Carnavalssoep, ook wel bekend als Oude Wijvensoep, is een rijkgevulde tomatensoep die met Carnaval (Vastelaovend) in het Zuiden van Nederland wordt gemaakt. Met heerlijke ingrediënten zoals rookworst, gehakt en witte bonen in tomatensaus, leg je zeker een goede bodem voor een leuke avond uit. En iedereen vindt deze soep lekker. Makkelijk en snel te maken, deze soep staat deze Carnaval zeker op tafel!
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur10 minutenmin
Gang Hoofdgerecht, Lunch Recept, Soep
Keuken Nederlands
Porties 8personen
calorieën 367kcal
Ingrediënten
2eetlepelszonnebloemolie
2uienfijngesnipperd
2teentjesknoflookuitgeperst
2preiengewassen en in dunne ringetjes gesneden
3stengels bleekselderijgewassen in blokjes gesneden
2litertomatensap
500mlwater
1eetlepeldonkerbruine basterdsuiker
1eetlepelzoete chilisaus
2eetlepelsketjap manis
350gramwitte bonen in tomatensaus
100gramzongedroogde tomatenin smalle reepjes
2rundvlees bouillonblokjes
3maggi blokjesvierkant
500gramrundergehakt
1rookworst in plakjes
peper en zout
Garnering
peterseliefijngesneden
preigewassen en in dunne ringetjes gesneden
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verhit een soeppan met olie op gemiddeld vuur.
2 eetlepels zonnebloemolie
Voeg de ui toe en bak drie minuten tot hij glazig is.
2 uien
Schep de knoflook erbij en roer alles 30 seconde goed door.
2 teentjes knoflook
Doe nu ook de prei en bleekselderij in de pan en bak drie minuten mee, waarbij je af en toe alles doorroert.
2 preien, 3 stengels bleekselderij
Schenk het tomatensap en het water in de pan en voeg ook de bruine suiker, chilisaus en ketjap toe.
Laat aan de kook komen en zet het vuur laag. Laat 45 minuten sudderen.
Rol ondertussen balletjes van het gehakt.
500 gram rundergehakt
Doe het gehakt en de rookworst in de pan en laat die nog 15 minuten mee sudderen.
1 rookworst
Proef en breng de soep op smaak met zout en peper.
peper en zout
Serveer de soep in kommen en garneer met wat fijngesneden prei en peterselie.
peterselie, prei
NOTES
1. Variaties
Voeg champignons 250 gram in plakjes toe.
In plaats van rookworst kun je ook uitgebakken spekjes aan de soep toevoegen.
Ga je voor de echte carnavalsstemming, snij dan een groene, gele en rode paprika in blokjes en doe die in de soep. Met deze carnavalskleuren kom je helemaal in de stemming.
Koelkast: Laat de soep snel afkoelen en dek af. Zo blijft de soep tot 2 dagen goed in de koeling.
Diepvries: Koel de soep snel af en schenk in een luchtdichte diepvriesdoos. Hou daarbij ½ cm van de bovenrand vrij (door het invriezen zet de soep iets uit). Zo kun je de soep tot 2 maanden in de diepvries bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen: Verwarm de soep op laag vuur, terwijl je roert, tot hij warm is.