Deze romige bloemkool ovenschotel met Worst is een heerlijke ovenschotel met de lekkerste smaken. Romige aardappelpuree, bedekt met worst en bloemkool. Een heerlijke kaassaus en spekjes en Gruyère als gratin. Een heerlijk familierecept.

Bloemkool Ovenschotel met Worst
Ken je dat nog van vroeger: Bloemkool met kaassaus? Superlekker. We aten dat vaak met aardappels en een stukje vlees. Maar als je dat vaak eet, wordt dat wel een beetje saai.
Daar heb ik wat op gevonden! Ik heb daar een heerlijke ovenschotel mee gemaakt, waar je geen genoeg van kunt krijgen. En niet alleen dat. Hij is ook nog eens supergoed voor te bereiden, zodat je hem alleen nog maar de oven in hoeft te schuiven na een drukke dag. Dat zijn, wat mij betreft altijd de beste recepten!
Wat heb je nodig voor een Bloemkool Gratin met spek en worst?
Voor de bereiding van de ovenschotel met bloemkool, aardappels en worst met een heerlijke kaassaus heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Welke worst gebruik je hiervoor?

In dit recept kun je rundersaucijzen of verse worst gebruiken. Uitgesproken smaken passen hier wat minder bij (omdat er al heel veel toevoegingen zijn). De saucijzen worden goudbruin gebakken. Voeg ze in het geheel toe of snij ze in stukken (om het wat eerlijker te maken).
Kazen die bij deze bloemkool ovenschotel passen
Het is superlekker om een uitgesproken kaas te gebruiken in combinatie met de bloemkool. Gruyère en Emmentaler zijn beide goede keuzes. Ze smelten goed en gratineren prima.
Wil je een wat minder uitgesproken smaak, dan kun je ervoor kiezen om een belegen kaas te gebruiken.
Hoe maak je ovenschotel bloemkool, worst en spek?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

Start met het koken van de bloemkool en aardappelen tot ze gaar zijn en giet ze af. Bak de spekjes licht aan. Smelt wat boter in een koekenpan en braad de worst goudbruin.
Wanneer de aardappelen gaar zijn, stamp je ze met melk, ei en boter fijn tot een smeuïge puree. Doe die onderin de ovenschaal en strijk glad. Daarop verdeel je de bloemkool en de worst. In een steelpannetje maak je een roux van boter en bloem en die verdun je met melk. Roer daar ⅔e deel van de Gruyère door en verdeel de saus over de bloemkool. Strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven van 220 °C en serveer meteen.
Tips
- Aardappels gaar koken - Schil de aardappels en snij in stukken zodat alle aardappels ongeveer even groot zijn (zo zijn ze tegelijkertijd klaar). Breng water met 1 theelepel zout aan de kook en voeg de aardappels toe. Kook 20 minuten. Check met een vork of de aardappels gaar zijn, de vork moet er makkelijk in prikken. Anders verleng je de kooktijd met twee minuten en herhaal je de check met de vork. Giet de aardappels vervolgens af en laat ze op laag vuur 10 seconde droogstoken.
- Bloemkool beetgaar koken - Was de bloemkool en snij de roosjes eraf. Breng een pan met water met ½ theelepel zout aan de kook. Voeg dan de bloemkool toe. Kook 8 minuten en check of de bloemkool dan gaar is. Dit controleer je door met een vork in de bloemkool te prikken. Gaat die er makkelijk in, dan is je bloemkool gaar. Anders kook je nog 2 minuten. Wanneer de bloemkool beetgaar is, giet je de groente af.
- Spekjes licht uitbakken - Bak de spekjes gedurende 2 minuten uit. Zo komt er al wat vet vrij en zijn ze een beetje bruin, maar nog niet krokant. Ze bakken nog wat verder in de oven.
- Oven temperatuur - Gebruik je een oven met onder- en bovenwarmte dan stel je hem in op 220 °C. Heb je een heteluchtoven dan mag je de temperatuur op 200 °C instellen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Bloemkool ovenschotel met worst
Ingrediënten
Bloemkool en worst
- 1 bloemkool, in roosjes
- ¼ theelepel zout
- 1 eetlepel boter
- 600 gram worst, braadworst, verse worst of saucijs
- 200 ml water
Aardappelpuree
- 800 gram aardappelen, geschild en in even grote stukken gesneden
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel boter
- 1 ei, maat L
- 150 ml melk
Kaassaus
- 50 gram boter
- 3 eetlepels bloem
- 600 ml melk
- 150 gram Gruyère kaas, geraspt, of Emmentaler
Topping
- 50 gram Gruyère kaas, geraspt, of Emmentaler
- 100 gram spekjes
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Kook de bloemkool 8 tot 10 minuten tot hij gaar is in lichtgezouten water. Giet af in een vergiet.1 bloemkool, ¼ theelepel zout
- Smelt de boter in de pan en bak de worst goudbruin aan beide zijden. Giet 200 ml water in de pan en laat 15 minuten met de deksel op de pan garen.1 eetlepel boter, 600 gram worst, 200 ml water
- Bak de spekjes 2 minuten uit. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.100 gram spekjes
Aardappelpuree
- Kook de aardappelen in ruim kokend water met zout in 20 minuten gaar. Giet af in een vergiet.800 gram aardappelen, ½ theelepel zout
- Doe de aardappelen terug in de pan en stamp fijn.
- Meng een ei, melk en boter door de puree.1 eetlepel boter, 1 ei, 150 ml melk
Kaassaus
- Smelt de boter in een pan en voeg in één keer de bloem toe. Bak 2 minuten terwijl je met een houten spatel blijft roeren.50 gram boter, 3 eetlepels bloem
- Schenk er langzaam de melk bij terwijl je met een garde roert zodat je geen klontjes krijgt. Laat aan de kook komen en zet dan het vuur uit.600 ml melk
- Meng de Gruyère kaas door de saus heen.150 gram Gruyère kaas
Bloemkool ovenschotel met worst
- Doe de aardappelpuree op de bodem van de ovenschaal.
- Verdeel de bloemkool en worst erover.
- Schenk de kaassaus over de ingrediënten in de ovenschaal.
- Bestrooi met Gruyère kaas en spekjes.50 gram Gruyère kaas, 100 gram spekjes
- Bak 20 minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is.
Opmerkingen
- Koelkast - Dek de ovenschaal af met plastic folie. Zo kun je hem tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
- Invriezen - Omwikkel de ovenschaal met een paar lagen plastic folie, zodat er zo min mogelijk lucht bij komt. Zo kun je hem tot een maand bewaren. Laat hem ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat hem 20 minuten opwarmen in een oven van 180 °C.
Geef een reactie