Wat eten we vandaag? Stamppot, want als het buiten kouder wordt, is er niets zo lekker als een lekkere pan stamppot! Deze romige wortelstamppot met kruidige gehaktballetjes is perfect.
De zoete wortels combineren heerlijk met de kruidige gehaktballen en de romige puree van aardappel, ui en wortel. Een eenvoudig en smaakvol gerecht dat ideaal is voor een doordeweekse maaltijd, waar het hele gezin van geniet!

Jump to:
Heerlijke Hutspot Stamppot en Gehaktballetjes in Jus
Wortelstamppot, of hutspot, is een echte Nederlandse klassieker. Het is een van die gerechten die iedereen wel kent, en het is makkelijk aan je eigen smaak aan te passen. Door de toevoeging van boter en crème fraîche wordt de stamppot extra romig.
De kruidige gehaktballetjes en de ketjapjus maken het helemaal af! Een verrassende en lekkere combinatie. Heerlijk comfortfood, perfect voor koude dagen.
Wat heb je nodig?

- Aardappels: Gebruik kruimige aardappelen, zoals Bintje, Doré of Eigenheimer. Schil ze en snij in gelijke stukken, zo zijn ze tegelijk gaar.
- Ui: Heeft een zachte, zoet-pittige smaak die goed past bij wortel en aardappel. Snij de ui fijn, zodat alles gelijkmatig gaart.
- Wortel: Was en schil de wortels. Snij ze in kleine reepjes, zodat ze tegelijk met de aardappels gaar zijn.
- Rundergehakt: Dit kun je ook vervangen door half-om-half gehakt of kipgehakt, net wat je lekker vindt.
- Chilipoeder: Als je niet van pittig houdt, kun je dit weglaten.
Bereiding

- Kook de aardappels, ui en wortels samen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat ze even droogkoken.
- Stamp alles fijn met een stamper en meng er de melk, boter en crème fraîche door voor een romige stamppot.
- Gehaktballetjes maken: Meng het gehakt met een gefruit sjalotje, knoflook, ketjap manis, vissaus, suiker en chilipoeder. Rol kleine balletjes van ongeveer 2 cm. Bak de gehaktballetjes in een pan met boter in 10 minuten rondom goudbruin en gaar.
- Jus maken: Haal de balletjes uit de pan. Voeg boter en ketjap toe. Als de boter is gesmolten, roer je de bouillon erdoor voor een heerlijke jus.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Romige Wortelstamppot met Kruidige Gehaktballetjes
Ingrediënten
Wortelstamppot
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 700 gram wortels, in reepjes gesneden
- 300 gram uien, gesnipperd
- 1 blokje runderbouillon
- 50 ml melk
- 75 gram boter
- 2 eetlepels crème fraîche
Gehaktballetjes
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 300 gram rundergehakt
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ eetlepel vissaus
- 1 theelepel suiker
- ⅛ theelepel chilipoeder
Jus
- 3 eetlepels boter
- 1 eetlepel ketjap manis
- 150 ml runderbouillon
Instructies
Wortelstamppot maken
- Kook de aardappelen, wortelen en ui samen met een bouillonblokje in water in zo’n 20 minuten gaar.1 kg kruimige aardappelen, 700 gram wortels, 300 gram uien, 1 blokje runderbouillon
- Giet af en laat even uitdampen. Voeg ondertussen de melk en boter toe in een steelpannetje en verwarm dit zachtjes totdat de boter gesmolten is. Verwarm ondertussen de melk en boter samen in een pannetje.50 ml melk, 75 gram boter
- Stamp de aardappelen, wortelen en ui fijn met een stamper. Voeg de verwarmde melk en boter toe, samen met de crème fraîche. Roer tot een romige puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.2 eetlepels crème fraîche
Gehaktballetjes maken
- Smelt de boter in een koekenpan en fruit het sjalotje en de knoflook zachtjes totdat ze glazig zijn.1 eetlepel boter, 1 sjalotje, 2 teentjes knoflook
- Meng in een kom het rundergehakt met het gebakken sjalotje en knoflook, de ketjap manis, vissaus, chilipoeder en wat zout en peper.300 gram rundergehakt, 1 eetlepel ketjap manis, ½ eetlepel vissaus, 1 theelepel suiker, ⅛ theelepel chilipoeder
- Vorm kleine gehaktballetjes (ongeveer 2 cm in diameter) en bak ze rondom goudbruin en gaar in de pan op middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Jus Maken
- Smelt de boter in dezelfde pan als waarin de gehaktballetjes zijn gebakken. Voeg de ketjap manis en runderbouillon toe en roer goed door, zodat alle aanbaksels loskomen van de bodem.3 eetlepels boter, 1 eetlepel ketjap manis, 150 ml runderbouillon
- Laat de jus een paar minuten zachtjes inkoken.
- Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze nog 2 minuten mee sudderen in de jus.
Serveren
- Serveer de romige wortelstamppot op borden en leg de kruidige gehaktballetjes ernaast. Schenk de jus rijkelijk over de balletjes en de stamppot.
Opmerkingen
- Laat de stamppot even droogkoken voordat je het gaat pureren. Pureer de stamppot met een stamper.
- Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm. Dan wordt hij niet waterig en krijgt hij meer smaak van de boter en melk.
- Voeg de melk en boter warm toe. Koude melk zorgt ervoor dat de luchtigheid van de stamppot verdwijnt.
- Koelkast: Bewaar de hutspot afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Deze Hollandse pot kun je prima invriezen. Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien.
- Opwarmen stamppot: Smelt wat boter in de koekenpan en bak de hutspot tot hij warm is. Of maak er een ovenschotel van (zie de tip hierboven).
Geef een reactie