Hapjes, heerlijk te serveren bij een feestje. Of bij een Mediterraans buffet. Daar past dit geitenkaas hapje met honing uit de oven prima bij.
Hapjes, heerlijk te serveren bij een feestje. Of bij een Mediterraans buffet. Daar passen dit geitenkaas hapje met honing uit de oven prima bij. Je maakt ze vooraf, bewaard ze in de koeling en schuift ze in de oven, net voor gebruik.
Ik maak dit hapje ook wel als voorgerecht, wanneer ik een etentje met vrienden heb. Gewoon lekker makkelijk als je gezellig onder elkaar bent. En ze zijn altijd verrast, wanneer ze door de knapperige buitenkant bijten en vervolgens de romige vulling proeven. Een heerlijke vulling, want geitenkaas, honing en walnoten is een gouden trio. Ik heb er meteen weer zin in om ze te maken.
Wanneer ik een hapje maak van filodeeg, weet iedereen wel uit ervaring te vertellen, waarom ze daar liever niet mee werken. Het scheurt namelijk heel snel en dat kan een drempel zijn om het te gebruiken. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Lees snel verder dan leg ik uit wat filodeeg is en geef ik een paar tips zodat het scheuren tot een minimum wordt beperkt. Succes ermee!
Wat is
filodeeg?
Je gebruikt voor dit gerecht filedeeg. Filodeeg wordt voornamelijk gemaakt van bloem en water. Het is een deeg dat heel dun wordt uitgerold. Om te voorkomen dat het deeg plakt wordt er bloem tussen de bladen gestoven. Je ziet dat bij filodeeg dan ook duidelijk zitten. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van vetten, bevat filodeeg minder calorieën als bladerdeeg en wordt het ook nog wat krokanter (al voeg je natuurlijk een klein beetje olie toe tussen de lagen voor je het gaat bakken).
Het gebruik van filodeeg is misschien wat lastiger als bladerdeeg, maar als je de volgende tips ter harte neemt, zul je zien dat het best lukt.
- Laat het filodeeg in de koeling ontdooien. Koud deeg plakt minder, dus niet te ver van te voren uit de koelkast halen.
- Wanneer filodeeg nat wordt, gaat het ook plakken en scheurt het sneller. Een droog oppervlak is dus nodig.
- Zorg er altijd voor dat je de filodeeg, zo lang als mogelijk in de verpakking laat. Haal je het eruit omwikkel het dan meteen met een vochtige doek, zodat het deeg niet uitdroogt (anders krijg je het zeker niet meer uit elkaar). Maak de doek enkel licht vochtig en zeker niet te nat, want anders gaan de vellen nog aan elkaar plakken.
It's a good taste!
Geitenkaas hapje met honing uit de
oven
📖 Recipe
RECEPTKAART
Geitenkaas hapje met honing uit de oven
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakplaat
- bakpapier
- koekenpan 26 cm
- Kwastje
Ingrediënten
- 10 bladen filodeeg
- 2 eetlepels walnoten
- 60 gram zachte geitenkaas
- 2 eetlepels slagroom
- 1 eetlepel honing
- 4 eetlepels olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Laat het filo bladerdeeg ontdooien in de koeling en bewaar het daar tot gebruik.
- Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan tot je de heerlijke notengeur vrijkomt.
- Draai het vuur uit en doe de noten, samen met de geitenkaas, slagroom en honing in een kom en meng alles goed door.
- Rol 10 balletjes van het geitenkaas mengsel.
- Leg een plakje filodeeg voor je en halveer het.
- Bestrijk 1 helft met olijfolie en leg de andere helft erop.
- Plaats een kaasballetje in het midden en vouw het deeg dicht.
- Leg het pakketje op de bakplaat en herhaal het tot je bladerdeeg op is.
- Schuif de hapjes in de oven en bak in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
Geef een reactie