Valentijns cake, wat een verrassing voor je lief. Met een lieve boodschap verstopt als verrassing. De cake smaakt naar vanillecake met een vleugje framboos. En kun je een cake bakken, dan draai je voor dit recept je hand niet om. Probeer het zelf en zet je liefde in het zonnetje.
Zelf een Valentijnscake Bakken
14 februari is het weer zover! Valentijnsdag. Een commerciële dag, ja dat klopt, maar waarom niet? Waarom zou je je lief niet laten weten dat je van hem houdt. Natuurlijk kun je dat het beste elke dag doen (dat lijkt me nogal logisch), maar een dagje de spotlight erop is toch ook niet zo verkeerd.
Je kunt natuurlijk een hartstikke leuk en persoonlijk cadeau kopen, maar is je budget iets minder toereikend en hou je van bakken, dan is deze valentijnscake misschien wel echt iets voor jou. Gemaakt met een kern van frambozenpuree in een laagje boerencake.
Mijn Valentijn vond hem in ieder geval lekker!
Top Tip
In plaats van frambozensap kun je ook voedingskleurstof gebruiken. Voeg aan het beslag net zoveel toe tot je een mooie dieproze kleur krijgt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Frambozen cake
- 400 gram Frambozen diepvries
- 180 gram roomboter ongezouten
- 140 gram suiker
- 2 eieren maat L
- 225 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
Roombotercake
- 250 gram roomboter
- 200 gram suiker
- 3 eieren maat L
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels melk
- 280 gram bloem
- 20 gram bakpoeder
- ⅛ theelepel zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Frambozencake
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C.
- Doe de frambozen in een steelpan en laat 10 minuten zacht sudderen.400 gram Frambozen
- Zet een zeef op een schaal en schenk de frambozen in de zeef. Duw met een lepel zo veel als mogelijk frambozenvocht uit de frambozen.
- Meet de hoeveelheid vocht. Is het meer dan 40 ml kook dan het frambozensap terug op laag vuur. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Doe de boter en de suiker in een kom en mix ongeveer 2 minuten tot het lichtgeel van kleur is geworden.180 gram roomboter, 140 gram suiker
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe, terwijl je blijft mixen.2 eieren
- Schenk het frambozensap erbij en roer nogmaals goed door.
- Zet de mixer laag en voeg de bloem en bakpoeder beetje voor beetje toe.225 gram bloem, 15 gram bakpoeder
- Schenk het beslag in een cakevorm en bak 60 minuten in de oven.
- Laat 5 minuten afkoelen, waarna je de vorm verwijdert. Laat verder afkoelen naar kamertemperatuur.
- Snij de cake in plakken en druk met een hartjesvorm uit elke plak een hartje.
- Bewaar ze in een luchtdichte verpakking tot gebruik.
Roombotercake
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C
- Doe de boter en de suiker in een kom en mix ongeveer 2 minuten tot het lichtgeel van kleur is geworden.250 gram roomboter, 200 gram suiker
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe, terwijl je blijft mixen.3 eieren
- Schenk de melk en het vanille-extract erbij en roer nogmaals goed door.1 theelepel vanille-extract, 3 eetlepels melk
- Zet de mixer laag en voeg de bloem, bakpoeder en zout beetje voor beetje toe.280 gram bloem, 20 gram bakpoeder, ⅛ theelepel zout
- Schenk het beslag ongeveer ½ cm dik in de cakevorm.
- Pak de frambozen cake hartjes en zet ze rechtop achterelkaar in de vorm.
- Schenk de rest van het beslag langs en op de hartjes, zodat die ingesloten zijn. (Het beslag komt misschien aan de zijkanten niet helemaal tot boven toe, maar door het rijzen in de oven komt dat goed.)
- Bak 60 minuten in de oven, tot hij gaar is.
- Laat 5 minuten afkoelen, waarna je de vorm verwijdert. Laat verder afkoelen naar kamertemperatuur.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Bewaar de valentijns cake bij kamertemperatuur verpakt in een plastic of aluminiumfolie. Zo blijft hij tot drie dagen goed. Bewaar niet in de koelkast. De koelkast is vochtig en daardoor verandert de structuur van de cake, wat niet lekker is.
- Diepvries: Laat de cake volledig afkoelen en verpak hem in aluminiumfolie en vervolgens in een diepvrieszakje. Zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar in de diepvries. Laat hem minimaal 3 uur ontdooien bij kamertemperatuur voordat je hem serveert. TIP: Snij de cake voor het invriezen in plakjes en verpak per plakje. Zo kun je precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt uit de vriezer halen.
Geef een reactie