Ben je ooit in Griekenland geweest en heb je genoten van de traditionele Gyros. Het sissende geluid van mals vlees dat langzaam draait op een spit. Heerlijk ruikende kruiden waar je van gaat watertanden.
En nu kun je deze heerlijke smaak ook maken in je eigen keuken. In dit blog laat ik je zien hoe je de perfecte gyros kruidenmix maakt. Een snel en makkelijk recept met ingrediënten die goed aan te komen zijn. Laten we aan de slag gaan!
Zelf Gyros Kruiden Maken: Een Explosie van Griekse Smaak
Gyros is een populaire Griekse vleesbereiding, meestal van dunne plakjes geroosterd varkensvlees, hoewel kip, lamsvlees of rundvlees ook wordt gebruikt. De naam ‘Gyros’ komt van het Griekse woord Gyros wat draaien betekent en dat verwijst naar de traditionele manier waarop het gemaakt werd, waarbij het vlees langzaam aan een spit ronddraait.
De kruiden die worden gebruikt om de Gyros zijn smaak te geven, zijn afhankelijk van de regio waar je het eet, maar heeft een groot aantal overeenkomsten. Knoflook, tijm, Oregano, paprika, ui, komijn, zout en peper zijn ingrediënten die in de meeste mixen terug te vinden zijn.
Met dit gyroskruiden recept breng je het vlees heerlijk op smaak. Server het vervolgens met tzatziki, tomaten, ui en pitabroodjes en je hebt een heerlijke avondmaaltijd.
Wat heb je nodig om Zelf Gyros Kruidenmix Maken?
Om deze Gyroskruiden te Maken te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Basilicum: Een groen zacht kruid, met een kruidige smaak met een zoet aroma en een klein pepertje.
- Chilipoeder: Voegt een pittige en kruidige smaak toe. Het wordt gemaakt van gemalen gedroogde chilipepers.
- Kaneel: Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Knoflookpoeder: Geeft een subtiele knoflooksmaak en doordat je het gedroogd gebruikt, kun je de gyroskruiden beter bewaren.
- Komijn: Voegt een warme nootachtige smaak toe en geeft meer diepte qua smaak aan de Gyros kruidenmix.
- Oregano: Een kruid wat veel gebruikt wordt in de Griekse keuken. Het voegt een aardse, kruidige smaak toe.
- Paprikapoeder: Zoet paprikapoeder voegt kleur en een mild pitte smaak toe. Je kunt dit ook vervangen door gerookt paprikapoeder, wat extra rooksmaak toevoegt aan de Gyros.
- Tijm: Heeft een lichte kruidige smaak, met een klein bittertje.
- Uienpoeder: De gedroogde gemalen vorm van ui. Het heeft een zoete ui smaak.
- Zout en Peper: Voor het op smaak brengen van de kruidenmix.
Hoe maak je Gyros Kruiden?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Meet alle ingrediënten af en doe in een schaal.
Meng alles goed door.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Citrus: Voeg wat gemalen korianderzaad toe voor een extra vleugje citrus.
- Vlees: Kip, lamsvlees, varkensvlees en tofu kun je prima kruiden met deze gyroskruiden.
- Marinade: Wil je het vlees liever marineren? Geen probleem. Meng 4 eetlepels olie met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels gyroskruiden en marineer het vlees in deze smakelijke kruidenmix.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 theelepel basilicum
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels gemalen komijn
- 4 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels paprikapoeder, zoet
- 3 theelepels gedroogde tijm
- ½ theelepel uienpoeder
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng alle kruiden met elkaar in een kommetje.1 theelepel basilicum, ½ theelepel chilipoeder, ½ theelepel gemalen kaneel, 2 theelepels knoflookpoeder, 2 theelepels gemalen komijn, 4 theelepels gedroogde oregano, 2 theelepels paprikapoeder, zoet, 3 theelepels gedroogde tijm, ½ theelepel uienpoeder, 1 theelepel zout, ¼ theelepel zwarte peper
- Schep de kruiden in een luchtdicht (glazen) potje en bewaar op een koele donkere plek (maar niet in de koelkast).
Opmerkingen:
- Vlees: Kip, lamsvlees, varkensvlees en tofu kun je prima kruiden met deze gyroskruiden.
- Marinade: Wil je het vlees liever marineren? Geen probleem. Meng 4 eetlepels olie met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels gyroskruiden en marineer het vlees in deze smakelijke kruidenmix.
Bewaar de kruiden op een donkere koele plaats in een luchtdicht afgesloten verpakking. Zo blijven ze tot zes maanden goed.
Geef een reactie