Taai, taai is taai. Maar daardoor ook superlekker. Deze taai taai is zoet, maar niet te. Heeft een echte taai smaak en is ook een beetje taai. Prima toch!
Taai taai, daar maakte mijn moeder vroeger mijn verjaardagstraktatie van. In mijn beleving elk jaar weer (en ja dat betekent dat ik bijna jarig ben :-)). De kleine taai poppetjes lagen op het dienblad een schuimpje werd erin geprikt met een vlaggetje en je had een bootje. Daar leek het in ieder geval op.
De meeste van mijn vriendinnetjes vonden het heerlijk en de schaal was dus zo leeg. En elf dagen later ging mijn moeder weer aan de slag want dan was mijn broer jarig. November was een feestmaand. Vroeger al.
Deze taai taai smaakt zoals degene in de winkel. En je vormt hem zoals jij dat wilt. Ik heb een koekjes uitsteker in de vorm van een mannetje dus die heb ik gebruikt. Maar een cadeautje, mijter of andere vorm het kan allemaal. Of gewoon als vierkant koekje. Leef je vooral uit, de smaak wordt er niet minder om.
Omdat...
- anijszaad is meestal te krijgen in de supermarkt, maar zeker bij de Toko.
- je het deeg maakt en minstens een uur in de koeling laat rusten, plakt het minder en rolt het beter uit. Ook de koekkruiden worden beter van smaak.
- je de taai taai met ei bestrijkt krijgt hij een mooi glanzend laagje.
Recept Taai taai

Heb je deze Taai Taai gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Basisdeeg
- 50 ml water
- 175 gram honing
- 225 gram roggemeel
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Specerijenmix
- 45 gram honing
- 5 gram speculaaskruiden
- 6 gram gemalen anijszaad
- 5 gram baksoda
Afwerking
- 1 ei, maat M, losgeklopt
Instructies
Basisdeeg
- Breng het water aan de kook samen met de honing, tot de honing is opgelost.50 ml water, 175 gram honing
- Schenk het kokende mengsel beetje voor beetje bij het roggemeel en roer met een lepel tot een egaal deeg.225 gram roggemeel
- Stort het deeg op een licht met olie ingevette bakplaat en bestrijk de bovenkant met zonnebloemolie om uitdroging te voorkomen.1 eetlepel zonnebloemolie
- Verpak het deeg strak in plasticfolie en laat minstens 24 uur rusten in de koeling. Hierdoor krijgt de taaitaai meer smaak.
Taaitaai
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koeling en kneedt even goed door om het soepel te maken.
- Doe het deeg in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe: honing, speculaaskruiden, baksoda en anijszaad. Kneedt tot alles goed is opgenomen.45 gram honing, 5 gram speculaaskruiden, 6 gram gemalen anijszaad, 5 gram baksoda
- Op een licht bebloemd werkblad rol je het deeg uit tot 1 cm dikte.
- Snijd het deeg in rechthoeken of ruiten of gebruik een uitsteker om vormpjes te maken.
- Leg de taaitaai op de bakplaat en laat minimaal 4 cm ruimte tussen de stukken (want tijdens het bakken kunnen ze nog iets uitvloeien).
- Bestrijk de bovenkant van de koekjes met het losgeklopte ei.1 ei
- Bak de taaitaai 10-12 minuten tot ze gaar zijn (afhankelijk van de grootte pas je de tijd aan). De koekjes voelen nog zacht aan.
- Laat afkoelen op een rooster.
Geef een reactie