Ik krijg vaak vragen bij de kookworkshops en over de mail. En nu leek het me leuk om daar 1 x per week op Donderdag 1 uit te pikken en die te beantwoorden. Mocht je nog een prangende vraag hebben, stel hem dan rustig en wie weet staat hij volgende week wel in mijn blog.
De vraag van deze week:
Wat is het verschil van een heteluchtoven ten opzichte van onder- en bovenwarmte en wanneer kan ik wat het beste gebruiken?
Een heteluchtoven zorgt ervoor dat de warmte met een ventilator door de oven wordt verspreidt. Dit heeft als voordeel dat de warmte gelijkmatig over de oven wordt verdeeld. Het heeft als nadeel dat gerechten uitdrogen of aan de buitenzijde al gaar zijn, maar nog niet binnenin.
Onder- en bovenwarmte (of 1 van de 2), maakt gebruik van een verwarmingselement, waarbij het in de buurt van het verwarmingselement (onder en/of boven) het heetst is. Het opwarmen duurt langer, maar gerechten drogen minder uit.
Wanneer gebruik je nu welke stand. Heel vaak maakt het niet uit welke stand je gebruikt. Let wel op dat de meeste kookboeken (tenzij anders vermeld) ervan uitgaan dat je verwarmt met een heteluchtoven. Wil je toch iets bakken met onder- en bovenwarmte dan moet je de aangegeven temperatuur nemen en daarbij 20 graden optellen voor een vergelijkbaar resultaat.
Zelf gebruik ik de hete lucht graag bij het bakken van aardappels. Ze worden knapperiger bij het gebruik van hete lucht. Daarentegen bij het bakken van brood, cake of cheesecake is onder- en bovenwarmte beter. Er komen minder scheuren in de cake en al deze gerechten zijn even gelijkmatig gegaard. En dat geldt ook voor het bakken van kip of braadstuk zonder bedruipen (vanwege het uitdrogen).
Mocht je nog verder uitleg willen dan zie ik dat wel terug in de comments.
Geef een reactie