Afrikaanse eierballen zijn heerlijk! Deze snacks, ook wel egg rolls genoemd, hebben een krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Het deeg heeft veel smaak en is gewikkeld rond de hardgekookte eieren. Gefrituurd tot het knapperig is, wordt het een fantastisch Afrikaanse snack. Heerlijk geserveerd met zoete Chili saus.
Afrikaanse Eierballen
Afrikaanse Eierballen zijn het vegetarische alternatief voor Scotch Eggs of Groninger eierballen. Het is een gefrituurde snack en heel gemakkelijk te maken.
Er wordt gezegd dat Scotch Eggs door de Britten zijn geïntroduceerd in West-Afrikaanse landen. Het is een snack die in West-Afrika als streetfood wordt verkocht (bijv in Nigeria wordt deze snack Nigeriaanse egg rolls genoemd). Daarbij zijn de eieren omwikkeld met pittig deeg in plaats van bedekt met worst (zoals Scotch eggs). En beide snacks zijn gefrituurd.
Deze Afrikaanse eierballen zijn een pittige, smakelijke, vleesvrije en knapperige snack. Heerlijk om te serveren met zoete chilisaus.
Wat heb je nodig voor Afrikaanse Egg Rolls?
Om deze Afrikaanse Eierballen te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Eieren - Kook de eieren ze tot ze hardgekookt zijn. Pel ze voor gebruik.
- Gist - Dit recept gebruikt ½ theelepel (2 gram) instant gist. Als je liever verse gist gebruikt, heb je 4 gram nodig. Als je droge gist gebruikt, heb je ook ½ theelepel (2 gram) nodig. Let op: Je moet eerst de gist oplossen in lauw water met zowel verse als droge gist voordat je het aan je deeg toevoegt. Dan begint het al zijn werk te doen.
- Melk en water - vocht om het deeg samenhangend te maken.
- Bloem - In dit recept gebruik je tarwebloem.
- Boter - Wordt gebruikt om een flaky, lichte deegtextuur te krijgen.
- Knoflook, paprikapoeder, zout en zwarte peper - geven smaak aan het deeg.
- Suiker - De suiker moet worden toegevoegd, zodat het gist werkt. Door het gist wordt het deeg luchtiger.
Hoe maak je deze Afrikaanse Deeg Hapjes met Ei?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng water met gist en suiker en laat 5 minuten staan. Meng bloem, zout, knoflook, paprika en peper in een kom.
- Voeg de gist, het water, de melk en de boter toe aan het bloemmengsel en kneed tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten onder plastic folie.
- Maak zes deegcirkels van 12 cm doorsnede. Leg een gepeld ei in het midden van elke cirkel.
- Vouw het deeg rond de eieren en druk de naden goed dicht. Laat de eierballen nog 30 minuten rusten. Bak de ballen 8 minuten op 180 °C in de olie. Laat uitlekken op een keukenpapier.
Voor het serveren, leg je de Afrikaanse eierballen op een bord en voeg een schaaltje zoete chilisaus toe.
Garnering - Ik gebruik geen garnituur bij de Afrikaanse eggrolls, omdat ik dit meestal als snack / hapje eet. Maar als ik dit als lunch of klein diner wil eten, dan zou ik er wat witte rijst en een salade bij serveren.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Frietpan
- Handmixer of kneedt met de hand
Ingrediënten
- 60 mL water
- ½ theelepel gist instant, 2 gram
- 1½ eetlepel suiker
- 250 gram bloem
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel paprikapoeder
- ⅛ theelepel peper
- 1 theelepel zout
- 120 ml melk
- 4 eetlepels boter kamertemperatuur, 60 gram
- 6 eieren maat M, hardgekookt en gepeld
- zonnebloemolie of frituurvet
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng het water met het gist en de suiker en laat 5 minuten staan. Wanneer je luchtbellen ziet, is de gist klaar om verder tot een deeg te worden verwerkt.60 mL water, ½ theelepel gist, 1½ eetlepel suiker
- Meng de bloem met het zout en de kruiden door elkaar en meng dat door het gistmengsel.250 gram bloem, ½ theelepel knoflookpoeder, ½ theelepel paprikapoeder, ⅛ theelepel peper, 1 theelepel zout
- Mix de melk en boter erdoor en kneed tot een deegbal.120 ml melk, 4 eetlepels boter
- Leg het deeg een half uurtje weg onder plastic.
- Rol het uit tot een deeg van ongeveer ½ cm dikte. Maak een cirkel van 12 cm (gebruik een bordje of kom) en snij het deeg uit. Herhaal dit zes keer.
- Leg een ei in het midden van elke deegcirkel.6 eieren
- Vorm het deeg tot een bol om het ei heen en zorg dat de naden goed dicht zitten. Herhaal dit voor alle eieren.
- Leg de eieren een half uur onder een doek te rusten.
- Verwarm tijdens de laatste 10 minuten de frietpan voor op 180 °C.zonnebloemolie
- Bak de ballen (maximaal 2 tot 3 tegelijkertijd) gedurende 8 minuten in het hete vet.
- Haal de Afrikaanse eierballen uit het vet en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
- Serveer! Lekker met chilisaus!
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar in een luchtdichte verpakking gedurende drie dagen. Verwarm in de oven bedekt met aluminiumfolie tot het weer heet is (op 180 °C)
- Je kunt Afrikaanse eierballen niet invriezen omdat het eiwit dan taai wordt om te eten.
Geef een reactie