Dit recept voor Zuid Afrikaanse bobotie is kruidig, fris en ruikt heerlijk. Een zalig herfstrecept voor als het weer wat kouder wordt.
Een traditioneel Zuid Afrikaans recept
Bobotie is een recept wat zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika. Maar wist je ook dat het waarschijnlijk een afgeleide is van een kerrieovenschotel recept wat in Indonesië werd gemaakt en wat door de VOC in Zuid-Afrika terecht is gekomen. Al is dat natuurlijk al zo lang geleden dat dat nooit met zekerheid te zeggen is. Vanuit Zuid-Afrika is het door heel Afrika verspreidt, maar ook naar Zuid Amerika.
Sinds 1951 is het in ieder geval door de Verenigde Naties erkent als traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht en opgenomen in een internationaal receptenboek.
Smaak bobotie
Voor mij is dit een heerlijk stoofgerecht voor in de herfst. De specerijen zijn verwarmend, de appels lekker zoet en het vlees en de eieren hartig. En niet alleen de smaak is heerlijk, ook de geur is lekker. Wanneer je Bobotie maakt, zal je hele huis heerlijk gaan ruiken.
- Wanneer je een heerlijk zoet en frisse smaak wilt, gebruik ik in dit recept rozijnen en appel. Je kunt deze ook vervangen door bijvoorbeeld (gebakken) banaan, gedroogde abrikoos of dadels.
- Hou je van knapperigheid, voeg je wat geroosterde walnoten of amandelen toe.
- Serveertip: Deze ovenschotel is heerlijk met rijst en een salade.
- In de ochtend kun je het vlees met de kruiden al klaar maken en laten inkoken. Doe het over in de schaal en bewaar die tot je verder gaat in de koeling. Je hoeft alleen nog het eiermengsel erover te gieten en hij kan de oven in.
- Bobotie eet je meteen op. Je kunt het niet goed bewaren omdat de structuur dan veranderd.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zuid Afrikaanse Bobotie
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel paprika gemalen
- 1 theelepel gember gemalen
- ⅛ theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel worcestershiresaus
- 1 theelepel bruine suiker
- 200 gram gepelde tomaten
- 2 appels , zuur, zoals granny smith
- 30 gram tomatenpuree
- 1 eetlepels azijn
- 2 gedroogde abrikozen
- 75 gram rozijnen
- 500 gram rundergehakt
- 30 gram paneermeel
- 125 ml melk
- 2 eieren, Maat L
- 3 laurierblaadjes
Instructies
- Wel de rozijnen en de abrikozen 10 minuten in heet water. Laat ze uitlekken, afkoelen en snij de abrikozen in smalle reepjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snipper de ui en fruit hem aan (ongeveer 3 minutein wat olie.
- Schil ondertussen de appel en snij hem in kleine blokjes.
- Voeg aan de pan paprika- en gemberpoeder, snufje cayennepeper, worcestershiresaus, bruine suiker, tomatenpuree, blokjes appel, abrikoos, rozijnen en de gepelde tomaten hier aan toe.
- Breng aan de kook en sudder 3 tot 5 minuutjes.
- Doe het gehakt bij het mengsel en bak dat rul.
- Doe het paneermeel en 2 eetlepels melk bij het mengsel, draai het vuur laag en laat 30 minuten sudderen.
- Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Schep dit in een ovenvaste schaal.
- Pak de eieren, klop ze los met de melk en schenk ze over het vleesmengsel, zodat alles goed bedekt is.
- Leg de laurierblaadjes erop en schuif de schaal in de oven.
- Bak 20 minuten tot het ei goed gestold is en serveer meteen
- Lekker met rijst of aardappeltjes
Opmerkingen:
- Wanneer je een heerlijk zoet en frisse smaak wilt, gebruik ik in dit recept rozijnen en appel. Je kunt deze ook vervangen door bijvoorbeeld (gebakken) banaan, gedroogde abrikoos of dadels.
- Hou je van knapperigheid, voeg je wat geroosterde walnoten of amandelen toe.
- Serveertip: Bobotie is heerlijk met rijst en een salade.
Geef een reactie