De LEKKERSTE verse aardbeiensaus maak je snel en simpel zelf. Een heerlijke dessertsaus voor elk toetje, met lekker veel verse aardbeien. En naast een klein beetje poedersuiker verder geen toevoegingen (zonder gelatine dus). Want die hebben deze zoete zomerkoninkjes niet nodig.

Aardbeiensaus, lekker als dessertsaus
Lekker bij de vla, op een ijsje, bij de pudding. Mijn gezin weet op elk moment van de dag wel raad met deze zelfgemaakte dessertsaus van aardbeien. En is er geen toetje beschikbaar. Dan lusten ze het ook wel zo.
Het is niet zo moeilijk te maken en door het pureren en zeven zitten er geen pitjes in (dat vinden wij lekkerder).
Ik gebruik de saus op mijn bakje yoghurt met zelfgemaakte muesli bij het ontbijt, of bij de citroenpudding of als saus bij het aardbeienijs. Met deze saus wordt elk gerecht net wat specialer.
Aardbeiensaus maken met een heerlijke pure smaak. Dat is echt heel makkelijk!
Kun je deze saus maken van aardbeien uit de diepvries?
Ja, dat kan zeker. Laat ze ontdooien en pureer ze vervolgens. Zeef de saus om er de pitjes uit te halen. Je kunt ook stukjes aardbei toevoegen aan de saus, maar dat is met aardbeien die bevroren zijn geweest minder lekker. Als je een saus hebt gemaakt met diepvries aardbeien, kun je restjes saus niet meer bewaren in de diepvries.
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte aardbeiensaus
Voor de bereiding van deze zoete aardbeiensaus heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Aardbeien: Met verse zomerkoninkjes is deze saus het allerlekkerste. Was ze en snij dan het kroontje er pas af (doe je het andersom dan zuigt de aardbei het water op en verlies je smaak). Je kunt ook diepvriesaardbeien gebruiken. Laat ze ontdooien en doe ze vervolgens in de keukenmachine en pureer. Het is aan jou of je dan nog stukjes vrucht toevoegt, maar ik persoonlijk vind, ontdooide aardbeienstukjes minder lekker. Deze aardbeien saus kun je ook maken met frambozen, rode bessen of bramen.
- Poedersuiker: Om de saus te zoeten. Poedersuiker mengt beter dan gewone suiker door de saus. De hoeveelheid suiker is een richtlijn. Gebruik je aardbeien in juni, dan zul je zien dat je niet eens suiker meer nodig hebt omdat ze al zo zoet zijn. Je kunt poedersuiker eventueel ook vervangen door Stevia, honing of Maple syrup.
Hoe maak je aardbeiensaus zonder gelatine
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Stap 1 - Was de aardbeien en snij het kroontje eraf

- Was de vruchten voorzichtig en snij het groene kroontje eraf. Je hoeft de aardbeien niet droog te deppen.
- Doe de helft van de zomerkoninkjes in de kom van de keukenmachine. Zijn de aardbeien erg groot, halveer ze dan. Heb je geen keukenmachine, doe ze dan in een hoge kom en gebruik een staafmixer.
Stap 2 - Pureer de aardbeien

- Zet de keukenmachine aan en pulseer tot de saus glad is.
- De gepureerde saus zit nu in de kom. Zoals je ziet, heb je schuim. Wil je dat liever niet, dan voeg je een klontje boter toe aan de aardbeien, voordat je ze pureert. Maar dan is het recept niet meer lactosevrij!
Stap 3 - Zeef de aardbeien

- Pureer de aardbeien tot ze zijn zijn. Met een lepel duw je het sap door de fijne zeef.
- Vang het sap op in een schone kom.
Stap 4 - Meng de suiker erdoor en voeg de aardbeien toe

- Schep de poedersuiker bij de saus en meng goed door, zodat je geen klontjes hebt.
- Snij de overgebleven aardbeien in kleine stukjes en stop die bij de saus. Zet alles een uurtje in de koeling om goed koud te worden.
FAQ
Wanneer je de aardbeien uit het seizoen gebruikt zijn ze zo zoet dat je deze saus ook zonder suiker gemaakt kan worden. De aardbeien zijn het allerlekkerste vanaf eind mei tot begin juli.
Ook kun je deze saus maken met een zoetstof naar keuze, zoals Stevia, honing of Maple syrup.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe

Author:
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Was de aardbeien en ontkroon ze.750 gram aardbeien
- Doe de helft van de aardbeien in de blender en pureer ze. Je kunt hier natuurlijk ook de staafmixer voor gebruiken.
- Druk de pulp door een zeef, zodat je de zaadjes verwijderd.
- Meng de poedersuiker door de saus heen.60 gram poedersuiker
- De overige aardbeien snij je in vieren. Deze vier stukken halveer je nog een keer. Roer de aardbeien stukjes door de saus.
- Koel gedurende een uur in de koelkast en dan is het klaar om te serveren.
Opmerkingen:
- Aardbeien: In plaats van aardbeien kun je ook bramen, rode bessen en frambozen gebruiken.
- Poedersuiker: Vervang poedersuiker door Stevia, honing of Maple syrup.
- Koelkast: Deze saus is tot 2 dagen goed in de koeling.
- Diepvries: Wil je hem langer bewaren? Wil je hem langer bewaren? Bewaar dan tot 2 maanden in de diepvries.
Geef een reactie