Een aardpeer soufflé, klinkt lastig maar is het absoluut niet met dit recept. De aardpeer smaakt naar een combinatie van bloemkool met aardappel. En de soufflé zorgt ervoor dat het lekker luchtig wordt.
Vandaag een redelijk onbekende groente: de aardpeer ook wel topintamboer genoemd. En dat is erg jammer, want een aardpeer heeft een heerlijke smaak. De smaak van de aardpeer is een combinatie van bloemkool met aardappel.
En zo kun je het ook prima gebruiken, als vervanging van aardappelen en bloemkool. Maar wat ook erg lekker is, is een aardpeer soufflé. En hieronder heb ik een heerlijke aardperen soufflé beschreven.
- Een soufflé rijst heel mooi in de oven, maar wanneer je die tussendoor open zou doen, stort hij ineen. Hou de ovendeur dus gesloten.
- Om eiwitten stijf te kloppen, moet je zorgen dat je spullen vet vrij zijn. Was ze dus voor gebruik met heet water en afwasmiddel.
- Kun je geen aardpeer aankomen, dan kun je dat ook vervangen door pastinaak of bloemkool.
- Soufflé's zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen. Wanneer ze dus uit de warme oven komen serveer je ze meteen. Je kunt ze niet bewaren, noch invriezen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Aardpeer soufflé
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
- ovenschaal of 4 ramekins
Ingrediënten
- 400 gram aardperen
- 60 gram boter , + extra om in te smeren
- 100 mL water
- 2 eetlepels bloem
- 4 eieren, maat L
- 150 mL melk , koud
- 50 gram kaas , oud
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- ⅛ theelepel nootmuskaat, vers geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Smeer met het kwastje de soufflé vormpjes in met boter.
- Schil de aardperen en snij in blokjes van 1 x 1 cm.
- Scheid de eieren en bewaar de eidooiers en de eiwitten apart.
- Rasp de kaas.
- Smelt 2 eetlepels boter (30 gram) in een pan.
- Giet 100 ml water erbij en voeg de blokjes aardpeer toe en laat op middelmatig vuur het water verdampen waardoor de aardperen gaar worden.
- Wanneer het water is verdampt prik je met een vork in de aardpeer. Gaat dat makkelijk dan is hij gaar, zo niet voeg dan nog wat water toe en kook nog even door.
- Wanneer de aardpeer gaar is en het water is verdampt, bak hem dan nog even op in het restant boter zodat hij mooi bruin wordt!
- Prak vervolgens de aardperen fijn met een vork.
- In een tweede pan smelt je het restant boter.
- Voeg de bloem in één keer toe en terwijl je de bloem roert met een spatel bak je die 2 minuten. Heel belangrijk: blijf roeren het bloemmengsel mag niet verkleuren.
- Voeg dan de koude melk in 1 x toe terwijl je goed roert met een garde, zorg dat er geen klontjes ontstaan.
- Wanneer de saus indikt zet je het vuur uit en roer je de aardpeer en de eierdooiers erdoor.
- Breng op smaak met geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat.
- Pak een hele schone kom en klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
- Schep een kwart van het eiwit door het aardperen mengsel. Roer door tot alles goed is gemengd. Voeg dan de rest toe en meng voorzichtig met een spatel het eiwit erdoor.
- Schep het beslag in de beboterde soufflé vormpjes en zet meteen in de oven.
- Bak gedurende 20 minuten (de soufflé's zullen boven het vormpje rijzen). Zorg dat je de oven tussendoor niet openmaakt, want dan zakken ze in.
- Haal ze na 20 minuten uit de oven en serveer meteen.
Opmerkingen
- Een soufflé rijst heel mooi in de oven, maar wanneer je die tussendoor open zou doen, stort hij ineen. Hou de ovendeur dus gesloten.
- Om eiwitten stijf te kloppen, moet je zorgen dat je spullen vet vrij zijn. Was ze dus voor gebruik met heet water en afwasmiddel.
- Kun je geen aardpeer aankomen, dan kun je dat ook vervangen door pastinaak of bloemkool.
Geef een reactie