Dit drankje is lekker bij warm weer.
Welke ingrediënten heb je nodig?
Voor een Caipirinha cocktail met rode bessen heb je maar 4 ingrediënten nodig;
- Rode bessen: verse rode bessen. Lekker fris en een beetje zoet. In dit recept een extra smaak en ze geven de mooie roze kleur.
- Limoen: Eén van de basis ingrediënten van een Caipirinha. Het zorgt voor het zuurtje in deze cocktail.
- Poedersuiker: De zoetstof in deze cocktail. Ik gebruik poedersuiker, zodat je zeker weet dat het oplost.
- Wodka of Cachaça: de likeur waarmee je de cocktail op smaak brengt. Cachaça is een Braziliaanse likeur. Kun je die niet aankomen of heb je Wodka in huis? Dan kun je deze gewoon uitwisselen.
- Ijsklontjes: Voor het koel maken van deze cocktail. De ijsklontjes zorgen ervoor dat de bessen en de limoen partjes kneuzen en de smaken vrijkomen. Doordat je de cocktail door de zeef inschenkt blijven de ijsklontjes achter in de shaker.
Hoe maak je deze Caipirinha met rode bessen?
Een video en een recept dat je makkelijk kunt printen, vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1: Vul de shaker met limoen en ijsklontjes. Halveer de limoen en snij een halve limoen in partjes. Doe een handjevol ijsklontjes en de partjes in de shaker.
Stap 2: Schep de poedersuiker in de shaker. Dat maakt dat het een zoetzure cocktail smaak heeft.
Stap 3: voeg ook de rode bessen en wodka toe. Schep de rode bessen in de shaker en schenk ook de wodka erbij.
Stap 4: shaken en schenken. Doe de zeef en de deksel op de shaker en schud een minuut heen en weer. Schenk de Caipirinha door de zeef in een glas. Doe er ijsklontjes in als je dat lekker vindt.
- Een caipirinha heeft niet persé een extra smaakje nodig, maar wil je toch variëren, dan kun je in plaats van rode bessen, ook aardbeien, frambozen en bramen gebruiken.
- Je haalt de rode bessen makkelijk van de takjes door het takje tussen een vork te ritsen.
- Hou je hand op de dop terwijl je shaked. Je wilt niet dat de inhoud van de shaker door het huis vliegt.
- Schenk de Caipirinha door een zeef in het glas. Je wilt hem niet verder verdunnen met ijs, alleen koelen.
- Een echte Caipirinha heeft als likeur Cachaça, maar heb je dat niet in huis, dan kun je dat ook vervangen door Wodka of rum.
- De bessen kun je in de ochtend van de takjes verwijderen. De bessen zijn erg kwetsbaar, dus behandel ze met liefde. Bewaar ze tot gebruik in de koeling.
- Wanneer je de Caipirinha maakt serveer je hem meteen en drink je hem ook meteen op. Hij is gekoeld gewoon het lekkerste.
Wat is het verschil tussen Caipirinha en Mojito?
Het grootste verschil is dat de Caipirinha uit Brazilië komt en de Mojito een traditioneel Cubaans recept is.
De Mojito bestaat uit vijf ingrediënten: rum, rietsuiker, citroen (of limoen), munt en sprankelend water. Een Caipirinha heeft slechts 3 basis ingredienten: Cachaça, suiker en limoen.
- Snijplank set - Onmisbaar in elke keuken is een goede snijplank set. En waarom een set? Omdat je niet wilt dat je je kruisbesmetting krijgt van bijvoorbeeld rauw vlees met je groenten. Deze snijplanken zijn op kleur gecodeerd (en hebben een bijpassend label), zodat je precies weet waarvoor je je plank kunt gebruiken. Zo hebben ziektemakers geen kans. Ik gebruik snijplanken bij het snijden van de groenten en kip in dit recept.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Cocktailshaker - Een cocktail shaker is onmisbaar wanneer je cocktails maakt. Deze shaker heeft een ingebouwde zeef, wat handig is omdat je dan geen extra zeef nodig hebt. Daarnaast past de dop goed (je wilt niet dat het hele huis onderzit). En ja ik vind de kleur ook gewoon erg mooi.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- ½ limoen
- 50 gram rode bessen
- 2 eetlepels poedersuiker
- 3 eetlepels cachaça of Wodka
- ijsblokjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Halveer de limoen en snij in 3 partjes.
- Was de rode bessen en ris ze van de takjes.
Caipirinha met rode bessen
- Doe het ijs met de limoen, poedersuiker en rode bessen in een cocktailshaker.
- Voeg ook de Cachaça of Wodka toe.
- Doe de zeef en de deksel op de shaker en mix alles 1 minuut goed door.
- Schenk de Caipirinha door de zeef in een glas.
- Garneer met ijsblokjes (optioneel) en schijfjes limoen.
Opmerkingen:
- Een caipirinha heeft niet persé een extra smaakje nodig, maar wil je toch variëren, dan kun je in plaats van rode bessen, ook aardbeien, frambozen en bramen gebruiken.
- Je haalt de rode bessen makkelijk van de takjes door het takje tussen een vork te ritsen.
- Hou je hand op de dop terwijl je shaked. Je wilt niet dat de inhoud van de shaker door het huis vliegt.
- Schenk de Caipirinha door een zeef in het glas. Je wilt hem niet verder verdunnen met ijs, alleen koelen.
- Een echte Caipirinha heeft als likeur Cachaça, maar heb je dat niet in huis, dan kun je dat ook vervangen door Wodka of rum.
Geef een reactie