Een romige spaghetti carbonara met garnalen in plaats van ham. Deze pasta met garnalen is superlekker en makkelijk en snel te maken. Door de eieren niet te koken maar door de hete spaghetti te mengen krijg je een romige saus die elke sliert spaghetti omhult. Niet voor niets een klassieker in de Italiaanse keuken die iedereen lekker vindt!
Shrimps oftewel garnalen. Die lelijke grijze doorzichtige beestjes die, als je ze verwarmt,mooi gemarmerd roze worden en heerlijk van smaak. Nu koop ik ze tegenwoordig wel gepeld en schoongemaakt.
Het is namelijk best een werkje om dat te doen en op een drukke doordeweekse dag wil ik snel aan tafel. Een soort 30 minuten maaltijden dus. En dat lukt met dit gerecht (mits de pasta is voorbereidt) prima. En omdat je de garnalen verstopt in de spaghetti, iets waar onze kinderen dol op zijn, eten ze het toch op (want garnalen zullen ze niet vrijwillig kiezen).
Pasta met garnalen
In dit gerecht combineert de pittige garnaal met de ziltige pasta en de romige carbonara saus een aantal smaken die samen erg lekker zijn. De garnalen zijn lekker mals. En het ei omhult elke spaghetti streng, zoals bij een echte spaghetti carbonara. Die twee samen is een topcombinatie. Pasta met garnalen is echt het proberen waard!
- Spaghetti - Deze Italiaanse pasta is natuurlijk onmisbaar bij een spaghetti carbonara. Je kunt verse spaghetti gebruiken, die veel romiger is. In dat geval kook je de spaghetti maar drie minuten. Maar je kunt ook kiezen voor gedroogde spaghetti (zoals je hem in de supermarkt koopt) en dan kook je de spaghetti volgens de verpakking tot hij al dente is. In plaats van spaghetti kun je ook tagliatelle gebruiken.
- Garnalen - Je kunt in dit recept roze garnalen gebruiken die je maar kort hoef aan te bakken en te verwarmen, ongeveer één minuut. Je kunt ook grijze ongekookte garnalen gebruiken. Voeg ze dan toe wanneer je de knoflook samen met het pepertje bakt en roerbak tot ze roze zijn in ongeveer drie minuten. Ga dan verder met bakken. Wil je liever geen garnalen gebruiken dan kun je ze ook achterwege laten. Je krijgt dan een heerlijke spaghetti carbonara.
- Eieren en eidooiers - Zowel hele eieren als eidooiers worden gebruikt. Door dit goed te mengen krijg je die heerlijke romige smaak.
- Parmezaanse kaas - De enige echte Parmigiano Reggiano komt uit Italië en heeft een lekkere pittige smaak. Kun je die niet aankomen of vind je de smaak te pittig, dan kun je ook Grana Padana gebruiken. Die is wat zachter van smaak, doordat zijn rijpingsperiode wat korter is.
Stap 1 - Voorbereidingen
Spaghetti carbonara is een heel snel recept, zorg er dus voor dat je alles klaar hebt staan zodat je alleen je spullen maar hoeft te pakken en erbij hoeft te doen.
Was het pepertje en verwijder de zaden. Hak hem vervolgens fijn. Haal het velletje van de knoflook en druk hem plat met de zijkant van je mes. Zo komen de smaken dadelijk vrij als je hem bakt.
Meng de eieren, eidooiers en geraspte Parmezaanse kaas door elkaar.
Zet een pan met water en één eetlepel zout op het vuur en breng aan de kook. Kook de spaghetti al dente. Spoel hem af en meng met een eetlepel olijfolie. Doe terug in de pan met een deksel erop (zo blijft hij warm).
Stap 2 - Breng op smaak
Smelt de boter in een koekenpan en voeg de fijngehakte peper en knoflook toe. Roerbak alles even mee, ongeveer één minuut. Schep dan de garnalen erbij en meng alles goed door.
Stap 3 - Pasta met garnalen
Haal de garnalen met een schuimspaan uit de pan en meng ze door de spaghetti. De knoflook en peper blijft daardoor zoveel als mogelijk in de pan achter. Zeef de achtergebleven boter. Giet ook de saus over de spaghetti.
Stap 4 - Maak de Carbonara
Pak nu de schaal met de geklutste eieren en meng die door de hete spaghetti. De eieren zullen nu niet stollen maar een heerlijke romige saus geven. Breng op smaak met zout en peper. En serveer de romige pasta met garnalen meteen.
In een traditionele spaghetti carbonara wordt geen slagroom toegevoegd. De eieren zorgen voor de romige structuur.
Per 100 gram gedroogde pasta breng je 1 liter water aan de kook. Voeg daar 10 gram zout toe. Heb je dus 400 gram pasta dan heb je 4 liter nodig en 40 gram zout.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti
- 200 gram garnalen
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 120 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels boter ongezouten
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Was het pepertje en verwijder de zaden. Hak hem fijn.
- Verwijder het velletje van de knoflook en druk de knoflook plat met je mes.
- Meng in een kommetje de eieren, eidooiers en kaas en roer goed door.
- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook de pasta al dente volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Giet af en vang daarbij 100 ml kookvocht op. Zet dat apart (maar zorg dat het warm blijft). Doe de spaghetti terug in de pan (het vuur laat je uit). Doe een deksel op de pan zodat het warm blijft.
Spaghetti carbonara met garnalen
- In een koekenpan schenk je de olie en voeg je de boter toe.
- Verwarm op gemiddeld vuur tot de boter is gesmolten.
- Voeg dan het pepertje en de knoflook toe en bak 1 minuut, zodat het boter/olie mengsel de smaak goed kan opnemen.
- Voeg dan de garnalen toe aan de koekenpan.
- Roerbak de garnalen 3 minuten of tot ze roze zijn en zet het vuur dan uit.
- Haal de garnalen uit de koekenpan en doe die bij de spaghetti, zonder de knoflook en peper.
- Zeef het boter/olie mengsel en meng met het kookvocht dat je bewaart hebt. Giet alles over de pasta.
- Pak dan het eiermengsel en schenk dat ook over de spaghetti. Meng dat er vlug doorheen.
- Proef en breng, indien nodig, op smaak met zout en zwarte peper.
- Serveer meteen.
Geef een reactie