Libanese Fatteh is heerlijk gekruid gehakt met courgette, krokant gebakken pita puntjes en een heerlijke Tahini yoghurt dip. Eet het als snack of als hoofdgerecht met rijst. Dit makkelijke recept is niet alleen superlekker, maar ook nog eens snel klaar!

Libanese Fatteh met Gehakt
Fatteh is een Arabisch recept van oorsprong uit de regio Libanon / Egypte. De basis is geroosterd brood met een yoghurtdip. De vegetarische variant wordt gemaakt met kikkererwten en wordt vaak als ontbijt gegeten.
Maar als mezze en bij het avondeten wordt daar vlees, zoals kip, lams of rund aan toegevoegd. Het kan aangevuld worden met aubergine of wortel of andere groenten.
Dat is ook het geval bij deze fatteh, die heerlijk is als warm hapje bij een feestje, maar ook leuk bij een sharing dinner. Iedereen kan naar hartenlust een stukje brood met wat van het vleesmengsel en dip pakken.
Als groente heb ik, in plaats van aubergine, gekozen voor courgette, omdat dat wat meer bite heeft en minder olie opneemt. Maar je kunt het simpelweg uitwisselen als je dat lekkerder vindt.
Wat heb je nodig voor Fatteh met Courgette en Gehakt
Voor de bereiding van knoflookaardappeltjes uit de oven heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Pitabroodjes: Een belangrijk onderdeel van Libanese Fatteh is geroosterd brood. Het pitabrood wordt hierbij gehalveerd, in driehoekjes gesneden (want dat lepelt makkelijk) en geroosterd. Je kunt ook ander geroosterd brood gebruiken, bijvoorbeeld naanbrood of een ander platbrood.
- Tahini: Sesampasta, een onmisbaar ingrediënt in de Arabische keuken. Ook vaak gebruikt in hummus.
- Citroen: Gebruik vers citroensap.
- Courgette: Snij de courgette in kleine blokjes (met schil). In tegenstelling tot Aubergine neemt de courgette de oliën minder op en houdt wat meer een bite. Maar je kunt beiden uitwisselen naar smaak.
- Specerijen: Komijn, koriander zijn typische kruiden uit de Arabische keuken. We gebruiken hier een mengsel van gemalen komijn en komijnzaad!
- Rundergehakt: Rundergehakt is heerlijk voor Fatteh. Maar je kunt ook kiezen voor kip of lamsgehakt. Ga je voor vegetarisch dan zijn kikkererwten een goed alternatief.
- Granaatappelpitten: Deze fruitige, lichtzure explosie smaakbommetjes zijn erg lekker als garnering (en als tegenhanger voor de Fatteh met yoghurtdip). De granaatappelpitjes kun je kant-en-klaar kopen (aanrader want een granaatappel oogsten is vaak een karwei waar de keuken erg smerig kan worden ervaring 😉 )
- Munt: Verse munt zorgt voor een frisse smaak.
Hoe maak je Courgette Fatteh uit het Midden-Oosten
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Rooster het brood tot het krokant en goudbruin is.
- Maak de yoghurt tahini dip. Je kunt de saus warm of koud bij de Fatteh serveren.
- Bak de courgette met kruiden in een koekenpan.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul. Serveer met de broodpuntjes en yoghurtdip.
Serveren met
- Hapje of Sharing Dinner: Zet de schaal met de heerlijke lagen pitabrood puntjes, gehakt en yoghurtsaus in het midden van de tafel en serveer er een kom met extra pitabrood bij. Zo kan iedereen heerlijk genieten van dit recept.
- Avondeten: Serveer met rijst en eventueel een salade. Dit recept wordt zelfs weleens als avondeten opgemaakt. Eerst een laag rijst, daarover het gehaktmengsel en daarop de yoghurtsaus. Het pitabrood wordt er dan als bijgerecht geserveerd.

