Geniet van deze smaakvolle Tuinbonen Salade met romige geitenkaas en knapperige bacon. Een recept dat heel makkelijk te maken is. De smaken van deze salade vullen elkaar aan, en elke hap geeft een smaakexplosie.
Dit is een perfect recept voor een zomerse lunch of als salade bij het avondeten of de BBQ. Deze salade is verrassend en heel lekker!
Lekker en verrassend: Tuinbonen salade met geitenkaas en bacon
Tuinbonen in het oogstseizoen (juli en augustus), als ze nog klein, romig en zacht van smaak zijn, zijn onweerstaanbaar lekker. De peulen van de tuinbonen bevatten twee tot vijf peulen en als je de peul open drukt komen ze tevoorschijn. Dat vond ik vroeger al zo’n leuk karweitje en nog steeds vind ik dat heerlijk om te doen.
Het enige wat ik me nog van vroeger kan herinneren is dat als ze groot worden het buitenste velletje wat taai kan zijn. Zo zonde van deze smaakvolle groente. Maar daar hoef je in deze salade absoluut niet bang voor te zijn, want na het koken verwijderen we het buitenste velletje en houden we die romige binnenkant over. En dat is een heel makkelijk karweitje. Een klein sneetje en je drukt de tuinboon eruit.
En samen met al het andere lekkers in deze salade, de bacon, zongedroogde tomaten en geitenkaas, is dit de perfecte zomerse lunch. Ik ga snel mijn bordje leegeten!
Wat heb je nodig voor Tuinbonensalade met Spek en Geitenkaas?
Om deze Tuinbonen Salade met Geitenkaas en Bacon te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten tuinbonensalade
- Tuinbonen: worden vaak gekookt of gestoomd gegeten. Jonge bonen, de lekkerste, hebben een zachte, romige en volle smaak.
- Gemengde sla: Deze sla is een goede keuze omdat het knapperig is langer vers blijft. Je kunt het eventueel ook vervangen door rucola, wat een lichte pepersmaak geeft.
- Bacon: Geeft een zoute smaak aan de salade. Je kunt ook plakjes spek gebruiken.
- Geitenkaas: Gebruik zachte, naturel, geitenkaas of de variant met honing voor een zoet smaakje.
- Zongedroogde tomaten: Voor een heerlijke bite Nog lekkerder dan zongedroogde tomaten zijn semi-zongedroogde tomaten.
Ingrediënten Dressing
- Grove Mosterd: Is wat donkerder van kleur en geeft de dressing een pitje. Bij grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en dat geeft een mooie structuur en bite.
- Olijfolie: Gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Balsamico azijn: In deze salade gebruiken we een witte balsamicoazijn die een fruitige en mild zure smaak toevoegt aan de dressing.
- Honing: Voor het zoeten van de dressing.
Hoe maak je deze Frisse Tuinbonensalade?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Breng een pan weer met een theelepel zout aan de kook en laat de tuinbonen hier drie minuten in koken. Giet de bonen af en spoel ze af met koud stromend water. Laat goed uitlekken. Snij een klein sneetje in het velletje van elke boon en druk het zachte tuinbonen vlees eruit.
- Bak de bacon in een koekenpan zonder olie, tot hij lichtbruin is. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Verdeel de sla over het bord en top dat met geitenkaas en reepjes bacon.
- Doe nu ook de reepjes zongedroogde tomaten en de tuinbonen bij de salade. Giet de dressing over de salade en meng alles goed door. Serveer meteen!
Tips, Vervangingen en Variaties
- Vegetarisch: Vervang de bacon door reepjes zongedroogde tomaten.
- Ook lekker: Reepjes gegrilde paprika voor meer smaak.
- Geitenkaas: Hou je niet van geitenkaas, dan kun je ook feta of mozzarella gebruiken.
Ja, dat kan prima. Laat de tuinbonen ontdooien voor je ze gaat koken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Tuinbonensalade
- 1 theelepel zout
- 50 gram tuinbonen gedopt
- 100 gram gemengde salade
- 150 gram bacon
- 50 gram zachte geitenkaas in kleine stukjes verdeeld
- 2 eetlepels zongedroogde tomaten in reepjes gesneden
Dressing
- 1 theelepel grove mosterd
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 theelepels witte balsamico azijn
- 2 theelepels honing
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Tuinbonensalade
- Breng een pan water met een theelepel zout aan de kook en laat de tuinbonen hierin 3 minuten koken.1 theelepel zout, 50 gram tuinbonen
- Laat uitlekken in een vergiet en spoel goed af met koud water.
- Haal het buitenste velletje van de tuinbonen af. Maar daarvoor een klein sneetje in de schil en druk de lichtgroene zachte kern naar buiten.
- Meng de tuinbonen met de sla.100 gram gemengde salade
- Bak de bacon in een pan uit tot deze lichtbruin zijn en laat uitlekken op een keukenpapier.150 gram bacon
- Breek in kleine stukken en doe deze bij de sla/tuinbonen.
- Meng ook de geitenkaas en de zongedroogde tomaten door de salade.50 gram zachte geitenkaas, 2 eetlepels zongedroogde tomaten
Dressing
- In een tweede kom meng je de mosterd, olijfolie, azijn en honing.1 theelepel grove mosterd, 2 eetlepels olijfolie extra vierge, 2 theelepels witte balsamico azijn, 2 theelepels honing
- Proef en voeg naar smaak nog wat azijn of honing toe. Klop alles goed door en verdeel over de salade.
- Heerlijk met een krokant gebakken stokbroodje of bruschetta.
Opmerkingen:
- Gemengde sla: Door rucola, wat een lichte pepersmaak geeft. Bacon: Je kunt ook plakjes spek gebruiken.
- Vervang de bacon door reepjes zongedroogde tomaten voor een vegetarische variant.
- Geitenkaas: Gebruik zachte, naturel, geitenkaas of de variant met honing voor een zoet smaakje. Hou je niet van geitenkaas, dan kun je ook feta of mozzarella gebruiken.
- Zongedroogde tomaten: Semi-zongedroogde tomaten (of saladetomaatjes) zijn erg lekker!
Geef een reactie