Wie houdt er nu niet van een goede döner kebab? Niet voor niets één van de populairste fastfood gerechten. Maar wist je dat je dit heerlijke gerecht ook zelf kunt maken?
Marineer het vlees zodat het heerlijk mals en smaakvol wordt en grill het dan in de oven (of op de BBQ). Geserveerd met een pita broodje of tussen een Turks brood is dit recept geschikt voor een makkelijke maaltijd tot een feestje.
Zelf döner kebab maken: ontdek het ultieme recept!
Wie is er niet, na een avondje uit, neergestreken bij een cafetaria of de Shoarma tent. Want op de een of andere manier is dat de perfecte afsluiting van je avond uit. In ieder geval toen ik jonger was… ; -). En een broodje Döner Kip Kebab was daar toch zeker wel favoriet. Aan het spit werd het vlees klaargemaakt en vers gesneden op een broodje of in een wrap geserveerd. Flink wat knoflooksaus en wat groente (in ieder geval voor het oog).
Tegenwoordig kom ik niet zo vaak meer in het shoarmarestaurant. Maar Döner Kebab vind ik nog steeds lekker. Dus ben ik een paar weken geleden gestart met het maken van mijn eigen perfecte Döner kebab recept.
Een paar belangrijke tips
De kruiden zijn erg belangrijk, dus eerst ben ik gestart met het maken van de lekkerste shoarma kruiden mix die ik ken. Vervolgens ben ik het vlees gaan marineren en heb ik verschillende bak en grill technieken uitgeprobeerd tot ik bij dit recept uitkwam.
De perfecte combinatie van smaak en een krokante buitenlaag en heerlijk mals vlees van binnen. Dit zou ik elke dag wel kunnen eten (en dan sla ik dat avondje uit wel over 😉 ).
Natuurlijk heb ik het voorgelegd aan mijn eigen testteam die inmiddels het stokje overgenomen hebben en neerstrijken bij de Shoarma zaak en ze hebben deze Döner Kip Kebab goedgekeurd (mag je veel vaker maken mam!). Dus nu ga ik hem delen met jullie! Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
Wat heb je nodig voor een Broodje Kip Kebab?
Om Zelf Döner Kip Kebab te Maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Kippendijen: Gebruik kipdijfilet voor dit recept. Ze zijn wat vetter en daardoor heel geschikt voor het bakken in de oven, zonder dat het vlees teveel uitdroogt. Vervang niet door kipfilet, want dat droogt te veel uit en dat is niet lekker.
- Shoarma kruiden: Smaken pittig, kruidig en een beetje zoet. Bevat vaak komijn, koriander, paprikapoeder, knoflook, ui en chilipeper. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar dit is een heerlijk recept om zelf shoarma kruiden te maken.
- Yoghurt: Voor het marineren van de kip. Daardoor krijgt het vlees veel smaak en wordt het heerlijk mals.
- Olijfolie: bestrijk de kip met de olijfolie, zodat hij heerlijk knapperig wordt.
- Turks brood: Serveer de Kip Döner Kebab op een broodje. Snij een Turks brood in vieren (of koop kleine Turkse broodjes) of gebruik Pita broodjes.
- Rode uien, tomaten, sla (garnering): Heerlijk als garnering op het broodje kip kebab. Snij de ui in ringen, de tomaat in plakjes en de sla fijn. Lekker en fris.
- Knoflooksaus: mijn keuze op een broodje Döner Kebab. Maar je kunt ook voor chilisaus of tzatziki gaan. Ik maak altijd mijn knoflooksaus zelf, maar je kunt het ook prima kant-en-klaar kopen.
Hoe maak je een Broodje Döner?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- In een schaal meng je de shoarma kruiden met de yoghurt.
- Leg de kipdijfilet daarin en zorg ervoor dat deze aan alle zijden bedekt zijn. Marineer gedurende minimaal 3 uur, maar je kunt dit ook al de dag van tevoren klaar zetten. Bedek een ovenschaal met aluminiumfolie. Pak twee spieren en rijg de stukken kipdijfilet op de spiezen (zie foto). Ik kon zo drie stukken kipdijfilet kwijt. Bestrooi met de rest van de shoarma kruiden.
- Leg de uiteindes van de spiezen op de rand van de ovenschaal zodat de kip van de bodem afhangt. Verdeel wat olijfolie over de kip en zet 35 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C. Draai de spiezen dan om, giet er wat olijfolie over en bak nog eens 25 minuten in de oven. Controleer of de kip gaar is door de kerntemperatuur te meten, die 72 °C moet zijn.
- Haal de schaal uit de oven en snij met een scherp mes zo dun mogelijk de Döner kip van de spiezen.
Serveer met een pita broodje, of Turks brood. Snij dat open, verdeel wat sla erover en vervolgens de Döner kip. Daarop wat tomaat en ui en lekker veel knoflooksaus (maar dat is mijn voorkeur). Dek af met het kapje en serveer!
Variaties
- Grieks: Voeg wat feta, olijven toe en gebruik tzatziki als saus en je hebt een heerlijke Griekse variant.
- Groenten/Garnering: In plaats van ui, sla en tomaat kun je ook denken aan paprika of gegrilde groente zoals paprika, courgette en aubergine.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 250 ml yoghurt
- 3 eetlepels Shoarma kruiden
- 750 gram kipdijfilet
- 2 eetlepels olijfolie
Garnering
- 1 Turks brood of 4 Turkse broodjes of pita broodjes
- 1 rode ui in ringen
- 2 tomaten in plakjes
- 100 gram ijsbergsla in reepjes
- 200 ml knoflooksaus
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Maak een marinade door de yoghurt te mengen met de helft van de shoarmakruiden.250 ml yoghurt, 3 eetlepels Shoarma kruiden
- Leg de kipdijfilet in de marinade en zorg ervoor dat alle zijdes bedekt zijn. Laat minimaal 3 uur (maar je mag de kip ook een dag van tevoren in de marinade leggen) marineren in de koeling.750 gram kipdijfilet
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C. Bekleedt een ovenschaal met aluminiumfolie.
- Pak twee spiezen en rijg kipdijfilet aan de spiezen. Er kunnen ongeveer drie kippendijen aan de spiezen. Bestrooi de kip met de rest van de shoarma kruiden en leg op de ovenschaal (de voor en achterkant van de spies ‘hangt’ daarbij op de rand van de schaal).
- Verdeel een eetlepel olijfolie over het vlees en zet de schaal in de oven.2 eetlepels olijfolie
- Laat 35 minuten bakken, haal de ovenschaal uit de oven. Draai de spiesjes om (dus de onderkant naar boven) en verdeel een eetlepel olijfolie over de kip.
- Zet weer terug in de oven en bak voor 30 minuten.
- Pak een scherp mes en snij het kippenvlees van de spiezen.
- Snij het brood open en verdeel sla over de onderkant. Daarop leg je het vlees en dat garneer je met plakjes tomaat en ui.1 Turks brood, 1 rode ui, 2 tomaten, 100 gram ijsbergsla
- Schep de knoflooksaus erop en bedek met het brood kapje.200 ml knoflooksaus
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
Zorg ervoor dat je restjes zo snel mogelijk afkoelt en bewaart.
- Koelkast: Doe de Döner kip in een afgesloten luchtdichte bak en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Je kunt de Kip kebab ook in een diepvrieszak of doos bewaren in de vriezer. Het vlees blijft dan ongeveer 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Bak het vlees op laag vuur in de pan in wat olijfolie. Zorg ervoor dat je op laag vuur verwarmt anders wordt het vlees droog. Laat het goed heet worden, voordat je het serveert.
Geef een reactie