Rijst koken is heel makkelijk. Als je precies weet hoe je het moet doen. Maar dat geldt natuurlijk voor alles. Er zijn verschillende rijstsoorten en elke rijstsoort maak je anders klaar. En om het voor jullie makkelijk te maken hieronder de verschillende soorten rijst en hun bereiding in de basis recepten: rijst koken: hoe doe je dat?
Rijst koken hoe doe je dat?
Is het nodig om rijst te wassen?
Mijn advies is: Ja. Dat heeft als reden dat er stof of slijpsel tussen de rijst kan zitten. Rijst wassen doe je door het in een zeef onder een stromende kraan te houden en die aan te laten staan tot het water helder blijft.
Koken van snelkookrijst:
Voor elk kopje rijst dat je wilt gaan koken, voeg je een kopje water aan een pan toe. Breng aan de kook en voeg de rijst toe. Laat (en kijk voor de exacte tijd naar de verpakking) de rijst tussen de 8 en 10 minuten koken. Laat 5 minuten droogdampen voor serveren.
Een heerlijk recept waar je snelkookrijst kunt gebruiken is dit budgetrecept rijst met broccoli.
Koken van witte rijst:
Voor elk kopje rijst dat je wilt gaan koken, voeg je een tot anderhalf kopje water aan een pan toe. Breng het water met de rijst aan de kook en laat vervolgens ongeveer 20 tot 25 minuten koken. Laat met de deksel erop 5-10 minuten droogdampen voor je gaat serveren.
Koken van zilvervlies rijst:
Zilvervliesrijst bevat meer vezels dan witte rijst en wordt daarom vaak aangeraden. Door de extra vezels heeft het een langere kooktijd en voeg je meer water toe voor het koken.
Voor elk kopje rijst dat je wilt gaan koken, voeg je twee kopjes water aan een pan toe. Breng het water met de rijst aan de kook en laat vervolgens ongeveer 40 tot 45 minuten koken. Laat met de deksel erop 5-10 minuten droogdampen voor je gaat serveren. Een heerlijk recept met zilvervlies rijst is deze ketjapkip met citroenrijst en paksoi.
Koken van risotto rijst (arborio rijst)
Arborio rijst bak je voordat je de vloeistof toevoegt, zodat de smaken goed worden opgenomen. Smelt daarvoor boter in de pan, bak de rijst aan tot de korrels glazig zijn en voeg, naar vraag van het recept bouillon en/of wijn toe. Laat het vervolgens in 15-20 minuten garen.
Een lekker risotto gerecht is deze risotto met garnalen en rucola
Koken van basmatirijst
Met basmati rijst kun je alle kanten op. Je kunt het prima koken en dan heeft het een verfijnde zachte smaak. Maar wist je dat je die ook kunt bakken voor extra smaak.
Pak boter, bak daar een uitje in en voeg daar wat kruiden (zoals kaneel, kardemom, saffraan etc). aan toe. Bak 2 minuten en voeg dan het water toe.
Basmati rijst is bijvoorbeeld gebruikt in dit recept: eenpansgerecht rijst met kip
Koken met kleefrijst
Kleefrijst is te koop bij de toko en stoom je in plaats van te koken. Laat de kleefrijst eerst wellen door het overnacht in water te weken. Giet het vervolgens af en leg de rijst op een doek (bijvoorbeeld een kaasdoek) in een stomer / stoompan. Laat de rijst in 45 minuten
Geef een reactie