Heb je dit heerlijke recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram! Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruitziet en deel regelmatig de mooiste foto's van jullie! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Meer inspiratie nodig?
- Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal.
- En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
- 8 pitabroodjes
Yoghurt Tahini Dip
- 500 ml Griekse yoghurt
- 5 eetlepels tahini
- 3 eetlepels citroensap, vers
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 theelepels grof zeezout
Gehakt Courgette
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 ui, klein, fijngesneden
- 1 courgette, in blokjes (½ x ½ cm) gesneden
- 2 theelepels komijnzaad gemalen
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels gemalen koriander
- ½ theelepel cayennepeper
- 2 theelepels zeezout
- 500 gram rundergehakt
Garnering
- 100 gram granaatappelpitjes
- 50 gram pijnboompitten, geroosterd
- 10 gram verse munt, blaadjes, grof gescheurd.
Instructies
Rooster de pitabroodjes
- Verwarm de oven (of Airfryer) voor op 180 °C.
- Halveer de pitabroodjes en snij vervolgens elke helft in puntjes, zodat ze de vorm van tortilla chips krijgen.8 pitabroodjes
- Verdeel de pitapuntjes over een bakplaat (of doe ze in het bakje van de Airfryer) en bak tot ze krokant zijn in 13 minuten in de oven. In de Airfryer heb je ongeveer 8 minuten nodig (tussendoor een keer schudden).
- Zet opzij.
Yoghurt Tahini Saus
- Klop de ingrediënten voor de saus: Griekse yoghurt, Tahini, citroensap, knoflook en zeezout in een kom. Wil je de saus warm opdienen dan gebruik je een vuurvaste kom.500 ml Griekse yoghurt, 5 eetlepels tahini, 3 eetlepels citroensap, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels grof zeezout
- Voor warme saus: net voor het opdienen hang je de kom boven warm water (au Bain-Marie) terwijl je blijft kloppen tot de saus warm en dikker wordt.
Courgette Gehakt mengsel
- Doe de olie in een pan en verwarm op middelhoog vuur.3 eetlepels olijfolie extra vierge
- Voeg de ui toe en bak 3 minuten op gemiddeld vuur. Zet het vuur dan laag en bak nog eens 5 minuten.1 ui
- Zet het vuur weer middelhoog en voeg de blokjes courgette toe. Bak ze 10 minuten mee (en meng daarbij af en toe goed door).1 courgette
- Voeg het gemalen komijnzaad, komijnzaadjes, koriander, cayenne en zeezout toe en meng alles snel.2 theelepels komijnzaad gemalen, 2 theelepels komijnzaad, 2 theelepels gemalen koriander, ½ theelepel cayennepeper, 2 theelepels zeezout
- Schep het rundergehakt in de pan en rul het tot het bruin is. Zorg ervoor dat het gehakt mooi fijn is (door met een spatel of vork klein te maken).500 gram rundergehakt
Libanese Fatteh Opdienen
- Leg de pitabroodjes aan de buitenzijde van een schaal. Schep daar het courgette gehaktmengsel op en verdeel de yoghurt tahini dip daarover.
- Garneer met granaatappelpitjes, pijnboompitjes en munt over de fatteh. Serveer meteen!100 gram granaatappelpitjes, 50 gram pijnboompitten, 10 gram verse munt
Opmerkingen
- Kamertemperatuur: Rooster de pitabroodjes tot ze goudbruin zijn. Bewaar ze in een afgesloten bakje.
- Koelkast: Het gehakt courgette mengsel kun je tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koeling. Ook de yoghurt tahini dip is tot 2 dagen afgedekt te bewaren in de koelkast.
- Diepvries: Het gehakt courgette mengsel kun je invriezen en blijft, in een afgesloten diepvriesdoos tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm het courgettegehaktmengsel door het in een koekenpan, samen met 4 eetlepels water op medium-hoog vuur op te warmen.
Geef een reactie