Speculoos Tiramisu in een Glaasje is een heerlijk toetje met de smaak van speculaas. Zonder ei, dus iedereen kan er van genieten. En wie kan dit heerlijke romige, lichtzoete en lekkere nagerecht laten staan?
Speculoos Tiramisu in een Glaasje
Hou jij ook zo van Speculoos. Koekjes en de pasta gaan hier in huis snel op. En dat is natuurlijk een goede reden om daar iets lekkers mee te gaan maken. Dat werd Speculoos Tiramisu in een Glaasje.
En door in plaats van luchtig geklopt ei een mascarpone slagroom mengsel te gebruiken, kan in principe iedereen het eten. Dat is maar goed ook, want dit nagerecht vindt iedereen lekker!
De inspiratie voor dit recept haalde ik van het blog Lekker happen van Daisy. Zij was mijn match voor de foodblogswap deze maand. Een blog met heerlijke recepten, waarbij zij haar inspiratie haalt uit boeken, tijdschriften en kookprogramma's.
Wat heb je nodig voor Speculaas Tiramisu?
Om Speculoos Tiramisu te maken heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Welke koekjes gebruik je?
Je kunt hierbij kiezen voor lotus Speculoos koekjes, maar ook speculaasjes, Bastogne koeken of andere koffie koeken geven die heerlijke smaak.
Kun je de koffie vervangen?
Je dipt de koekjes in koffie zodat ze een heerlijke smaak krijgen. Je kunt hier zelfs nog een likeurtje (zoals Tia Maria of Amaretto) aan toevoegen. Maar lust je geen koffie dan kun je ook kiezen voor een koffie siroop (en daar zit geen koffie in ;-)), die je gebruikt om de koffie te zoeten. Karamelsiroop en vanillesiroop zijn beide lekker. Drenk de koekjes daar dan niet in maar besprenkel ze met wat siroop.
Hoe maak je deze simpele Speculaas Tiramisu
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Dit eenvoudige recepten start met het maken van de Speculoos room. Klop de slagroom met de honing tot yoghurtdikte en meng daar de mascarpone en Speculoos pasta door. Schep 2 eetlepels in een glaasje. Dip de koekjes in de koffie en leg die erop. Daarop gaat weer een laagje mascarpone room, koekjes en eindig met twee eetlepels speculaas room. Verkruimel hier wat koekkruimels overheen.
- Zonder rauwe eieren - Bij Tiramisu maak je vaak gebruik van rauwe eieren. Niet handig als je met kinderen, zwangere vrouwen of ouderen tafelt. Dus heb ik een variant gemaakt zonder ei. Zo kan iedereen genieten.
- Temperatuur - Zorg dat de slagroom koud is (dan klopt hij beter op) en de mascarpone en Speculoos pasta bij kamertemperatuur zijn. Zo zorg je ervoor dat alles goed mengt (en er geen klontjes in de room zitten).
- Glaasjes of een schaal - Dit recept is geschikt om te maken in een glaasje of in een schaal.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 250 ml slagroom koud
- 3 eetlepels honing
- 150 gram mascarpone kamertemperatuur
- 140 gram speculoospasta kamertemperatuur
- 200 gram koffiekoeken Speculoos, Speculaas of koffiekoeken
- 200 ml koffie optioneel: met een heerlijke likeur, of een siroop
Garnering
- 1 koekje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Klop de slagroom met de honing tot yoghurt dikte.250 ml slagroom, 3 eetlepels honing
- Doe de mascarpone bij de slagroom en mix die erdoor tot het mengsel stijf is.150 gram mascarpone
- Schep de speculaaspasta op het mascarponemengsel en meng die met een spatel erdoor.140 gram speculoospasta
- Zet de glaasjes of schaal voor je en bedek de bodem met ⅓ van het mascarponemengsel (ongeveer 2 eetlepels).
- Dompel de helft van de koeken in de koffie en leg die op de eerste laag mascarpone.200 gram koffiekoeken, 200 ml koffie
- Schep op de koekjes nogmaals ⅓ van het mascarponemengsel.
- Bedek dit met de rest van de koek en eindig met een topping van 2 eetlepels Speculoos room.
- Verkruimel het koekje en strooi die bovenop de glaasjes met tiramisu.1 koekje
- Zet de toetjes in de koeling en laat minimaal 4 uur opstijven.
Opmerkingen:
2. - Koekjes Je kunt hierbij kiezen voor lotus Speculoos koekjes, maar ook speculaasjes, Bastogne koeken of andere koffie koeken geven die heerlijke smaak. 3. - Koffie Je dipt de koekjes in koffie zodat ze een heerlijke smaak krijgen. Je kunt hier zelfs nog een likeurtje (zoals Tia Maria of Amaretto) aan toevoegen. Maar lust je geen koffie dan kun je ook kiezen voor een koffie siroop (en daar zit geen koffie in ;-)), die je gebruikt om de koffie te zoeten. Karamelsiroop en vanillesiroop zijn beide lekker. Drenk de koekjes daar dan niet in, maar besprenkel ze met wat siroop. 4. - Zonder rauwe eieren Bij Tiramisu maak je vaak gebruik van rauwe eieren. Niet handig als je met kinderen, zwangere vrouwen of ouderen tafelt. Dus heb ik een variant gemaakt zonder ei. Zo kan iedereen genieten. 5. - Glaasje of schaaltje Dit recept is geschikt om te maken in een glaasje of in een schaal. 6. - Bewaren
- Koelkast - Bewaar de tiramisu afgedekt tot 2 dagen in de koeling. Let op de structuur van de koekjes zal iets veranderen (ze worden erg slap).
- Diepvries - Je kunt tiramisu invriezen. De structuur zal echter wel iets veranderen. Verdeel je tiramisu (als het niet in glaasjes zit) in individuele porties. Draai daar een paar lagen plastic folie om. Doe dat in een plastic diepvries zak of in een diepvries doos. Vries dat in. Zo blijft de tiramisu tot 1 maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie