Dit recept voor een gezonde kapsalon is een lekkere slanke en gezonde variant op het welbekende recept. Maar met dezelfde lekkere smaak!
Waar denk jij aan bij het woord Kapsalon? Het eerste wat in mij opkomt is natuurlijk de kapper. Maar tegenwoordig kan het net zo goed een heerlijke fast food snack betekenen. Ontstaan rond 2003 in Schiedam heeft dit gerecht zijn eigen plaats verovert in fast food land. En ik snap wel waarom, want het is echt heerlijk.
De kapsalon
De kapsalon zoals je hem bij de Shoarma zaak of friettent bestaat vaak uit Shoarma, friet, kaas en bovenop ijsbergsla. En natuurlijk een flinke portie knoflooksaus en, naar smaak, sambal. Heerlijk maar ook calorie rijk. Een kleine portie bevat rond de 1200 Calorieën en de normale variant zit daar nog boven. Nu is het op zijn tijd natuurlijk helemaal niet erg om een keer uit je dak te gaan, maar wat als het nu net een van je favoriete fast food recepten is en je deze het liefst elke week eet?
De Friday fast food twist
Kijk dat vind ik dan een uitdaging voor de Friday fast food twist. Hoe maak je dit recept iets gezonder, met minder calorieën maar zonder dat het heel erg aan smaak inboet. Zodat je het met een gerust hart je gezin serveert, waarbij iedereen zegt: ik eet fast food (en jij weet dat dat dan niet zo ongezond is als het klinkt).
De basis van de kapsalon, vlees met aardappels en een topping van kaas moet natuurlijk wel blijven. Maar door in plaats van shoarma rundergehakt te nemen en te mengen met geroosterde groenten neem je stap één. Door dit mengsel op smaak te brengen met shoarma kruiden blijft dit erg lekker.
De friet heb ik vervangen door knapperig gebakken aardappels. Toch de bite en de smaak, maar ook weer net iets beter voor de lijn. En natuurlijk blijft de kaas en de ijsbergsla. Dit recept bevat uiteindelijk rond de 510 Calorieën en kun je dus best de slanke variant noemen.
Na het serveren was de conclusie hier in dit gezin dat het mag blijven voor thuis (maar mochten ze fast food gaan eten, dan kan het zomaar zijn dat ze de echte kapsalon blijven halen). Eén nul voor de ouders!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 900 gram aardappelschijfjes
- 1 courgette in blokjes
- 150 gram cherry tomaten in vieren
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 eetlepel olie
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel shoarmakruiden of meer naar smaak
- 50 gram geraspte kaas
- ijsbergsla
- knoflooksaus
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Smelt de boter in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes tot ze gaar zijn.
- Verhit de olie in de koekenpan en voeg het sjalotje toe, bak ongeveer 2 minuten en schep dan de courgette erdoor.
- Bak nogmaals 2 minuten voordat je de cherry tomaten toevoegt. Laat alles 3 minuten zacht sudderen.
- Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan.
- Meng de shoarmakruiden door het gehakt.
- Bak het gehakt rul in de olie van de groenten.
- Pak een grote ovenschaal en verdeel de aardappelschijfjes over de bodem.
- Schep daar het groentemengsel over en vervolgens het gehakt.
- Eindig door geraspte kaas over de ovenschotel te strooien.
- Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven en laat 15 minuten goed warm worden (en de kaas goudgeel).
- Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de ijsbergsla over de ovenschotel.
- Serveer met knoflooksaus.
Geef een reactie